“Asgari ücretten vergi alınmasın”

CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin, “Asgari ücretten vergi alınmasın” dedi

CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin 1 Aralık itibariyle başlayan  Asgari ücret görüşmeleri ile ilgili olarak  TBMM’de bir basın açıklaması yaptı. Girgin açıklamasında şunları söyledi:


“Anayasa’ya göre, ücret emeğin karşılığıdır ancak işçi ülkemizde emeğinin karşılığını alamamaktadır. Asgari ücretin yetersizliği her gün artan pahalılık karşısında yoksulluğa neden olmaktadır. Asgari ücret Türkiye’de çalışanlar için yaşamsal önem taşıyor. Neden?

Çünkü asgari ücret kelimenin dar anlamıyla artık asgari, sınırlı bir çalışan kesimini değil milyonları ilgilendiren ortalama ücret haline geldi.

 7 Milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Esas olan asgari ücretin ne kadar artacağı değil, ortalama ücretlere nasıl yansıyacağıdır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde asgari ücret civarında bir ücretle çalışanların oranı ortalama yüzde 9 düzeyindedir. Türkiye’de ise asgari ücret civarında çalışanların oranı 57’dir.

Dolar kurunun fırlamasıyla, Türkiye, asgari ücrette emek sömürüsünün en yoğun yaşandığı ülkelerin de gerisine düştü. İktidar ise ülkedeki iş gücünün ucuzlamasını fırsata çevirmeye çalışıyor. Yani, iktidar kendi insanını, kendi işçisini âdeta köle gözüyle görmektedir.

 Asgari ücretin yürürlüğe girdiği 2021 yılının ilk gününde;  net asgari ücret 2 bin 825 TL’nin karşılığı 383 dolar iken; bugün  net asgari ücretin karşılığı 220  Dolara düşmüş ve asgari ücret 2017 yılına gerilemiştir. Bugünkü asgari ücretle düğünde değil çeyrek altın gram altın takmak bile mümkün değildir. Asgari ücretin aylık karşılığı 4 gram altın bile değildir.

 Asgari ücretli çalışanın ödediği vergi de gelirine göre yüksektir. Asgari ücret almakta olan bekar işçi, bu ay bir üst vergi oranından vergi ödemek durumunda kalmaktadır.

 Vergide adaletin sağlanması anayasal bir görevdir. Uygulanan asgari geçim indirimi halen yılbaşındaki asgari ücretin yarısıdır. Bakanlar Kurulu, yetkisi olmasına rağmen bu oranı yükseltmemiştir. Örneğin asgari ücretli işçinin bile yılbaşında ele geçen tutarı yılın son aylarında gerilemektedir.

Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Ücretlerde adaleti sağlamak açısından, en düşük devlet memuru maaşı dikkate alınmalıdır.  İşçinin ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutar belirlenmelidir. Perakende fiyatlar kullanılarak hesaplanan net harcama tutarı, işçinin eline net geçecek biçimde düzenlenmeli ve asgari ücret gelir vergisinden muaf tutulmalıdır. İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirme ayrıca ilave edilmelidir. Asgari ücret belirlenirken, gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay verilmelidir. Yıllarca çalışmış ve emekli olmuş insanların emekli aylıkları asgari ücretten az olmamak üzere hesaplanmalıdır.”


03.12.2021 14:21:20