Ahır sanat atölyesine dönüştü

Muğla Ula’da Portakallık köyünde yaklaşık 15 yıldır kullanılmayan ahır, bir sanat yuvasına dönüştü. Ünlü tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Tilbe Saran’ın da içinde yer aldığı kadın girişimi sayesinde terkedilen ahır, tiyatro atölyesine çevirdi

Yaklaşık 15 yıldır kullanılmayan ve terkedilmiş halde bulunan bir köy evini ve ahırını alan Tilbe Saran ve diğer kadın girişimciler, bir tiyatro atölyesi kurdu. Muğla’nın Ula İlçesi Portakallık köyünde kurulan tiyatro atölyesi, “Forum Tiyatro” eğitimi ile faaliyete başladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa olarak faaliyete alınan Portakallık Tiyatro atölyesinde, çözüm bekleyen sosyal sorunlara ilişkin belediye hizmetlerinin yerel halkın gönüllü katılımı ile geliştirilmesi amaçlanıyor.

“ŞEHİR KARGAŞASINDAN KURTULDUK”

Tiyatro atölyesinin kurulmasında önemli rol üstlenen Saran, bu atölyenin kurulma aşamasını anlattı. İstanbul’un kargaşalı hayatı ve şehrin keşmekeşinden bunaldıklarını söyleyen Saran, İstanbul’dan ayrılıp Muğla’ya taşınan bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bu yeri bulduklarını söyledi. Atölyede Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, çözüm bekleyen sosyal sorunlara ilişkin belediye hizmetlerinin yerel halkın gönüllü katılımı ile birlikte geliştirilmesi konusunda ortak bir proje başlatıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesinin sanatın gücüne inanarak birlikte başlattıkları bu projenin, diğer belediyelere de örnek olmasını isteyen Saran, “Umarım ki Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu girişimi bütün yerel yönetimlere öncülük eder. Bunun iyi örneklerinin çoğaldığını görürüz hep birlikte. Çünkü yerel yönetimler insanın temel ihtiyaçlarının ilk karşılandığı kamusal alandır. Dolayısıyla çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet, genel toplumsal cinsiyet sorunları, eğitim problemleri gibi sorunlu olan yerlerde sorunu olduğu gibi bırakmak değil çok farklı açılardan okunabilir açıklanabilir incelenebilir olmasını sağlamak, buna çözüm getirmesi beklenen yönetimlerin eline çok büyük bir fırsat sunmuş oluyor. Bu teknik yerel yönetimlerce kullanıldığında ve çoğaldığında en azından sorunun ne olduğunu ve nerelerden kaynaklandığını ve çözümü o sorunun bizzat muhatabı tarafından çözülmesine olanak sağlamış olacak” diye konuştu.

Portakallık Tiyatro Atölyesi, dünyada “Forum Tiyatro”nun en önemli temsilcilerinden ve eğitmenlerinden biri olan Christoph Leucht’un verdiği eğitim ile faaliyete başladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinden ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 20 kişinin katıldığı “Forum Tiyatro” eğitiminin sona ermesinin ardından sanatçılar bir oyun sergileyecek.

 


05.11.2019 12:10:00