• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 09 Temmuz 2024 13:35

9 yıllık yol hikayesi işletmelerin kapanmasına neden oldu

9 yıllık yol hikayesi işletmelerin kapanmasına neden oldu
Bodrum’da 9 yıllık yol tamamlanamıyor. Her seçim öncesi başlayan yol çalışması artık tepki çekmeye başladı. Bitirilemeyen yok nedeniyle iş yerlerine ulaşamayan esnaf işletmelerini kapatmaya başladı.

(BODRUM) Selçuk Arslan-  Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 2015 yılında yapımına başlanan, 2016’da çeşitli davalar nedeniyle inşaatına ara verilen Ortakent-Yalıkavak yolu bir türlü bitirilemedi.

voyage otel

 

 

9 yıllık aranın ardından ve 2023 genel seçimleri öncesi yapımına yeniden başlanılan yolda, seçim sonrasında çalışmalar tekrar durdu. Şantiye haline getirilen bölgede genişleme çalışmaları nedeniyle yolun her iki tarafı kazılmış ve öylece bırakılmıştı. Yolun yapımına 2024 yerel seçimleri öncesi yeniden başlanmıştı. Söz konusu yol AK Parti’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr.Aydın Ayaydın’nın seçim vaatleri arasındaydı. Yerel seçim öncesi başlayan yol çalışması nedeniyle bölgede yaşanan yoğunluk nedeniyle ölümlü kazalarda yaşanıyor.

 

 

Bugün ise Yalıkavak yolu üzerinde bulunan işletmeler, mayıs başı itibariyle kapanan yolun yapım sürecinde yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya bölge İş İnsanlarından Metin Kılıç, Mahmut Oral ve Dr. Şehir Plancısı Murat Özyaba’nın yanışı bölge esnafı katıldı. Esnaf adına açıklama yapan Mimar Nilgün Yılmaz, mağdur olduklarını ifade ederek iş yerlerine ulaşmada zorluk çektiklerini söyledi.

 

 

 

ESNAFIN ZARARLARI BÜYÜK

 

 

Yaşanan sorunlar nedeniyle iş yerini kapattıklarını belirten Yılmaz, “Hem Muğla’ya ait bir yapıyı tanıtmak hem de bir Türk markası olan Coffee de Madrid, ile Bodrumlulara ve Bodrum’a gönül verenlere hizmet vermeye çalıştım. Canla  başla yaptığımız bu tanıtım yol nedeniyle sıkıntılı bir sürece girmiş  sonu gelmeyen bir inşaatın sonucu bizi işyerlerimizi  kapatmaya zorladı.  Bayram’dan bu yana işletmemiz kapalı. Ve yine bölgede bir çok yer bizden farklı değil.  Bodrum’un sezonu Haziran ayında başlıyor ve bununu herkes biliyor. Buna rağmen seçimler öncesinde hızla başlayan  Kurban Bayramı’nda yetişecek vaadiyle başlatılan ve sonu getirilemeyen  yolda son durum bu şekildedir. Ölümlü kazalar maddi ve manevi zararlar tahmin edilmen boyuttadır. Alt yapı süreçleri tamamlanmadığı sürece yolumuza uzun süre daha ulaşamayacağız.  Ve işletmelerimizi kapatmak zorunda kalacağız.  Sosyal medyada tamamlandı diye resmedilen manzara burada ve tamamlanmamıştır. Bu yol ulaşıma dair birikmiş sorunların bir sonucudur” dedi.

 

KENT PLANCISI PLANSIZLIĞA İŞARET ETTİ

 

Daha sonra söz alan Dr. Şehir Plancısı Murat Özyaba, yol nedeniyle bölge esnafının ciddi kayıpları olduğunu ifade etti. Sorunun plansızlıktan kaynaklandığına dikkat çeken Dr. Şehir Plancısı Murat Özyaba, “Bu mağduriyet sadece esnafın değil Bodrum’un bir sorunu. Buna yukarıdan baktığımızda Ortakent kavşağı ile Yalıkavak yolunu bir birine bağlayan ve yıllardan bu yana süren bir ulaşım aks sorunudur. Bunun üstüne Bodrum’un ulaşımına dahil yaşanan sorunların ve plansızlıktan kaynaklı eksiklerin sonucudur. Bu sonuçlar bize daha fazla maliyete neden olur. Zira Bodrum bir turizm kenti ise  turizmin önemli argümanlarından biri olan ulaşılabilir kavramının sorgulanmasına neden olan bir süreci yaşıyoruz. Bodrum’un tamamına yönelik bir ulaşım planının kent planına entegre edilerek yapılması  zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bir Muğla lobisinin oluşturulup Muğla’nın tümüne yönelik bir kent planının yapılması ve uygulanması sürecinin acilen hayata geçirilmesi zorunluluğunu doğmuştur. AYDEM,MUSKİ, Türktelekom, Karayolları birlikte hareket edemiyorlar.  Bu kurumların tek elde toplanması lazım. Burada yaşanan can ve mal kayıpları esnafın yaşadığı mağduriyet Bodrum’un kaderi değildir.” İfadelerini kullandı.