Asgari ücretlinin Bodrum güncesi: Kirayı ödeyemedi, şantiyeye sığındı

Hayat pahalığının yaşandığı Bodrum’da geçim zorlaştı. Asgari ücretlinin ücreti kiraları bile karşılamıyor derecesine geldi. Turistlik ilçede otogar asgari ücretlilerin gece konakladığı yaşam olanı oldu

(BODRUM) Selçuk Arslan – Muğla’nın Bodrum İlçesi son 5 yıldan bu yana kira bedellerindeki artış ile gündeme geliyor. Lahmacunun 450 liraya satıldığı Bodrum’da hayat pahalılığı da en üst seviyede. En düşük kira bedeli 20 bin’e yakın. Aylık kira bedellerinin 200 bin’i bulduğu ilçede yaşam her geçen gün zorlaşıyor.

 

Tatil merkezi olan ilçede lüks yaşamların yanı sıra mütevazi hayatlar da var. Bodrum’da inşaatta çalışan, günü birlik işlerde çalışan, turizmde çalışan asgari ücretlilerde yoğunlukta. Türkbükü, Yalıkavak, Gölköy, Gündoğan mahalleri zenginlerin tercih ettiği mahalleler. Bu mahaller dışında da mütevazi yaşamlar var. Bu yaşamların sahipleri ise genellikle asgari ücretle çalışanlar oluyor. 11.500 aylık alıp 20.000 tl kira vermek zorunda kalan asgari ücretliler.

 

 

ŞANTİYEDE YAŞAM MÜCADELESİ 

 

Bodrum’da bu asgari ücretlilerden olan Mustafa Barım’ın hikayesi bu yaşamlara ışık tutacak nitelikte. Yaşamın her geçen gün zorlaştığı ilçede hayata tutunma mücadelesi veren Mustafa Barım, kira ödeyecek maddi imkanı bulunmadığı için şuan bir inşaatın örnek dairesinde kalıyor.

 

Şuan bir şirkette asgari ücret ile çalışan Barım’ın Bodrum ile tanışma hikayesi Pandemi öncesi başlıyor. İstanbul’da yaşayan ve eşi boşandıktan sonra Bodrum’a gelen Barım, ablasının yanında kalıyor. O dönemlerde Bodrum’da kira bedelleri 2 bin tl civarındaydı. Daha sonra ablasının yaşamını yitirmesi nedeniyle Barım, küçük ablasının yanına yerleşiyor. Bu ablasının da Bodrum’dan taşınmasıyla birlikte Barım, evsiz kalıyor. O dönem ev kiraları da yükseliyor.

 

OTOGARDA YATTI 

 

 

Ev kiralama imkanı bulunmayan Barım, bir tanıdığının sahip olduğu bir kampingde çadırda yaşamaya başlıyor. Aylarca bu alanda yaşayan Barım, sezonun sona ermesi nedeniyle kamping alanının kapanması sonrası yine dışarda kalıyor. Bu süre zarfında ev kiralama durumu olmayan Barım, Bodrum Otogarı’nda kalaya başlıyor. Barım, geçtiğimiz yıl aralık ayından itibaren 3 ay boyunca otogarda kalıyor. Gündüz çalışan Barım, akşam olunca otogara gelerek otogarda bulunan banklarda uyuyarak 3 ay burasını yaşam alanı olarak seçmiş.

 

Bu 3 aylık aradan sonra zabıta tarafından otogardan çıkarılan Barım, bir müttehit tanıdığının yaptığı şantiyeye yerleşiyor. Yarım kalan şantiyenin örnek binasında yerleşen Barım, halen orada yaşamını sürdürüyor. 

 

GÜNLÜK YAŞAMA BEDELİ:500 TL 

 

Bodrum merkeze oldukça uzak bir noktasında şantiyenin örnek yerinde kalan Barım’ın işe erişmesi de oldukça zahmetli. 3 vasıta değiştiren Barım, yaklaşık 150 tl günlük yol ücreti veriyor. Yemek ve diğer yaşamsal ihtiyaçlar eklendiğinde Barım, günlük 500 tl harcamak zorunda kalıyor. Günlük olarak hesaplandığında Barım’ın aldığı asgari ücretin tamamı yol ve yemek ihtiyacını karşılıyor. Elinde parası kalmayan Barım, bir ev kiralayıp yaşama imkanına sahip olamıyor.

 

Kendisinin durumunu “Hayata kalmaya hayret gösteriyoruz” diyerek aktaran Mustafa Barım, yaşadığı hayatı hak etmediğini ifade ediyor. İlaç sektöründe uzun yıllarca çalıştığını ve öğretmen bir ailenden geldiğini belirten Barım, “Ben bu ülkenin birikimli ve laik bir ailenin evladıyım. Yıllarca çalıştım üretim içinde oldum. Yaşadıklarım elbette zor. Zorluğun ütesinde vicdanımı yaralıyor. Gelinen süreçte ekonomi her şeyi belirler oldu. Eğitiminiz, bilgi birikiminiz her şey hiç oluyor. Çalışmama rağmen bir ev kiralayıp giremiyorum. Ne mutlu olabiliyorum ne de hayat kurabiliyorum” ifadeleriyle yaşadıklarına isyan ediyor. Barım, kaldığı şantiyeden çıkarılması halinde yine sokaklarda kalacağını söylüyor. 

 

11 BİN GELİR 13 BİN GİDER 

 

Aldığı asgari ücretin muhasebesini yapan Mustafa Barım, “Ben 11,500 tl alıyorum. Günlük yaklaşık 500 tl masrafım oluyor. Aylık hesapladığımda bu rakam 13.000 ‘ne yakın bir rakama denk geliyor. Daha 2 bin tl açığım kalıyor. Elektrik ve suyu nasıl ödeyeceğim? Veya hangi para ile elbise alacağım? Nasıl ev tutacağım? ki. Veya nasıl birikim yapacağım? Bu soruları sürekli soruyorum kendime cevabı da yok. Neresinden tatarsam elimde kalıyor. Yaşamaya tutunmaya çalışıyorum. Temel ihtiyaçlarımı da hesaba katmıyorum. Bir an önce normale dönülmesi lazım” diye konuştu.

 

KISAOĞLU’NDAN KONUT ÇAĞRISI 

 

 

 

Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi Kısaoğlu da asgari ücret çalışanlarının durumuna ilişkin konut çağrısı yaptı. Bodrum’da belirli alanlarda sosyal konutların yapılması çağrısında bulunan Kısaoğlu, “Bu sorun yıllardan bu yana sürüyor. Daha öncede çağrıda bulunmuştum. Asgari ücretli aldığı maaşla geçinemiyor. Maaşı kiralara yetmiyor. Aldığı ücretin hepsini kiraya veren insan ne yiyecek nasıl geçinecek? Bu yüzden acilen sosyal konutların yapılması lazım. Bu insanlara sosyal konutlar verilmesi şart oldu. Böyle giderse çalıştıracak insan bulamayacağız. Zaten ciddi oranda Bodrum’dan göç oldu. Artık bir evde 3 asgari ücretli çalışırsa ancak geçim sağlanır duruma geldik. 10 tane asgari ücret çalışanım var hepsinin de ailelerinde 3 kişi çalışıyor. Yoksa tek kişi ile iki kişiyle Bodrum’da geçinmek zor” ifadelerini kulandı.

 

 


18.11.2023 13:16:57