• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 20 Haziran 2020 14:25

Konak Mülteci Meclisi 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için özel video hazırladı!

Konak Mülteci Meclisi 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için özel video hazırladı!

Konak Mülteci Meclisi 20 Haziran Dünya Mülteciler günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklama özel bir video ile desteklendi.

voyage otel

ANA MANŞET / İZMİR / SOSYAL PROJELER / YAŞAM20 HAZİRAN 2020

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, mülteciler için hazırladıkları video çalışması için katkı koyan sanatçı şair ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkürlerini sundu.
20 Haziran Mülteciler gününde insanları mültecilerle ilgili duyarlı olmaya davet etti.

Konak Mülteci Meclisi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. İşte o Açıklama:

Dünya Mülteciler Günü’ne mülteciler küresel bir kriz ortamında giriyoruz. Çin’in Wuhan kentinden yayılarak dünyayı etkisi altına alınan küresel koranavirüs salgınının en çok etkilediği kesimlerin başında gelen mülteciler ağır ekonomik kayıplar yaşadı.

Türkiye’deki mülteciler hem statülerinden hem de kayıt dışı çalıştırılmaktan dolayı kamunun salgının etkilerini azaltmak için sağladığı desteklerden yararlanamadı. Kiralarını, faturalarını ödeyemeyen mülteciler gerekli gıda ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayamadı.

Konak Mülteci Meclisi olarak öncelikli olarak mültecilerin salgından dolayı yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi çağrısında bulunuyoruz. Salgının mültecilerin içinde bulunduğu yoksulluk, güvencesizlik, sömürü, geleceksizlik, ayrımcılığın büyümesine engel olunmalıdır.

Bu konuda yerel yönetimlere de görevler düşüyor. Yerel yönetimler Belediyeler Kanununa uygun davranarak hem pandemi ile mücadele çalışmalarında, hem de sonraki çalısmalarda mültecileri de dahil etmelidir.

Bundan sonraki süreçte mültecilerin benzer hak ihlalleri yaşamaması için Türkiye, Mültecilerin Hukuki Statüsü’ne ilişkin sözleşmeye koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırmalı ve mültecilik statüsünü tanımalıdır. Mülteciliğin bir hak olduğundan hareketle, kamu, yerel yönetim, STK işbirliği ile onların onurlu ve insan haklarına uygun yaşam standartları için ortak çalışmalar yapılmalıdır.

Mülteciler de dahil olmak üzere yaşamın her alanında ayrımcılıkla etkin mücadele edilmelidir. Bu amaçla Konak Mülteci Meclisi “Dünya Mülteciler Günü” nedeniyle mültecilere karşi ayrımcılıkla ilgili video hazırladı. Videoda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanı sıra mülteci örgutleri temsilcileri, yazar, sair ve sanatçılar multecilere yönelik ayrımcılığa karşı hak temelli açıklamalarda bulundular.


Video’ya destek verenler:

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi,
Yazar Ahmet Ümit,
Mültecilerle Dayanısma Derneği Başkanı Av. İrem Geçmez,
Şair Ahmet Telli,
Şair Ataol Behramoğlu,
Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Bilgen Reinart,
Gazeteci Tuğrul Eryılmaz,
Sanatçı Halil Ergün,
Afgan Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Zakira Hekmat,
Sanatçı Levent Üzümcü,
Sanatçı Deniz Türkali,
Şair Ümit Yaşar Işıkhan,
Şair Hael Helma Srour,
Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Sözcüsü Fatoş Dayıoğlu,
Gazeteci Yazar Ercüment Akdeniz, İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma ve Yardımlasma Derneği Başkanı Mohammed Saleh Ali,
Eylem Şen & Öykü Arin.