Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Bloomberg HT’de Açıl Sezen’in sunduğu Finans Merkezi programına katılarak sektörün gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
“Hesaplamanın nasıl yapıldığıyla ilgili fikrimiz yok”
2022 yılında Türkiye’nin kişi sayısında 2019 yılını yakaladığını, gelirde de üzerine çıktığını belirten Firuz Bağlıkaya “Kişi sayısı aynı olmasına rağmen gelirlerde ciddi revizyonlar yapıldı. Bu rakamların hesaplama süreçlerinin nasıl geçtiği ile ilgili bir fikrimiz yok. Ancak genel olarak sektöre bakıldığında iyi bir yıl geçirdik. 2023’e çok iyi bakabileceğimiz bir sezon geçirdik. Yavaş yavaş Rusya’dan da yolcu akışı artıyor. 2022’den daha iyi bir sezon bekliyoruz.” dedi.
Otel fiyatlarının artmasıyla birlikte turist başına gelirde artış kaydedildiğini ifade eden Bağlıkaya “Turist profilimiz eskiye nazaran pek farklı değil. Her ülkeden turist alan ve kitle turizmi yapan bir ülkeyiz. Hiçbir ülkenin turistini bu iyi bu kötü diye ayırt ettiğimiz bir durumumuz yok. Eğer fiyat müşteri kalitesini endeksliyorsa evet daha kaliteli yolcu geliyor. Alım gücü daha yüksek profil gelmeye başladı.” diye konuştu.
“Türkiye’ye dönük talebin artmasında bazı etkenler var”
AB ülkelerinin vize rejiminden kaynaklı büyük bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Bağlıkaya “Birçok ülkenin Schengen vizesiyle ilgili sıkıntısı var. Sadece Türk vatandaşları değil birçok ülke Avrupa’ya istediği sıklıkla istediği sürede seyahat edemez vaziyette. Arz talep dengesine bakıldığında pandemi sürecinde kısıtlanmaların ardından talepte büyük bir artış yaşandı.Türkiye gerçekten rekabet edilmesi çok kolay bir ülke değil. Her türlü ürünün en kalitelisi bizde mevcut. Kozmetik, sağlık ve termal turizm açısından bakıldığında ciddi rekabet edilebilecek ürüne sahibiz. Dünyanın bu pastadan aldığı dilime bakıldığı zaman Türkiye son yıllarda 2’ye 3’e katlayarak geliyor.” ifadelerini kullandı.
“Turistlerin otel dışı harcaması düşük”
Türkiye’de turist başı harcamanın düşük olmasının en önemli sebeplerinden birinin otel dışı harcamaların düşük olması olduğuna dikkat çeken TÜRSAB Başkanı “Aslında paket tur olarak baktığımızda diğer ülkelerde aynı fiyata satılıyor. Ama burada otel dışı harcamaları düşük olduğu için rakiplerimizin biraz altına kalıyoruz. Bunları geliştirmek için otel dışı harcamaları arttırmak lazım Kapadokya’ya baktığımızda kişi başı harcama çok fazla.” şeklinde konuştu.
“Konaklama vergisinin miktarından çok uygulanış biçimi sakıncalı”
Konaklama vergisinin uygulama biçimiyle ilgili acenteleri sıkıntıya sokacak bir durum olduğunu belirten Bağlıkaya, şu noktalara dikkat çekti:
“Acenteler açısından konaklama vergisinin miktarından çok uygulanış biçimi sakıncalı. Biz paket fiyat uygulaması yapıyoruz. Paketi sadece otelin fiyatıyla oluşturmuyoruz. Turistin paketin içinde konaklama ücretini göreceği bir durum bizim için uygun değildir. Hem rekabet kanununa hem de 1618 seyahat acenteleri birliği kanununa aykırı.
Bir de o rakamsal değer sadece otelin konaklama bedelinden kaynaklanmıyor. Otele ödenmiş bir ön ödeme var. Otele verilmiş garanti var. Aslında önceden bir takım primler verip daha uygun fiyata alarak ticari bir avantaj sağlamış oluyorsunuz. Dolayısıyla otelin fiyatının misafir tarafından görüleceği bir sistem kabul edilebilir bir sitem değil.
“Ciddi bir kaos var”
Şu anda bu uygulamanın nasıl olacağı konusunda da ciddi bir kaos var. Nereye dahil? Konaklama tesisleri 2023 fiyatlarını eylülde vermeye başladı. Bütün operatörler bunları kataloglarına ekledi. Belki binlerce sattı. Konaklama sektöründeki arkadaşlar diyebilir ki ‘yüzde 2 ekleyeceğiz.’ Tur operatörleri de ‘siz bunun zaten uygulanacağını biliyordunuz fiyatlarınıza dahil olması lazım’ diyecek. Zaten yüzde 18 KDV’den yüzde 8’e inildiği zaman hiçbir otel indirim yapmadı. Demek ki vergilerle ilgili konuların önceden bilinmesinin bir şeyi değiştirmiyor.
“O fiyatı oluşturan bir sürü unsur var”
Büyük tur operatörleri eylül ekimde 2023 rezervasyonlarını yapmaya başladı. Bu işin doğru olanı konaklama vergisi dahil bir tek fiyatla satılıyor olması. Yoksa bütün sistemin tamamı, seyahat acentesinin fiyatlarının açığa çıkması demektir ve bu doğru olmaz. Otelden alınan fiyatın doluluk oranına göre hesabı var. 50 oda alıyor yüzde 90 garanti veriyor, otele bir ön ödeme yapıyor. O fiyatı oluşturan bir sürü unsur var. Sadece otelin fiyatına bakıp fiyat aldığınız zaman seyahat acentesine zarar verirsiniz.
04.01.2023 11:26:30