Bodrum’un Turgutreis Mahallesi’nde yapımına başlanan askeri liman projesi protesto edildi. Projenin deniz ekosistemine ve Turgutreis'e zarar vereceğini savunan Bodrumlular projenin bulunduğu Turgutreis Halk Plajında geniş çaplı bir protesto düzenledi. Eyleme TMMOB İKK Sekreteri Mustafa Erdoğan, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Oğuz, Bodrum Çevre Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Özyaba, Bodrum Belediye Başkan Vekilli Hüseyin Sağkal, Türk, Muğla Baro Temsilcisi Avukat Onursal Özbek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcileri ile çevre aktivisti katıldı. Eylem sırasında sık sık "Doğamıza Dokunma" sloganları atıldı.
ERDOĞAN: YAPILARIN YÜKSEKLİĞİ BİLİNMİYOR
Gerçekleşen eylemde basın açıklamasını yapan TMMOB İKK Sekreteri Mustafa Erdoğan, Projenin 2019 yılında gündeme geldiğini ancak itirazlar sonrası ertelendiğini söyledi. Geçen hafta yapımına başlanan proje hakkında bilgi paylaşan Erdoğan, "Planın açıklama raporunda “Sahil Güvenlik Komutanlığına ait tesislerin önündeki kıyı şeridinde, dalgakıranlarla oluşturulan korunaklı bir basen içerisinde, Komutanlığa ait değişik sınıflarda tekne ve botların yanaşabileceği, teknelere temiz su, yakıt, atık su, sintine vb. transferlerin gerçekleştirilebileceği rıhtımlara sahip bir liman alanı” tanımlanmıştır. Planlama alanında projeye yönelik yaklaşık 141 dönüm alan içerisinde 740 metre ana mendirek, 330 metre tali mendirek ve kara yönünde geri saha dolgusu tasarlanmış; alanda emsali ve kat yüksekliği belirtilmemiştir. Dolayısıyla alanda yapılacak yapıların büyüklüğü ve kat yüksekliği bilinmemektedir. Tesisler Kıyı Kanunundan ve anayasadan muaf tutulmuştur." ifadelerini kullandı.
"HALK PLAJI YOK OLACAK "
Daha sonra söz alan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Oğuz Türk, Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı Projesi'nin vatandaşların güvenliği açısından olası tehditler içerdiğini söyledi. Liman Projesi'nin yerine karşı olduklarını belirten Türk, projenin deniz ekosistemine zarar vereceğini belirtti. Projenin bulunduğu sığ deniz alanında dip tarama yapılarak deniz dibinin derinleştirileceğini ifade eden Türk, "Üstelik deniz dip taramasında çıkacak malzeme çevrede deniz içinde başka bir çukur alana dökülecek, bu alanı da tahrip edecektir. Ülkece imzacısı olduğumuz Uluslararası sözleşmelerle korunan ve proje alanında bulunan; denizi temizleyen, oksijen üreten Akdeniz’e özgü Posedonia Çayırları ve Caretta Caretta olarak bilinen deniz kaplumbağaları ve yaşam alanları da yok olacaktır. Çevrede turizme yönelik birçok dükkan, otel, restoran, kafe, bar ve benzeri işletmelerin bu projeden olumsuz etkileneceği, süreç içerisinde kapanacağı ve istihdamın ve ekonominin olumsuz etkileneceği kaçınılmaz bir sonuç olarak görülmektedir. Özel güvenlik gerektiren proje alanı kamusal kullanıma kapatılacak, Turgutreis sahil bandı kesintiye uğrayacaktır. Halkın nefes aldığı, denize girdiği halk plajı yok olacak, Bodrum yarımadasının en uzun yürüyüş ve bisiklet yolu kullanılamayacak hale gelecektir." diye konuştu.
Muğla Baro Temsilcisi Avukat Onursal Özbek ise projenin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Türkiye'nin imza attığı Barselona Sözleşmesi'ne aykırı olarak planlama yapıldığını söyleyen hukuki Özbek, hukuki süreç başlatacaklarını ve vatandaşların kişisel olarak projeye dava açmalarını istedi.
ARAS: MARİNA KAMULAŞTIRILSIN
Eyleme Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise yaptığı konuşmada 2019 yılında başlayan süreç hakkında bilgi verdi. Projenin yargı aşamasında olduğunu ve Danıştay 6. Dairesi'nde görüleceğini söyleyen Aras, dava süreci bitmeden projenin başladığını ifade etti. Başkan Aras, bölgedeki doğal dengeye zarar verebilecek projelere karşı olduklarını belirterek, şunları söyledi: Bodrum’un eşsiz doğasını ve deniz ekosistemini korumak bizim en büyük sorumluluğumuz. Bu tür projeler, hem çevre hem de turizm açısından ciddi riskler barındırıyor. Ben buranın çocuğuyum. Tamer başkan da keza. Biz burada atapot avlardık. Burası çok sığ bir alan o yüzden 400 metre ileri gidiyorlar. Burada ciddi bir deniz dolgusu yapılacak. bu dolgu poseidon çayırlarını ve deniz ekosistemini tamamen yok edecektir. Bu kumsallar yok olacaktır. Burası bir balık öreme noktasıdır. bunlar hiç bir önlem alınmadan hiç proje yapılmamalıdır. Mademki böyle büyük bir güvenlik endişesi var marina var yakında hemen oranın beli bir bölümünü kamulaştırın veya hepsini. Hazır yapılmış bir Marina var niye burayı yapıyorsunuz. Benim teklifim budur buradaki yapıyı durdursunlar gidip marinayı kamulaştırsınlar. " dedi .
HÜSEYİN SAĞKAL'DAN ÖNEMLİ MESAJ
Bodrum Belediye Başkan Vekilli Hüsein Sağkal ise kente zarar verecek bu tip projeler karşı mücadele edeceklerini belirterek, "Biz Bodrum Belediyesi olarak her zamaan kenti korumaya dönük politikalar içinde oldu. Biz bu projeye karşı değil yer seçimine karşıyız. Yani başka bir alanda bu proje yapılabilir. Bu alanda yapılacak proje mahallemize Bodrum'a çevreye ve deniz ekosistemine zarar verecektir" diye konuştu.
Proje ile ilgili olarak yetkililerden bir açıklama beklenirken, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci Ankara'da temaslarda bulunuyor. Konuya ilişkin Tamer Mandalinci Ulaştırma Bakanı ile görüşecek bu gün.
23.12.2024 15:10:41