Bakanın oteli için 250 milyonluk alt yapı iddiası

 


TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda görüşülen “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin dört maddesi kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri, yerel seçim sonrasında yetkilerin belediyeden alınarak hükümete aktarılmasını eleştirdi. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın anlattığı 250 milyonluk altyapı yatırımının Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un oteli için yapıldığını iddia etti. 


ANKA HABER AJANSI'nın haberine gore, AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu ile AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri dün TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda başladı.

 


KOMİSYON TOPLANTISINA, İKİ SAATİ AŞKIN GECİKME


AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek başkanlığındaki komisyon toplantısı, TBMM Genel Kurulu’nda "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi"nin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamanın AKP'nin itirazı üzerine yenilenmesi dolayısıyla iki saati aşkın gecikmeyle başladı. Dün gece yarısına kadar süren görüşmelerde, teklifin ilk dört maddesi kabul edildi.


TEKLİFTE, BELEDİYE YETKİLERİNE KISITLAMA

 


Kanun teklifinde, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinin tespit edilmesine yeni kriterler getiriliyor. Konaklama tesisleri ve plaj işletmelerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi alma zorunlu hale geliyor. Turizm belgesinin iptali ve yaptırımının uygulanacağı yeni durumlar belirleniyor. Belediyelerin yetki alanındaki kıyı şeridine yönelik düzenlemeler yer alıyor. Kıyı şeritleri, tamamen belediyelerin elinden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alanları turizm esaslı olarak yararlanmaları için vakıf ya da özel işletmelere devredebilmesinin önü açılıyor. “Turizmde bütüncül yaklaşım” için turizm faaliyeti yapmak isteyenlere de onay şartı getiriliyor. Bu konuda belediyelerin kendi başlarına yapacakları faaliyetler kısıtlanıyor. Belediyelere ait taşınmazlar da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygun bulması durumunda turizm işletmelerine belirli bedeller karşılığında devredilebiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen turizm yatırımlarında her türlü istisna, vergi ve ödeme muafiyeti ile teşvik hükümlerinin uygulanmasının önü açılıyor. Turizm işletmesi belgeli işletmeler, verilen izinle yabancı personel çalıştırabiliyor.

 


MUHALEFET TEPKİLİ: YEREL SEÇİMLERDEN SONRA BELEDİYE YETKİLERİ MERKEZ YÖNETİME


Komisyon görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, son yerel seçimlerin ardından belediyelerde yaşanan yönetim değişikliği sonrası hizmetlerin merkezi yönetime aktarıldığını belirterek, bu durumun Anayasa’ya aykırı olduğu savunması yaptı.


“HAZİNEDE PARA BİTTİ, MASRAFLAR TURİZM BÖLGESİNDEN”


CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, küçük işletmelerin şirketse ticaret odasına, kişiyse esnaf ve sanatkârlar odasına kaydolduğunu sonra belediyeden ruhsat aldıklarını söyledi. Yıldız, “Belediyenin yetkisini aldıktan sonra sadece belediyenin gelirlerine engel olmuyorsunuz ticaret odasının ve esnaf ve sanatkârlar odasının gelirine de engel oluyorsunuz. Yani sizler turizmde gelen bütün ruhsatnameyi kendinize bağlamak istiyorsunuz. Kaç tane personeliniz var? Her ilçede kaç kişiye iş imkânı yaratacaksınız veya büroları kuracaksınız? Merkez Bankası’nda para bitti, Hazine’de para bitti. Bütün masrafları, paraları, turizm işletmecilerine, turizm bölgesine yüklemeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.


“KIYIDAKİ MUHALEFET BELEDİYELERİ TURİZM DIŞI BIRAKILMAK İSTENİYOR”


CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban da “Bu kanun teklifinin özü muhalefetin yönetiminde bulunduğu kıyı kenarlarındaki belediyelerini turizm sektörlerinin dışına bırakmaktır. Tüm yetkileri Bakanlık çatısı altına almak, tek adam rejiminin Bakanlıklarda uygulanmasının bir örneğidir” dedi.


“BU YASAYI OKUYARAK MI GETİRDİNİZ”


CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, kanun teklifinde turizm tesislerinde çalışan yabancı uyruklu sayısıyla ilgili kısıtlamaların kalkmasına tepki gösterdi. Zeybek, “Türkiye’de 10 milyondan fazla işsiz var. Bu yasayı okuyarak mı getirdiniz? Yoksa imza attığınız yasanın ne getirdiğinin farkında değil misiniz” diye sordu.


Mürsel Alban, “Türkiye'de mimar olup, mühendis olup, hukukçu olup ama kendi işini yapamayıp garson olarak, komi olarak, aşçı olarak çalıştığı turizm sektöründe işsiz kalması demektir. Bu teklifin, onun için tümüyle geri çekilmesi demektir… Ülkede işsizliği arttıracaksınız bu kanunla” dedi.


Hüseyin Yıldız da “12 milyon işsiz insan var. 2 milyon öğrenci turizm bölgesinde çalışıyor, orada üç, dört ay birikimini alıp gelip okuyorlar. Türkiye’nin durumu bu ama siz bir madde koyuyorsunuz, yabancı sınırını ortadan kaldırıyorsunuz. Yüzde 10’ken ortadan kaldırıyorsunuz. Bu ne demek? ‘Ben, Kazakistan’dan, Suriye’den 300 dolara çalışan eleman getiririm, çalıştırırım burada otellerde, Türkiye’deki gençlerimiz, turizmciler çok da umurumuzda değil” dedi.


“TESİSLERİN BİRÇOĞU BANKALARA GEÇMİŞ DURUMDA”


CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Turizmi Teşvik Kanunu’nu konuşuyoruz, ama teşvikle ilgili hiçbir şey göremiyoruz. Teşvik görmek istiyorsak, mesela turizm sektörünün şu anda 100 milyar TL kredi borcu var bankalara. Bu kurumları, bu tesisleri nasıl ayağa kaldıracaksınız? Bu tesislerin birçoğu bankaların eline geçmiş durumda” diye turizm tesislerinin zor durumda olduğunu anlattı.


BAKAN ERSOY’UN OTELİ İÇİN 250 MİLYONLUK ALTYAPI YATIRIMI İDDİASI


Geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu Ersoy Otelcilik’in Bodrum Türkbükü’ndeki Hilton Oteli’ni satın aldığını açıklayan Mürsel Alban, komisyon toplantısında yeni bir iddia daha ortaya attı. Alban, 250 milyonluk altyapı yatırımının Bakan Ersoy’un oteli için yapıldığını iddia etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Antalya Büyükşehir Belediyemiz ve Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile geçen yıl iki tane protokol yaptık. 250 milyonluk altyapı yatırımı yapıyoruz” dedi. Mürsel Alban, “Sayın Bakanın oteli için yapılıyor o altyapı, ispatlarım bunu” dedi. Alpaslan, “O zaman Muğla Büyükşehir Belediyesi bu protokolü niye yaptı” diye sordu. Alban, Muğla Belediye Başkanı’nı işaret ederek, “Bizim Başkan vermedi, Bakanlık getirdi” yanıtı verdi ve “Bakanın oteline özel yapılan bir altyapı 250 milyonun 50 milyonluk kısmı başlatılmıştır” diye devam etti. Kısa tartışma, Komisyon Başkanı Akyürek’in devreye girmesi ile son buldu.


02.04.2021 19:21:05