Limak Filarmoni Orkestrası’nın dün gece Antik Tiyatro’da verdiği konser Bodrum’da son zamanlarda gerçekleşen en etkili ve renkli eylem ile protesto edildi
Limak Filarmoni Orkestrası’nın dün gece Antik Tiyatro’da verdiği konser Bodrum’da son zamanlarda gerçekleşen en etkili ve renkli eylem ile protesto edildi. Limak, Akbelen’den kömür çıkarmak için 780 dönümlük alanı katletmekle kalmayan aynı zamanda bölgede yaşanan susuzluğun da esaslı nedeni ve ülkede beşli çete olarak adlandırılan şirketlerden birisi. Bu neednle Limak Holding’in bünyesinde kurduğu Limak Filarmoni Orkestrası ülkenin pek çok bölgesindeki konserlerinde protesto edilmişti. Ancak bu protestolardan en etkili olanı dün gece Bodrum Antik Tiyatro’da gerçekleşti. Protesto nedeniyle konser belirlenen saatte (21.00) başlayamadı. Orkestra eylemciler konser alanını terk ettik sonra (35 dakika gecikmeli olarak) sahne alabildi. Özellikle son iki günde biletlerdeki yüksek indirime ve dağıtılan yaygın ücretsiz davetiyelere rağmen izleyici sıralarının boş kalması (2000 kişi kapasiteli konser sıralarının yarısı doldurulamadı) dikkatlerden kaçmadı. Bodrum Belediyesi, Bodrum’daki meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının protokolde yer almadığı gözlendi. Antik Tiyatro’nun iç ışıkları da yakılmayınca protestoculardan Bodrumlu Mimar Nazan Yılmaz; “O taraf karanlık. Bu taraf apaydınlık. Hatta Bodrum’un en aydınlık gecesini yaşıyoruz” değerlendirmesi yaptı.
Amfi Tiyatro’ya Yürüdüler.
Limak Flarmoni Orkestrası’nın vereceği Operanın Yıldızları ile Yaz Konserleri kapsamında Kıbrıs Şehitler Caddesi’ndeki Bodrum Antik Tiyatro’da vereceği konser öncesinde Lise Kavşağı’nda toplanan Milas İkizköylüler ve Bodrumlu çevre örgütleri ile yurttaşlar polis kontrolünde 1 kilometre yürüyerek Antik Tiyatro önüne geldi. Ellerinde “Limak’ın Değil Akbelen’in Sesi Ol” “Şirketlerin Değil Köylünün Yanında Olun” “Köylerimiz Satılık Değil” yazılı pankart ve dövizlerle yürüyüş yapan İkizköylüler ve Akbelen’in Dostları grubu sık sık “Katil Limak Akbelen’i Terket”, “Limak Kendini Sanatla Aklayamaz” sloganları attı. Yürüyüş boyunca çevredekiler de alkışlarla eyleme destek verdiler. Yürüyüş yapan grubu, Antik Tiyatro önünde toplanmış başka bir kalabalık grup sloganlarla karşıladı. İki grup konser alanının önünde birleşince etkinlik gelen izleyicilere; “İzlemeyin, dinlemeyin” çağrısı ile başladı.
Seyirciydi, Eylemci Oldu
Köylülerin ve çevrecilerin eylemini gören bazı sanatseverlerin biletlerini yırtarak eyleme destek verdikleri ve içeri girmedikleri görüldü. Antik Tiyatro’ya bilet aldığı halde girmeyen bazı yurttaşların da eylemcilere katıldığı görüldü. Konuyla ilgili Aynur Süer isimli sanatsever; “Ben filarmoni dinlerim. Buraya da bu nedenle büyük bir heyecanla gelmiştim. Bodrum’da tatildeyim. Burada sahnenin arka planında nelerin döndüğünden de habersizdim. Eylemci Bodrumlular sayesinde şu anda işin özünü anladım. Meğerse adamlar görüntü veriyormuş. Vahşi faaliyetlerini böyle sanatla, müzikle sevimli göstermeye çalışıyorlarmış. Müziği, filamenkoyu seviyorum. Ama kimsenin de benim bu sevgimi sömürmesine izin vermem. Filamenkoda sevgi ve müzik iç içedir. Hayata karşı böylesi hoyrat davranan bir firmanın ne sevgisi, ne de müziği samimi olabilir” görüşlerine yer verdi.
