Bodrum’da turist sayısı düştü cirolar arttı

Bu sene için 1,5 milyon turist hedefleyen Bodrum, 1,5 milyon beklentisine yaklaştık ancak karşılanmadı. Yüzde 5’lik kayıp yaşansa da Avrupalı turistlerin yoğun ilgisi sayesinde döviz getirisinde artış oldu

Türkiye’nin önemli turistlik merkezlerinden olan Muğla’nın Bodrum İlçesi turizm sezonunu kapatmaya hazırlanıyor. Resmi olarak Kasım ayının ilk haftası itibariyle sona erecek olan sezon iniş çıkışlı bir grafik sergiledi.

 

Bu sene için 1,5 milyon turist hedefleyen Bodrum, 1,5 milyon beklentisine yaklaştık ancak karşılanmadı. Alınan güncel verilere göre, Ekim ayının son haftası itibariyle toplamda 1,300 bin kadar turist ilçeyi ziyaret etti. 

 

SAYIDA DÜŞÜK, DÖVİZDE ARTIŞ OLDU

 

Verilere göre, bu sene hava yolu ile Bodrum’a gelen turist sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 5 oranında düştü. Deniz yolu ile gelen turist sayısında ise yüze 20 oranında arttı.

Yine verilere göre, belirlenen turist hedefinin gerçekleşmemesine rağmen döviz getirisi olarak artış yaşandı. Otelciler, bu durumu Avrupalı ve nitelikli turistlerin ziyaretine bağlıyor. Artan fiyatlar nedeniyle yerli turistin ilgisinin az olması, Rusya’dan beklendiği kadar ziyaretçinin gelmemesi, deprem ve seçim hedeflerin gerçekleşmemesinde önemli rol oynadı.

 

Bu sezon sadece Kurban Bayramı haftasında Bodrum’daki otellerde doluluk oranı yüzde 90’lara kadar çıktı. Bu otelcilere sezon için umut verdi ancak, beklentilerinin aksine doluluk oranları temmuz ayı itibariyle yüzde 50’lere kadar düşmüştü. Yine buna bağlı olarak bekledikleri doluluk oranları yakalayamayan otelciler, personel çıkarmaya başlamıştı.

 

 

Sezon sonu değerlendirmesinde bulunan Bodrum Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dengiz, Konjektör gereğince otellerin fiyatlarındaki artışlarından dolayı beli bir doluluk oranı yakalayamadıklarını ve istenilen seviyelere ulaşamadıklarını söyledi.

Turist sayısında yaşan düşüşe rağmen olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade eden Dengiz, “Genel olarak bir hedef tutturamama oldu. Bunun da bir çok nedeni var. Şu var ki her ne kadar beli sayıda yabancı turist gelse de kişi başı döviz getirisi arttı bu sezon. Biz şunu ifade ediyoruz; En pahalı oda boş değil en pahalı oda dolu oda’ demektir. Yani bizdeki otelcilik anlayıcı oteli tam doldurduğunuzda kar getirir anlayışı var. Bu anlayış yanlış mevcut süreçte artık otelin dolu olması para kazanacağınız anlamına gelmiyor. O yüzden bizler otelciler olarak beli bir sayıda doluluk oranını yakalayıp çok fazla fiyatı aşağıya indirmeden iyi bir kar sağlamak istiyoruz. Bu sene hedefimiz bu oldu. Hava yolu ile elde edilen verilerce göre yüzde 5’lik bir düşüş yaşandı bu sene geçtiğimi yılla göre. Deniz yoluyla gelen yabancı turistlerin sayısında artış var. Toplamda ise 1,300 bin bandını yakalayacağımızı düşünüyorum.” Dedi. Deniz, düşüşe rağmen Bodrum’un vazgeçilmez bir turistlik destinasyon olduğunu belirterek, strateji olarak beli bir oranı yakaladıktan sonra operasyon sürecine ağırlık verdiklerini ve bu sayede döviz artışı sağladıklarını söyledi.

