EGE ALTERNATİF- Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde çevre katliamları durmak bilmiyor. İnşaat sezonun başlamasıyla firmalarca ormanlık alanlara dökülen inşat yıkıntı atıklarıyla etkin mücadele sürerken Gölköy Mahallesi’nde bulunan arkeolojik sit alanına ‘Geçici depolama izni’ verildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum İlçesi Gölköy Mahallesi 228 ada 1 ve9 parselde bulunan araziye inşat yıkıntı atıklarının toplanması amacıyla ‘Geçici depolama izni’ verdi. BOTAM Yapı Grubu’nun talebi üzerine çalışma başlatan Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından ve 14.12.2021 tarihinde izin verilen arazi arkeolojik sit özelliği taşıyor. Arkeolojik sit özelliğinin yanı sıra inşaat yıkıntı atığı ve moloz sahası olarak izin verilen alanda 2 tane anıt mezarda bulunuyor. Anıt mezarların yanı sıra eki dönemlerden kalma kalıntılarda yine söz konusu arazide yer alıyor.
‘Hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıkları depolama geri kazanım tesisi depolama izin belgesi’ başlığıyla hazırlanan izin belgesinin süresi ise 1 yıl olarak belirlendi. Arazinin arkeolojik site özelliği ve anıt mezarların bulunduğu bilgisi söz konusu izin belgesinde de belirtildi.
Söz konusu belgede “. Çalışmalar sırasında çevresinde bulunan tarım arazilerine zarar vermemesi için çevrenin kapatılması, gürültü ve görüntü kirliliği ile toz emisyonlarının azalmasına yönelik tedbirlerin alınması alanın çevresinde bulunan dere yataklarına herhangi bir müdahalede bulunmaması bu derelerin akışına engel olunmaması, pasa malzemelerinin dere yataklarına akışı engelleyici tedbirlerin alınması, söz konusu parseller içerisinde koruma altında olan 2 adet anıtsal yapı (mezar kalıntısı) bulunduğu ve alan içerisinde yapılacak her türlü uygulama öncesinde Koruma Bölge Kurulundan izin alınması…” İfadelerine yer verildi.
İnşaat çöplüğüne dönüşecek parselin yanı başında tarım arazileri bulunuyor. Bölge sakinleri arazilerinin zarar göreceği endişesiyle durumdan rahatsız.
BOTAM YAPI GRUBU BAKAN ERSOY’A YAKIN BİR FİRMA
BOTAM Yapı Grubu, tarafından işletilecek olan tesisin geçerlilik süresi ise 1 yıl. Alınan bilgiler göre, Belediyelerin bu tür tesislere yetki belgesi bulunmuyor. Süreklilik belge yetkisi bulunmayan belediyeler bu durumda ‘geçici’ ibarelerini belgelerde kullanarak bu durumu aşıyor. İzin belgesiyle tesisin işletmesini alan BOTAM Yapı Grubu yaptıkları işlerle dikkatleri çekiyor. Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde kurulan BOTAM Yapı Grubu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a yakınlığıyla biliniyor. Bakan Ersoy’un Bodrum’daki otelleri olmak üzere Türkiye’nin değişik şehirlerinde bulunan tüm otellerin yapım ve yenileme işlerini bu firma yapmaktadır. Bakan Ersoy’un Torba Voyage ve Türkbükü’de bulunan otellerin yapım ve yenileme işlerini de yapmıştı. Şu an yenileme çalışması devam eden Türkbükü’ndeki otelin inşaat atıkları da söz konusu alanda depolanmaktadır.
Dikkat çekici bir nokta ise arsa sahibi. Söz konusu arsanın sahibi ise eski Göltürkbükü Belde Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar. Kaynar, 2019 yerel seçimlerinde Demokrat Parti (DP) Bodrum Belediye Başkan adayı olmuştu.
BODRUM KENT KONSEYİ DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Arkeolojik sit alanına verilen izni değerlendiren Yazar ve hukukçu Mehmet Çilsal, durumun problemli olduğunu söyledi. Söz konusu parselin arkeolojik sit alanı özelliğinde olduğunu belirten Çilsal, “Bu verilen izin belgesinde de anlaşılacağı üzere Bodrum ranta kurban ediliyor. Tepeler, dağlar inşaat atıklarıyla doldu. Söz konusu alanda bunlardan bir tanesi burada verilen izin sorun teşkil etmekte. Arkeolojik sit alanı özelliği var. Bu yüzden bu alana herhangi bir işlemin yapılmaması lazım. Bunlar Bodrum’un doğasına zarar verecek uygulamalar. Bodrum’u her gün biraz daha kaybediyor. Tüm çevre ve doğaya zarar verecek uygulamalara son verilsin” dedi.
Bodrum Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir, alanın mutlak korunacak alanlar statüsünde olduğunu söyledi. Ruhsatın hukuksuz olduğunu belirten Demir, “Arsa sahibi eski belediye başkanı Halil İbrahim Kaynar’dır. Daha önce de akıl dışı projeleri vardı. Bu alan doğal ve kültür varlıkları nedeniyle koruma alında olan bir yer. Turizm bakanlığınca kiraya veriliyor. BOTAM Grubu, bu alanı ilk olarak kum elem ve moloz parçalama alanı olarak kullanıyor. Zaten yıllardır bu yapı var yani kaçak çalıştı yıllarca. Büyükşehir Belediyesi'nden izin almayı başarmışlar. Asıl amaçları bu alanı taş ocağına çevirmektir. Bodrum Kent Konseyi Çevre Ekoloji Meclisi olarak bu hukuksuz ruhsata karşı duracağız ve gerekli hukuksal süreci başlatacağımızı ilan ediyorum” diye konuştu.
13.02.2022 11:30:00