AHEF: COVID 19’daki artışlara karşı temkinli olunmalı

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 salgınına karşı hükümetleri aşı kampanyalarını güçlendirmeye çağırdı. Yetkililer açıklamada COVID-19 vakalarının dünya genelinde arttığına, Avrupa'da ise pozitif testlerin yüksek bir yüzdesinin olduğuna di

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 salgınına karşı hükümetleri aşı kampanyalarını güçlendirmeye çağırdı. Yetkililer açıklamada COVID-19 vakalarının dünya genelinde arttığına, Avrupa'da ise pozitif testlerin yüksek bir yüzdesinin olduğuna dikkat çekti. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım da DSÖ’nün hükümetlere yaptığı aşı kampanyalarını güçlendirme çağrısının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

 

Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, DSÖ’nün 84 ülkede gözlem tabanlı izleme sisteminden gelen verilerin, SARS-CoV-2 için pozitif test oranının haftalar boyunca arttığına dikkat çekerek genel olarak, testlerin pozitiflik oranının yüzde 10'un üzerinde olduğunu ancak bunun bölgeye göre değişkenlik gösterdiğini ve Avrupa'da pozitiflik oranının yüzde 20'nin üzerinde olduğunu vurguladı.

 

Dr. Yıldırım, özellikle de yurt dışına sıkça seyahat edenleri dikkatli olmaları için uyarırken ailede risk grubunda olanlarında bu aile üyelerini korumaları gerektiğine dikkat çekti. “Covid her ne kadar sönmüş gibi dursa da dönem dönem yeni varyantlarla atak yapabiliyor. Bu nedenle pandemi döneminde dikkat edilen hijyen, öpüşerek selamlaşma vb. gibi bazı hususlara dikkat etmeyi sürdürmek gerekiyor. Özellikle de şeker, kalp-damar, tansiyon ya da süregelen kritik hastalıkları olanlarla 60 yaş üzeri kişilerin korunmaya devam etmesi önem taşıyor.”

 

Dr. Ömer Ufkun Yıldırım aşılanmanın da önemine dikkat çekerek grip aşısının ihmal edilmemesi ve hekimlerin yönlendirmesiyle risk grubundaki kişilerin Covid aşısı yaptırmasının önemli olacağını belirtti. “Bildiğimiz gibi Covid-19 sık mutasyon yapan bir virüs. Omicron türünün bir alt varyanti olan flirt isimli varyantı daha önce de tespit edilmişti ancak yaz aylarıyla birlikte baskın hale gelmişti. Bir diğer ismi yaz Covid-19’u olan bu varyant bulaştan sonraki 5 gün içinde semptomlarını gösteriyor. Ateş, öksürük, kas ağrıları, burun akıntısı, yorgunluk, nefes darlığı, tat ve koku kaybı gibi semptomlar görülebiliyor.”

 

Korunma konusu bildiğimizden farklı değil diyen Dr. Yıldırım, maske mesafe ve hijyene dikkat çekti, kalabalık yerlerde özellikle hastane ve aile sağlığı merkezlerinde maske takmanın önemini vurguladı. Ayrıca bol sıvı tüketiminin özellikle de yaz aylarında daha da önem taşıdığını da belirtti. “Covid-19 artık yaşamımızın bir parçası haline geldi. Ara ara bu mutasyon ve baskın varyant haberlerini okuyacağız. Toplumun çoğu aşılı olduğundan ve Covid-19’unda eski potent gücünde olmadığından genellikle hafif atlatılıyor. Ancak grip gibi burada da bazı hastalarda ölümcül ve ağır seyredebilir. Bunu hep akılda tutmak gerekir.”

 

Yurt dışı tatili yaparken dikkat edin

 

Yıldırım; “Özellikle Yunanistan'da vakalarda artış tespit edildiğinden dolayı, oraya seyahatte bulunan ve tatile giden vatandaşlarımız grip benzeri şikayetler gelişirse Covid-19 olabileceklerini unutmamalılar. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var” dedi. 


14.08.2024 10:49:55