Aile Hekimleri: Haklıyız Kararlıyız! 

Sağlık emek-meslek örgütleri olarak, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesini talep ederek Bodrum'da eylem gerçekleştirdi. Sağlık emekçileri eylemde 6 maddelik taplerini de kamuoyu iel paylaştı.

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği, Aile Sağlığı Merkezi hekimleri tarafından tepkilere yol açtı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle aile hekimleri, protesto amacıyla 6-10 Ocak tarihlerinde yeniden iş bırakma kararı alırken Bodrum Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Devlet Hastanesinde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarının da destek verdiği basın açıklamasını Hekimler adına Serkan Akan, yaptı.

 

 

Yaşadıkları sorunların çözümü iim muhatap bulamadıklarını ve bakanlığın olumsuz tavrına karşı alanda olduklarını belirten Akan,  "Her gün yüzbinlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi say say bitmeyecek sorunlarla boğuşuyoruz.  Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine; yeni yönetmeliklerle, otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor. Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

Sağlık emek-meslek örgütleri olarak, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin geri çekilmesini talep eden Akan, 6 maddelik taleplerini şöyle ifade etti;  "Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkartılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır. Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. Diş hekimlerine de saat 00.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir. Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine, emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır. Kamu emekçilerin vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir."

Akan, taleplerinin karşılanmaması halinde eylemlerinin süreceğini ifade etti.


08.01.2025 14:15:27