AB’nin düzenli olarak yayınladığı ekonomik raporda Türkiye'ye ilişkin önemli vurgulara yer verildi. Raporda, Türkiye ile ticaretin zorlaştığına dikkat çekildi.
Avrupa Birliği (AB), yıllık raporunu yayımladı. Raporda küresel çapta yaşanan zorluklara rağmen Birliğin ekonomik büyümeyi sürdürdüğü belirtiliyor. 2018 yılında taraflar arasında ticari denge sağlandığını ancak Türkiye’nin ortak gümrük tarifelerinden giderek uzaklaştığı, Ankara’nın belli ürünlere ek masraflar eklediği bu durumun bazı sorunlara yol açtığı belirtiliyor. Türkiye ile ticaret yapmanın birçok engele takıldığı; Gümrük Birliği reformunun ise şu anda düşünülmediği ifade ediliyor. Euronews’in aktardığına göre, Avrupa Birliği 72 ülkeyi kapsayan toplam 41 serbest ticaret anlaşması imzaladı. Türkiye tercihli ticaret anlaşmaları düzeyinde Avrupa Birliği’nin en önemli ikinci ortağı konumunda. Raporda, Avrupa Birliği’nin tercihli ticaret anlaşması konusunda Avrupa Birliği’nin sırasıyla en çok İsviçre, Türkiye ve Norveç ile ticaret yaptığı belirtiliyor. Avrupa Birliği yüzde 24 oranında İsviçre’ye, yüzde 12 oranında Türkiye’ye ve yüzde 8 oranında Norveç’e ürün ihraç ediyor.
Raporda, Türkiye’de 2013 yılında yaşanan ekonomik büyümenin ardından 2018 yılında ülke ekonomisinde “inanılmaz” bir durgunluk görüldüğü ifade ediliyor. Türk lirasının değer kaybetmesi ve yüksek enflasyonun Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerini olumsuz etkilediği, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihracatının yüzde 9 düştüğü bilgileri yer alıyor. Öte yandan aynı dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’den yüzde 9 oranında daha fazla ürün ithal ettiği belirtiliyor. Bu durumun ticari açıdan denge sağladığı ifade ediliyor. Raporda “Birlik, tüm sanayi ve işlenmiş bazı tarım ürünlerinin AB ile Türkiye arasında serbest dolaşımını sağlamayı hedefliyor. Ancak son yıllarda, Türkiye’de ticaret yapmak engellerden dolayı zorlaştı” ifadeleri yer alıyor. Türkiye’nin ithal ettiği ürünler konusunda ortak gümrük tarifelerinden uzaklaştığı, ek masraflar çıkardığı belirtiliyor. Bu durumun Gümrük Birliği anlaşmasına zarar verdiği belirtiliyor. Raporda, Gümrük Birliği’nin reforme edilmesinin şu anda söz konusu olmadığı, bunun yanı sıra Kıbrıs ile yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi talep ediliyor.