Belediye işçileri alacakları için iş bıraktı

İzmir’de de DİSK Genel-İş Sendikası, ilçe belediyelerde toplu iş sözleşmesinde sürecinde anlaşma sağlanamaması durumunda 13 ilçede toplamda 24 bin işçi ile greve çıkacağını açıkladı.


İZMİR- Aydın’ın Kuşadası ilçesinde CHP’li Kuşadası Belediyesi, yerel seçimlerin hemen ardından temmuz ayında personelin birikmiş maaş alacağının ödendiğini açıkladı. Belediye Başkanı Ömer Günel ‘in talimatıyla maaşların ödendiği belirtilirken, konuya ilişkin düzenlenen toplantıya yetkili sendika olan Belediye İş Sendikası Aydın Şube Başkanı Hidayet Yaman’da katıldı. Belediyenin bu açıklaması sonrası temmuz ayından bu yana geçen süreçte ise çeşitli birimlerde çalışan bazı işçilerin ücretlerini alamadığı ortaya çıktı.

 

İŞÇİLER İŞ BIRAKTI İDDİASI


Ada'nın Sesi Gazetesi'nin haberine göre belediyenin ödemeler için ay sonunu işaret ettiği ifade edilirken, Kuşadası Belediyesi Personel A.Ş.’ye dilekçe veren işçiler bugün iş bıraktı. Fen İşleri, Park Bahçe, Elektrik birimlerinde çalışan işçilerin dilekçesinde şu ifadeler yer aldı;


“Kuşadası Belediyesi Personel Anonim Şirketi'nde işçi olarak çalışmaktayım. 2024 Yılı Temmuz- Ağustos ayı maaşım bugüne kadar tarafıma ödenmediğinden dolayı 4857 sayılı İş Kanunu'nun 34. Maddesi ve mevcut yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesinin 44. maddesi gereği yasalardan doğan çalışmama hakkımı kullanacağım hususunda gereği bilgilerinize arz ederim”


‘SENDİKA “SABREDİN” DİYOR, BELEDİYE ÖDEMİYOR’


Öte yandan çalışanların anlatımlarına göre geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Kuşadası Belediye Başkanı Günel, maaşların en geç Ekim ayında yatacağını söyleyerek yaşanan durumu “ödenek yok” şeklinde ifade etti. Bu açıklama sonrası ilçede belediye tarafından yapılan büyük bütçeli etkinlikler ise çalışanların tepkisine neden oldu. Kuşadası belediyesinde örgütlü Belediye-İş Sendikası’nın ise üye işçilerin ücret almamasına sessiz kaldığı iddia edildi.

Konuya dair Gazete Duvar'a konuşan ve işten çıkarılma kaygısı nedeniyle ismini vermek istemeyen belediye çalışanları, "Ülkede derin bir yoksulluk yaşanmasına rağmen ve buna sebebiyet veren hükumete karşı ‘Biz düzelteceğiz’ diye yerelde iktidar vaadiyle gelen CHP belediyesinin bize yaptığı anlaşılır gibi değil” dedi. Asgari ücrete yakın bir ücret aldığını söyleyen çalışanlar, “Onu bile üç aydır alamıyoruz” diye belirtti. Sendikanın sessizliğine de dikkat çeken çalışanlar, “Sendika işçilerin taleplerini savunması gerekirken işveren gibi davranıp biz çalışanlara ‘sabredin’ demekten başka bir şey yapmıyor. Zaten sendikayı da başkan seçiyor” diye konuştu.

 

BELEDİYE AÇIKLAMA YAPMADI, SENDİKA İŞ BIRAKMA HABERLERİNİ YALANLADI


Çalışanların anlatımları üzerine ulaştığımız Kuşadası Belediyesi’nin şikâyet ve öneri birimi Güvercin Masa, konu ile ilgili yetkililere yönlendirdi. Güvercin Masa’nın mesai saatleri içerisinde yönlendirdiği Mali Hizmetler Şube Müdürlüğü, Basın Müdürlüğü ve Personel A.Ş. ise telefonlara yanıt vermedi. İnsan Kaynakları Birimi ise yalnızca kadrolu personel ile ilgilendiklerini ve konuyla ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi.

Yetkili sendika olan Belediye İş Sendikası Başkanı Hidayet Yaman sendikanın sessiz kaldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Yaman işçilerin iş bırakmadığını, göreve döndüğünü de iddia ederek, "Bilgi kirliliği var" dedi.

 

İZMİR'DE DE İŞÇİLER GREVE ÇIKACAK


İzmir’de de DİSK Genel-İş Sendikası, ilçe belediyelerde toplu iş sözleşmesinde sürecinde anlaşma sağlanamaması durumunda 13 ilçede toplamda 24 bin işçi ile greve çıkacağını açıkladı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "21 Ekim itibarıyla başta Bornova olmak üzere Buca, Dikili, Çeşme, Bayraklı, İZ-FAŞ, Foça, Urla, Beydağ Belediyeleri'nde grev ilan kararlarını asıp 11 Kasım’da Bornova Belediyesi'nde başlamak üzere adı geçen tüm belediyelerde birer gün arayla greve çıkıyoruz. Mücadeleyi alanlara ve sokaklara taşıyoruz" dedi.


15.10.2024 16:30:00