• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 25 Haziran 2020 16:46

TMMOB’dan Çeşme Turizm Projesi raporu: Yaşanmaz bir İzmir'e yol açabilir

TMMOB’dan Çeşme Turizm Projesi raporu: Yaşanmaz bir İzmir'e yol açabilir
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan ‘Çeşme Turizm Projesi Ön değerlendirme Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, “Proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi yarımadanın doğasına zarar verecek ve kamu yararı taşımayan bir projedir” dedi.

voyage otel


Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili süreç devam ederken, projeyle ilgili tartışmalar da sürüyor.

Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu düzenlediği basın toplantısında Çeşme Turizm Projesi’ne ilişkin bir ön değerlendirme raporu açıkladı.

Raporun Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlara da ulaştırılacağını söyleyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ile de toplantı yaparak raporu onlara da açıklayacağız ve aykırı görüşümüzü ileteceğiz. Bu projenin kamu yararı taşımadığını belirterek, bu konuda tavır almalarını talep edeceğiz” dedi.

Rapora ilişkin bilgiler paylaşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, “Bilindiği üzere, son aylarda ülkemizin ve bölgemizin en önemli doğal ve kültürel değerlerinden olan Çeşme Yarımadası için ‘turizm projesi’ tartışılmaktadır. Doğal ve kültürel varlıklarımızın talanı her geçen gün ivme kazanarak sürerken, iktidarın yeni bir ‘çılgın proje’ olarak yarımadayı hedef alması karşısında TMMOB bileşenleri olarak meslek alanlarımızdan yola çıkarak çeşitli uyarılarda bulunmuş ve çekincelerimizi kamuoyuyla da paylaşmıştık. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nu oluşturan odalar tarafından, tüm bu uyarıları bir araya getirerek toplu olarak kamuoyuna sunmak için titiz bir çalışma yürüterek yapılan çalışmanın sonunda, Çeşme Turizm Bölgesi Ön Değerlendirme Raporu hazırlanmıştır. Bugün burada sizlerle paylaştığımız rapor, Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinden meydana gelen çalışma grubu tarafından oluşturuldu. Raporumuzda, Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ne ilişkin sürecin gelişimi özetlenirken, bölgenin mevcut durumu ve projenin ortaya çıkarması olası sonuçlar da raporumuzun temel ögelerini oluşturmuştur. Yapılan bu çalışmanın, Çeşme Yarımadası’nın geleceğinin şekillenmesi yolunda ilgili mercilerce göz önünde bulundurularak ‘turizm’ adı altında geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçilmesine, doğal mirasımızın korunmasına, rant odaklı bir anlayışın değil, bilimsel verileri odağına alan ortak aklın ağır basmasına katkı sunmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.


 
YAŞANMAZ BİR İZMİR’E YOL AÇABİLİR

Yalçın, son olarak şunları dile getirdi: Sonuç olarak sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi yarımadanın doğasına zarar verecek ve kamu yararı taşımayan bir projedir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak, bilgi birikimimizi kentimizin kalıcı çıkarları için kullanmak, sermayenin saldırılarına karşı kentimizi ve doğamızı korumak toplumsal sorumluluklarımızdandır. Bugünden sonra da sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya, doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması doğrultusunda iradelerini ortaya koymaya davet ediyoruz.