HABER MERKEZİ - Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de 4 yıldır Akbelen ormanlarını korumak için direnen köylü ve çevreciler bu kez de 45 bin zeytin ağacı ile 30 hanenin bulunduğu Akbelen'i korumaya çalışıyor. Köylüler, İkizköy'e bağlı mahalle olan Akbelen'e her gitmek istediklerinde jandarma barikatından geçerek, 2 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Hayvancılık ve zeytincilikle geçine köylüler, sadece 50 metre mesafede patlatılan dinamitler nedeniyle yaşamlarının kabusa döndüğünü, birçok evde derin çatlaklar oluştuğunu belirtti. Jandarma barikatının kurulu olduğu yoldan 2 kilometre içerideki Akbelen yerleşimine ilk giren SÖZCÜ kameraları oldu.
BAZI EVLER TAHTA KALASLARIN DESTEĞİ İLE AYAKTA DURUYOR
Maden şirketi tarafından günde 15-20 kez patlatılan dinamitler nedeniyle birçok evin duvarında derin çatlaklar oluştu. Bazı evlerin çatlayan duvarlarının yıkılmaması için köylülerin kalaslarla desteklediği görüldü. Akbelenliler “Patlatılan dinamitler nedeniyle gözümüze uyku girmiyor. Evler başımıza göçecek diye korkuyoruz. Evlerin çoğu çatladı, kalaslarla ayakta tutuyoruz, ortalık toz duman. Bizden önce yedi köyü maden ocağı yuttu, sıra Akbelen’e geldi. Ne toprağımızdan ne evlerimizden ne de köyümüzden vazgeçmeyeceğiz. Can ve mal güvenliğimiz kalmadı ama ata toprağımız terk etmeyeceğiz” diye konuştu.
KÖYÜN MEZARLIĞINA GİDİN YOL JİLETLİ DİKENLİ TELLERLE KAPATILDI
Akbelen köylülerinden evli ve üç çocuk annesi 43 yaşındaki İlkay Demir, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Köyümüzün mezarlığına giden yolunu madenci şirket jiletli dikenli tellerle kapattı. 'Yapmayın etmeyin babamın, büyüklerimizin mezarlari var, duamızı edelim, bakımını yapalım' dedik, dinlemediler. Köyde yaşatmamak için her türlü yıldırmayı yapıyorlar. Gördüğünüz bu köye gelirken bile jandarma izin verirse girebiliyorsunuz. Yılmayacağız, direneceğiz, burada doğduk, burada öleceğiz.”
"BURADA TAM BİR HUKUKSUZLUK SÖZ KONUSU"
Köylülerin dertlerini dinleyen CHP Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, köyü ve köye dayanan maden ocağının bulunduğu bölgeleri gezip, incelemelerde bulundu. Atalar yaptığı açıklamada, “Akbelen'de incelemelerde bulunduk. Burada tam bir hukuksuzluk söz konusu. Burada maden alanında yaptıklarının yanı sıra maden sahasının dışındaki alanda da ağaç kesim yapmışlar. Ekonomik ömrünü tamamlamış termik santral için neden bu kadar maden ruhsatı verildiğini soracağız. Burada büyük bir ekokırım ile karşı karşıyayız. Zeytincilik Kanunu'na uyulmadan dinamit patlatmaları devam ediyor. CHP olarak bu konuyu Meclis'e taşıyacağız, hukuksuzluğun önlenmesini isteyeceğiz” dedi.
YOK EDİLEN AKBELEN ORMANLARINDA FİDANLAR DİRENİYOR
Maden şirketinin 24 Temmuz 2023 tarihinde 5 gün içerisinde Akbelen ormanlarında kestiği yaklaşık 100 bin asırlık çam ağacı ormanında bazı yeni fidanların yeşermeye başladığı görüldü. Yaklaşık bir yaşındaki çam fidanların, kesilen çam ağacı köklerinin yanında, patlatılan onca dinamite rağmen yaşadığı dikkat çekti.
12.12.2023 10:39:35