Hedefe uzak olduklarının altını çizen Softa, “Bu sene genel olarak istediğimiz gibi bir süreç olmadı. Deprem eşliğinde sezonu açtık. Sonrasına seçim ve diğer gelişmeleri turizmi gölgede bıraktı. Temmuz ayında ciddi sorunlar yaşadık. Özellikle hem iç hem de dış pazarda ilgi azaldı. Doluluk oranlarımız düştü. Yüzde 50’lerin altına düşen oteller eleman çıkarttı. Özellikle yurt dışı müşterisi Türkiye’yi tercih etmedi. Ağustos ayı anormal bir şekilde iyi geçti. Bir anda doluluk oranlarımız yüzde 80’lere çıktı. Eylül ayının ilk haftası da iyi geçiyor. Ama bun gelişmelere rağmen yine hedeften uzak durumdayız. Son iki ayda böyle geçecek gibi görünüyor ama ifade etiğim gibi yine 1,5 milyona hedefine ulaşmamız imkansız gibi görünüyor.” Dedi.
TURİZMİN KARA DELİĞİ: GÜNÜBİRLİK EVLER
son dönemlerde bodrum’da artan günübirlik ev kiralama işlemlerinin otelcilik sektörüne olumsuz etki yarattığını belirten softa. “burada bir haksızlık var. bizler gelir vergisine ve kdv’ye tabiyiz. elaman çalıştırıp vergilerini veriyoruz. ama öbür tarafta hiçbir vergiye tabi olmayan, hiçbir gideri olmayan insanlar kazanç sağlıyor. bu turizmin kara deliğidir. ciddi rakamları kazanıyorlar ama usulsüz yapılıyor bu işler bunlar turizmin kalitesini de bozan girişimler. Bu konuda acilen adımların atılması lazım” dedi. İnişli çıkışlı bir sezon yaşadıklarını ifade eden Softa, bu durum nedeniyle otellerin ciddi zarar gördüğünü sözlerine ekledi.
KARCILIOĞLU: HİKAYESİ YAZILACAK RAKAMLAR YOK
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Başkanı ve Turizmci Serdar Karcılıoğlu’da yaptığı değerlendirmede umutlu bir bekleyişlerinin olduklarını ancak gelinen nokta itibariyle sıkıntılı bir sezonu geride bırakmak üzere olduklarını söyledi. Açıklanan verilere dikkat çeken Karcılıoğlu, “Şimdi bizim için bu rakamların gerçek turizm verileri açısından hiçbir değeri olmadığını söylemeliyim. Bu rakamların bir an için doğru bile olduğunu kabul etsek dahi. Cennetin yeryüzündeki bir yansımasına sahip ülkemiz için açıklanan bu verilerin bir başarı hikayesi yazılacak rakamlar olmadığını, böyle bir coğrafyada bizim çok daha farklı şeyleri konuşuyor olmamız gerektiğini kabul etmeliyiz.” Dedi.
2023 sezonu için aslında konuşulacak çok şeyin olmadığını ifade eden Karcılıoğlu, “Kısaca eğer bu ülkede temmuz ve ağustos ayları üstelik Antalya ve Bodrum’da otel doluluk oranları ortada. Şimdi tüm bu değerlendirmelerden harika bir sezon mu geçirdiğimizi yoksa; finansal sıkıntılarla boğuşan, pandemi sürecinden bugüne kalan kredi borçlarında henüz bir iyileşme sağlayamamış ve olumsuz kredi notları nedeniyle yeni finans ihtiyaçlarını karşılama imkânı bulamamış olan bir sektör, kalifiye elemana ihtiyacın çok ciddi boyutlara ulaştığı, artık sadece tabak tutmasını bilen elemana bile ihtiyaç duyulur hale gelmiş bir sektör, konumundayız. Birçok turizm destinasyonunda turizm yapılabilirlik imkanlarını ortadan kaldırmaya doğru evrilen fiziki alt yapı mevcut. örneğin Bodrum’da her gün bir noktasından patlayan ve hayatı felce çeviren su isale hatları ve bu nedenle günlerce susuz kalan otellerle iş yapamazsınız. Bu bağlamda hedeflerinize de ulaşamazsınız” diye konuştu. Bakan Ersoy’a seslenen Karcılıoğlu, güncel ve yeni turizm politikalarının hayata geçirilmesini istedi.