Avukat Özbek: Limak Termik Santraldir. Kanserdir.”
Konser başlamadan önce Amfi Tiyatro önünde Akbelen Ormanı’nın bulunduğu İkizköylüler adına açıklama yapan ve aynı zamanda İkizköy Çevre Grubu sözcülerinden Hasan Yorulmaz; ”Limak Holding kendini sanatla aklayamaz! Limak Holding 24 Temmuz 2023’te 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nı linyit kömürü çıkartmak için katletti. Genç yaşlı demeden, biber gazı ve cop ile bizleri darp ederek hepimizin gözleri önünde, ormanımızı katlettiler. Akbelen Ormanı İkizköylülerin yaşam kaynağı olduğu kadar Bodrum ve Milas’ın su kaynağıydı. Kesilen her bir ağaç çocukların geleceği, göz koydukları zeytinlikler köylünün geçim kaynağıydı. Bugün hala devam eden maden çalışmalarında patlatılan dinamitler köylünün can güvenliğini tehdit ederken, sanki hiç bir şey olmamış gibi yapılması planlanan “Limak Filarmoni Orkestrası” konserine sessiz kalmayacağız. Limak Holding’in kendini sanat ile aklama çabasına sessiz kalmayacağız. Geleceğimizi karanlığa sürükleyen Limak’ın sanat ile yaptıklarını perdelemesine izin vermeyeceğiz. Bu sahtekarca ve ikiyüzlü girişimlere karşı sessiz kalmıyor ve tüm yurttaşları bu protestoya katılmaya, haklı mücadeleyi sahiplenmeye, Akbelen’e sahip çıkmaya çağırıyoruz! Limak Filarmoni Orkestra’sı katliamı aklamaktan vazgeç!” dedi. Eylemi düzenleyen Akbelen Dostları adına konuşan Bodrum Baro Temsilcisi Onursal Özbek de; “ Limak 20 yıl boyunca 8 köyü yok eden, 68.000 erken ölüme ve 45.000 erken doğuma, 455.000 çocuğun bronşit olmasına neden olan firmadır. Limak termik santraldir, kanserdir. Değerli sanatçılar sizleri de bu kanserojen konseri izlememeye, hayatın yanında durmaya davet ediyoruz. Değerli sanatçılar sizlerde bu kirli sahnede yer almayınız. Katil Limak Akbelen’den defol. Burada da görüyorsun. Bu halk seni istemiyor. Şu anda kazanan biz olduk. Nihai tahlilde de kazanan biz olacağız” görüşlerine yer verdi.
“Limak’ın Konserine Gideriz. Ama Protestoya…”
Bodrumlu insanı ve aktif siyasetçi Volkan Doğer ise, “Davetiyeler gündem olunca, ‘Gideriz ama protestoya…’ demiştim. Burada olmam gerekiyordu. Manzara ortada. Barikatların ardında, yüksek polis koruması altında, demir parmaklıkların ve bariyerlerin ardında sanat mı olur? Sözüm ona bu orkestrayı ya da tırnak içerisinde sanatçıları kimden koruyorlar? Halktan ya da Bodrumlu’dan öyle mi? Halktan korkan bir sanatçı olmaz. Tam tersine sanatçı sanatını halk için, halkın içinde icra eder. Şu anda olmam gereken yerdeyim. Bundan sonra da, Bodrum’un ve Bodumlu’nun yanında yer almaktan asla vaz geçmeyeceğim. Dikkat edin izlemeye gelenler çoğunlukla tatilci. Ve çoğu işin özünün farkında değil. Sanatsever duygularla gelmişler. Durumu fark eden pek çok sanatsever biletlerini yırttı. İçeri girenlerin de hepsinin başı öne eğikti. Bizler ise burada başımız dik olarak memleketimizi, ormanımızı, hayatı savunmanın onurunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Eylem boyunca çevre yolundan seyreden araçlar korna çalarak eylemcilere destek verdiler. Amfi Tiyatro yakınında oturan bazı vatandaşlarda eylemin gerekçesini öğrenince protestoya katıldılar.