 

Hedefe ulaşmada birden çok faktörün etkili olduğunun altını çizen Dengiz, “ Bir hedef koyduk. O süreçte önümüzde ciddi çalışmalarda koyduk. Fakat elde olmayan bir çok etken yaşandı. Mesela erken rezervasyon döneminde deprem meydana geldi. Bu ciddi oranda etkiledi satışları. Deprem sonrası seçim, ekonomik gelişmeler, gibi faktörler nedeniyle hedeften uzaklaştık. Tüm bunlara rağmen bir vizyon ortaya koyduk karlılık oranlarında artışlar yakaladık. Ayrıca yıl boyunca uçuşlar da devam edecek. Kesintisiz satış operasyonları da devam edecek” dedi.

 

PAHALI OTEL ELEŞTİRİSİNE YANIT 

 

Bodrum’daki otellerin pahalı olduğu eleştirisine de yanıt veren Başkan Dengiz, “Biz pahalı değiliz. Hizmet kalite dengesine göre odalarımız fiyatlandırılıyor. Verdiğimiz hizmetin bedeli olarak artışlar oluyor. Mesela başka bir şehirdeki otel 4 çeşit peynir koyarken, bizde 10 çeşit oluyor. Yine verdiğimiz hizmet kesintisiz oluyor. Konukların konforu için özel önemler bile alınmakta Bodrum’da. Karşılamadan tutalım da odaya kadar bir çok kalem ile hizmet veriyoruz. Kaliteli bir tatilin maliyeti de olur. Bu bağlamda iyi hizmet ve kalite diyoruz” şeklinde konuştu.  

 

DRUMAN: 2 AY DOLU KALDIK 

 

 

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman da deniz yolu ile gelen turist sayısındaki artışa dikkat çekti. Bu yıl sezonun çok geç normale döndüğünü belirten Duman, “Haziran sonu Kurban Bayramını bile %50 dolulukla geçen tesisler oldu. İç pazar sezonun ilk yarısını kurtarırdı bu yıl bu olmadı. 15-20 Temmuz aralığında tüm tesisler doluluğu yakaladı. Okulların açılmasıyla başlayan talep daralması sonucu bir çok tesis eylül sonu sezonu kapattı. Özetle turizmci 2 aylık tam dolulukla bir yılı kurtarmaya çalıştı. Turizm Bakanlığı verilerine baktığımızda Eylül sonu Bodrum Havaalanı istatistiklerine göre yabancı gelişleri 882.568 kişiden 846.454 kişiye (%4,25) gerilediği görünüyor. Limanlardan (Bodrum,Turgutreis,Yalıkavak) girişlerinde ise 190.000 kişiden 231.000 kişiye (%21) artış gerçekleştiği görünüyor. Toplam talepte büyük bir azalma olmadı. Fakat turistlerin ciddi bir kısmı Airbnb benzeri kanallarla villa ve rezidans kiralama yoluna gidince otellerde talep azalması hissedildi. Zaten zorlanan lüks segmentte olan otellerdi.” Dedi. 

 

AVRUPALI TURİSTLERİN YOĞUN İLGİSİ 

 

Avrupa merkezli turistlerin Bodrum2a yoğun ilgi gösterdiğini belirten Duman, “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2 yıldır bu ülkelerin pazar hakimiyeti sona erdi. Bu yıl İngiliz, Alman ve Polonyalı ağırlıklı bir turizm hareketi söz konusu. Rus vatandaşları daha çok villa ve rezidans benzeri uzun süreli konaklamaları tercih ettiler. 2023 geneline bakacak olursak asıl sıkıntı maliyetlerdeki oynadığın tahmin edilemezliği, hükümetin hiç hesapta yokken eklediği %2 KDV artışı ve beklendiği halde tüketiciye yansıtılamayan %2 Konaklama vergisi konularından kaynaklandı. Yani konaklama yatırımcısı maça 4-0 mağlup başladı. Önümüzdeki yıl fiyat belirlerken otelcinin göbeği çatlıyor. Bir yandan iç pazar maliyetlerinin tahmin edilemezliği, asgari ücret belirsizliği, bir yandan vergi artışları ve en nihayetinde Euro bölgesindeki enflasyon ile Euro’nun reel değerindeki düşüş... Bu sarmalı çözen ve sezonu sağlıklı bir şekilde bitirecek otelciye madalya vermeliyiz.” Şeklinde konuştu.


23.10.2023 17:20:23