Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Brükselde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştü.
Von der Leyen, görüşmenin ardından sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklamada, "Bugün AB Komisyonu Başkanı Antonio Costa ile birlikte Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile önemli bir görüşme gerçekleştirdik. Bu ülkenin özellikle medya özgürlüğü, yolsuzlukla mücadele ve seçim reformu konularında kararlı adımlar atarak AB reformlarını hayata geçirmesi gerekiyor. Sırbistanın geleceği ABdedir" dedi.
Vucic: "Yıl sonuna kadar 2. ve 3. fasılların açılmasını bekliyorum"
Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Brükseldeki görüşmenin ana konusunun Sırbistanın ABye üyelik süreci olduğunu söyledi.
Görüşmede bölgedeki durum, ekonomik koşullar ve Sırbistanın ABye üyelik sürecinde atması gereken adımların da konuşulduğunu vurgulayan Vucic, "Yıl sonuna kadar 2. ve 3. fasılların açılmasını bekliyorum" dedi.
Sırbistana ABden yapılacak yeni yatırımların da gündeme geldiğini ifade eden Vucic, önümüzdeki dönemdeki yatırımların savunma sanayi alanını da içereceğini belirtti. Vucic, "Sırbistanın stratejik rotası ve Avrupa yoluna ne kadar bağlı olduğu hakkında konuştuk. Sırbistanın bu stratejik rotaya kesinlikle bağlı olduğunu söyledim. Ülkedeki durum hakkında da konuştuk ve çok yakında ya yeni bir hükümet kurulması ya da seçime gidilmesi kararı alınacağını belirttim" dedi.
Sırbistanın ABye üyelik süreci, bu ülkenin Rusyaya yönelik yaptırımlara destek vermiyor oluşu nedeniyle uzun süreli bir duraklama döneminde bulunuyordu.
Protestoculara karşı akustik silah kullanıldığı iddialarını reddetti
Vucic, Von der Leyen ve Costa ile görüşmesinde Sırbistanda hükümet karşıtı protestolar sırasında akustik ses silahı kullanıldığı iddialarını da reddetti. Vucic, "Herhangi bir ses silahı kullanılmadığını ve bunu her şekilde kanıtlamaya hazır olduğumuzu söyledim. Diğer taraftan bunun kullanımı Avrupanın hiçbir yerinde yasak değil" dedi.
Sırbistanda 15 Mart günü başkent Belgradda gerçekleştirilen ve ülke tarihinin en büyük protesto gösterilerinden biri olarak nitelendirilen gösteri sırasında, göstericilere karşı kullanımı yasa dışı olan bir ses silahı kullanıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. Olaya ilişkin görüntülerde gösterici kalabalığının ses silahı kullanıldığı iddia edilen anda kitlesel olarak panik halinde yol kenarlarına kaçıştıkları görülmüştü.
26.03.2025 02:07:00