Akdeniz Edebiyat Günleri’ne katılan Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth, konuşmasında tutuklu iş insanı Osman Kavala’ya selam gönderdi: “Sevgili dostum, senin yerin cezaevi değil.”
BODRUM - Muğla’nın Bodrum ilçesinde Livaneli Vakfı ve Bodrum Belediyesi tarafından “Akdeniz Edebiyat Günleri” düzenlendi. İki gün sürecek olan edebiyat günlerinin açılışı 15 Nisan akşamı yapıldı.
Teması küresel iklim krizinin neden olduğu felaketlere dikkat çekmek ve çevre konusunda daha güçlü bir farkındalık oluşturmak amacıyla “Edebiyat ve Çevre” olarak belirlenen etkinliğin açılışına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sanatçı ve edebiyatçı Zülfü Livaneli, Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth, Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile edebiyatçılar katıldı.
ARAS: 17 NİSAN'I DÜNYA MERHABA GÜNÜ İLAN EDİYORUZ
Etkinliğin açılış konuşmasını Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptı. Aras, “Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri ve Akdeniz Edebiyat Günleri katılımcılarıyla birlikte, dünyamızın tam da ihtiyaç duyduğu bugünler için etkinliklerimizin her anında elimizi, dostluk, sevgi ve barış mesajlarıyla havaya kaldırıp dünyamız adına iyilikler, güzellikler dileyeceğiz” dedi.
“Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132'nci yılında hazırladığımız anma etkinliklerini, biraz daha farklı ve etkinliklere başka bir perspektif kazandırarak yapalım istedik” diyen Aras, “Bu amaçla, ‘Balıkçı Yaşıyor’ temasıyla 16-20 Nisan günleri arasında çok titizlikle hazırlıklarını yaptığımız Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri'nde de, 17 Nisan’ı 'Dünya Merhaba Günü' olarak ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.
'SANATIN ASIL AMACI İNSAN RUHUNUN YÜCELMESİDİR'
Edebiyatın ırkçılığa karşı en önemine değinen Aras, “Bodrum’daki Anadolu ve Karya kültürlerinin mirasçısıyız ve böyle yaşıyoruz. Irkçılığa verilecek en güzel cevapta budur. Sürgüne gelen edebiyatçı yaşamı, edebiyat gücü ve doğa sevgisi ile Halikarnas Balıkçısı entellektüel birikimi ile sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek olmuştur. Edebiyat ve diğer sanatlar birbiri ile çok ilgilidir. 2 bin 500 yıl öncede Samos’ta, Ege’de sanatlar arası ilişkiler çok üst düzeyde olmuştur. Tarihte tüm paganlar birer yazardır ve insanlara seslenmeyi seçmişlerdir. Sanatın asıl amacı insan ruhunun yücelmesidir” ifadelerini kullandı.
LİVANELİ: SAVAŞLAR ZİHNİDE BAŞLAR, O YÜZDEN BEYİNLERİNE BARIŞ VE KÜLTÜRÜ İŞLEMELİYİZ
Aras’tan sonra söz alan Zülfü Livaneli, dünyayı güzelliklerin kurtaracağını söyledi.
Savaş karşıtı bir konuşma yapan Livaneli, “Uluslararası şirketler tüm insanlığı bir tüketici olarak görüyorlar, amaçları bu dönemde mal satmanın peşindeler. Elimizdeki tek bir silahımız var kültür. Kültür insanların boş zamanlarını değerlendirdiği bir olgu değildir, insanı geleceğe hazırlayan, barış hoşgörü içerisinde yoğuran bir olgundur. Bütün savaşlar insanların zihninde başlar. O yüzden beyinlerine barış ve kültürü işlememiz gerekir. Sesimizi yüksekçe barış ve kültür adına yüksekçe çıkarmalıyız” dedi.
PAPANDREU: DÜNYANIN GÜZELLİKLERE İHTİYACI VAR
Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, iklim değişikliğine dikkat çekti.
Papandreu, “Bugün Suriyeliler, yarın Ukraynalılar gelecekte ise iklim değişikliği ile göçler devam edecek. Savaşın eşiğinde insanlar yaşam mücadelesi vermeye çalışacaklar. Bu tür bir kaos ortamında güzelliklere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Dünyanın güzelliklere, empatiye ve iletişime ihtiyacı olduğunu belirten Papandreu, “Dünyanın güzelliklere ihtiyacı var. Kültürel çeşitlilikleri birleştirdiğimiz zaman daha çok umutlu olacağız. Halikarnas Balıkçısı gibi zengin bir kültür birikimine sahip olması doğa ve çevre, insan adına yaptığı çalışmaları burada konuşmak için bulunmaktan çok mutluyum. Birbirimizi anlayabilmek için, empatiyi ve birbirimizi anlayabilmek için iletişime her günden daha fazla ihtiyacımız var. Her sorunu sanat, edebiyat ve bilim ışığında çözmememiz için bir neden yok” dedi.
ROTH: BU ÜLKE BENİM İÇİN ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR
Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth’ın gündemi ise Gezi Parkı eylemleriyle ilgili dava gerekçesiyle 4 yıldır tutuklu olarak yargılanan Osman Kavala vardı. Konuşmasında “Merhaba Osman Kavala” diyerek Kavala’ya selam gönderen Roth, “Sevgili dostum merhaba, bugün burada olmanı çok isterdik. Çünkü senin yerin cezaevi değil, senin yerin bugün burada olmalıydı” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin kendisi için çok şey ifade ettiğini dile getiren Roth, “Bu ülke benim için çok şey ifade ediyor. Muhteşem yazarlarınızla tanışma fırsatı buldum. Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk gibi. Kültürün, felsefesin sanatın bulunduğu topraklarda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün buradayız ama aklımız Ukrayna’da devam etmekte olan savaşta. Savaştan kaçan 4 milyon Suriyeli nedeni ile Yunanistan ve Türkiye büyük sıkıntılar çekti ve çekiyorlar. Aynı şey Ukrayna ve etrafındaki ülkeler için de olacak. Bu nedenle savaşları durdurmak için mücadele etmeliyiz” dedi.
İki gün sürecek etkinliklere sanatçı ve edebiyatçı Zülfü Livaneli, Almanya Kültür ve Medya Bakanı Claudia Roth, eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Zeynep Oral, Buket Uzuner, Zeynep Göğüş, Mehmet Y. Yılmaz, Ayşe Arman, Anna Pataki katılarak sunumlar gerçekleştirecekler.