• raşit emir süer
POLİTİKA Haber Girişi : 04 Haziran 2020 13:34

Vekil Sancar, bekçilerin kısa süreli eğitim ile görevlendirmeleri hakkında sert konuştu

Vekil Sancar, bekçilerin kısa süreli eğitim ile görevlendirmeleri hakkında sert konuştu
CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ‘Bekçi Yasası’ hakkında genel kurulda bir konuşma gerçekleştirdi. Sancar, bekçilerin kısa süreli eğitim ile silahlı olarak görevine başlamasını eleştirdi

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ‘bekçi yasası’ hakkında CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar kürsüden eleştirilerde bulundu.

voyage otel

Sacar sözlerine;1966 yılından bu yana alışılagelmiş, kültürümüzün, değerimizin,adetlerimizin içinde yer alan ‘Bekçi Amcamızı’ CHP olarak hiçbir zaman gönlümüzün dışında bırakmadık. Bekçilik yasasına CHP’nin karşı olduğuna dair yapılan yandaş medya yayınları da gerçeği yansıtmamaktadır. Ama burada 83 milyon vatandaşı ilgilendiren yasanın çekincelerini, tereddütlerini anlatmak boynumuzun borcudur.”diyerek başladı.

 

“ACİL ÇIKARMAK İSTEDİĞİNİZ YASALARDA YANDAŞLIK SEZDİĞİMİZ İÇİN”


Vekil Sancar,”‘Bekçilik Yasasının’ ana standartları bellidir. Bekçi mahallenin sorumlusu, geceleyin güvenlikten sorumlu bir görevlidir. Bugün bir anda çok kısa bir sürelik eğitim ile bekçilerimizi göreve başlatarak sadece onunla karşılaşacak vatandaşa değil, göreve başlayacak bekçilere de yanlış yapmış oluyorsunuz. İktidara geldiğinizden beri her acil çıkarmak istediğini yasada bir yandaşlık sezdiğimiz için her yasadaki samimiyetsizliğinizi burada da görüyoruz. 2 gündür ‘neden polise bekçiye karşısınız’ diye karşılığı olmayan söylemlerde bulunuyorsunuz.”dedi.

 

“19 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN BELİNE SİLAHI TAKIYORSUNUZ, GECE İKİ O DA NE YAPACAĞINI BİLMİYOR”


Sancar, eğitim sürecinin kısa tutulması hakkındaki eleştirisinde;”19-20 yaşındaki kardeşlerimiz bir görev alacaklar, ekmek parası kazanacaklar. Siz diyorsunuz ki acilen bu gençler alanlarda belinde silahlı gezsin. Polislik Selamiyet Yasası var. Burada polislerin aldığı eğitimler var. Bu eğitimleri polis kardeşlerimiz 2 yılda alıyor. Siz diyorsunuz ki bekçiler 20,30,40 günde eğitim alsınlar. Bekçilerin doğal afetlerde müdahalede bulunması yönünde madde var. Ben soruyorum ‘Bekçi kardeşimiz AFAT eğitimi aldı mı?’ 19 yaşındaki çocuğun beline takıyorsunuz silahı, veriyorsunuz telsizi o çocukta geceleyin saat 2’de ne yapacağını bilmiyor. Onun için bu 1,5 yılda 1500’e yakın bekçi ve vatandaş arasında tartışma yaşanarak mahkemeye yansıdı. Gecenin bir vakti muhtemelen saraydan bir talimat geliyor. Acil yasayı çıkarılım diye bunu anlamak mümkün değil.”şeklinde konuştu.

 

BEDELLİ ASKERLİĞE DE DEĞİNDİ


Konuşmasının sonunda bedelli askerliği de değinen Sancar,””Bir bedelli askerlikte yaptığınız adaletsizlikler bile gençlerimizi canından bezdirmiştir. Nasıl mı çocuk oyuncağına çevirdiniz; 4 sefer kanun değiştirip birinde 30 bin, birinde 15 bin, birinde 18 bin, birinde 36.500 lira yaptınız. Birinde temel eğitimi kaldırdınız, ötekinde temel eğitimi yirmi gün yaptınız, daha sonra otuz gün yaptınız. Şimdi 41 bin çocuk sizden haber bekliyor. 41 bin genç, iş adamı, esnaf, memur bedelli askerlikle ilgili aslında mağdur. Yani öyle bir duruma getirdiniz ki ‘İşimden aşımdan olmayayım’ diye kredi çeken, 36.500 lirayı size teslim eden gencimiz şu anda Türkiye’de iş bunalımında, ekonomik bunalımda, ruhsal bunalımda.” dedi.