Bodrum'da turizm sezonu kapandı: Hedefler tuttu sıra yenilerinde

Bodrum'da sezon öncesi konulan 1 milyon turist hedefine, pek çok olumsuz koşula rağmen ulaşılmış durumda. Turizmcilerin hedefi, Bodrum'da sezonu 4 mevsime yaymak.

BODRUM - Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da turizm sezonu kasım ayı itibariyle sona erdi. Resmi sezon sona erse de hava şartlarına bağlı olarak Bodrum'da hareketlilik görmek mümkün.

 

Bodrum Otelciler Derneği'nin (BODER) verilerine göre, 1 Aralık itibarıyla Bodrum’a dış hatlar üzerinden 1 milyon 5 bin yabancı turist geldi. Eldeki verilere göre, yine bazı noktalardan Bodrum’a direkt uçuş olmadığı için gelen turistler pasaportunu İstanbul ve Ankara’daki dış hatlarda havalimanlarında işletip giriş yapıyorlar. Daha sonra oradan iç hatlar üzerinden Bodrum’a geliyorlar. Sabiha Gökçen, İstanbul ve Ankara Esenboğa havalimanlarının dış hatlarına inen oradan direkt iç hatlar üzerinden Bodrum’a gelen yabancı turist sayısı ise yaklaşık 100 bin. 

 

Bodrum’da turizm sezonu, 1 milyon ve üstü turist hedefiyle başlamıştı. Hedefe ulaşan Bodrum’da, sezon boyunca inişli çıkışlı bir grafik yaşanmıştı. Yunan adalarına vizesiz giriş ve Bodrum’un pahalı olduğu yönünde yapılan haberler nedeniyle temmuz ayında otel doluluk oranları yüzde 50’nin altına düşmüş, bir çok işletme iş yapamaz hale gelmişti. Ağustos ayı itibariyle sezon yine normale dönmüştü.

 


Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz
 


'HEDEFLERİ TUTTURDUK'


Sezon muhasebesini yapan Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, 2024 sezonuna başlarken Bodrum için belirlenen hedeflerin genellikle ziyaretçi sayısını artırmak ve maliyetlere dikkat çekmek olduğunu ifade etti. Başlarken hedefe göre talep oluşturduklarını belirten Dengiz, bu politika sayesinde hava ve deniz yoluyla gelen 1 milyon yabancı turist sayısını koruduklarını belirtti.

 

Dengiz, “Bu yıl Bodrum’un hedefleri arasında daha fazla turist çekmek, konaklama tesislerinin doluluk oranlarını artırmak, maliyetlerimizi korumak ve sezonu uzatmak yer alıyordu. Buna göre sezon sonu istatistikleri doğrultusunda değerlendirilsek TAV Milas-Bodrum Havalimanında iç-dış hat hava yolu ile gelen yabancı turist sayı 1 milyonun üzerinde olup deniz yolu ile gelen yabancı yolcu sayısı 100 bini geçti. Bu verilere göre en çok dikkat çeken nokta ise iç pazardaki yerli turistler, kara yolu ile gelen yerli-yabancı turistler, mavi yolculuk ile gelenler, günübirlik konaklama için gelenler hesaplanmamış halde. Hedefler arasında turist sayısı ve sezonun uzatılması konularında başarı sağlandı” diye konuştu.

 

'LONDRA-BODRUM ARASI UÇUŞLAR OLUMLU ETKİLEDİ'


Dengiz, "Elde edilen gelen yabancı yolcu sayısı üzerinden değerlendirmede yapıldığında Bodrum turizmi açısından en önemli gelişme, Avrupa’da tatil tercihlerinin  başka belli bölgelere yönelmesi... Avrupa Futbol Turnuvası, TL'nin aşırı değerlenmesi, tatile yönelik uçuş fiyatlarının yüksek olması, sosyal medyada yer alan Bodrum ile ilgili dikkat çeken amacına uygun yada uygun olmayan paylaşımlar, dezenformasyonlar, Ukrayna-Rusya savaşın belirsizliği, Filistin-İsrail olayı, Yunanistan ile rekabeti gibi bir çok olumsuz duruma rağmen geçen sezona göre yüzde 5 üzerinde artış oldu. Yurt içi turistlerin tatil planlama tercihlerinde bakıldığında ülkemizdeki tatil bölgeleri arasında Antalya’dan sonra ikinci sırada yer alan bir Bodrum var. Almanya, İngiltere, Polonya, Rusya ve Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelerden gelen ziyaretçiler, Bodrum'un popülaritesini artıran faktörlerdir" dedi.

Londra'dan direkt uçuşların başladığını söyleyen Dengiz, "1 yıldır uğraşıyorduk; bununla birlikte Milas-Bodrum Havalimanı yetkililerinin üstün gayretleri sonucunda 1 Aralık'tan itibaren Londra-Bodrum arasında uçuşlar açıldı. İyi gidiyor ve nisan ayına kadar devam edecek. Haftada iki defa uçak gelecek. İrlanda-Bodrum arasında uçuşlar devam ediyor. Yeni uçuşlar açmaya çalışacağız. Fuarlarda bunun çalışmasını gösterdik. Kışın herkes hazır olmak zorunda. Bizler sadece bu çalışmayı yapmakla sonuca ulaşamayız. Yaz aylarında olduğu gibi her yerin açık olması ve yaşamın devam etmesi gerekiyor" dedi.

 

2025 Turizm Politikası için de değerlendirmede bulunan Dengiz, “2025 yılı için turizm politikaları, sürdürülebilirlik, dijitalleşme, yerel kültür ve geleneklerin korunması, kalite odaklı hizmet anlayışı ve altyapı geliştirme gibi unsurlara odaklanmalıdır. Ayrıca alternatif turizm türlerine (ekoturizm, sağlık turizmi, kültürel turizm vb.) yönelik stratejiler geliştirmek de önemli olacaktır" ifadelerini kullandı.

 


Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (BOYD) Sabahattin Duman


 
BODRUM’DA DÖRT MEVSİM TURİZM ANLAYIŞI


Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (BOYD) Sabahattin Duman ise 2024 yılı turizm sezonunu geride bırakırken, Bodrum'un turizm potansiyelini bir kez daha gözler önüne seren bir yıl yaşadıklarını söyledi. Pandemi sonrası toparlanma sürecinin hızlanmasıyla, Bodrum’un uluslararası turizmdeki yerini daha da sağlamlaştırdığına şahit olduklarını belirten Duman, “2024 yılı için koyduğumuz hedeflerden biri, Bodrum’da dört mevsim turizm anlayışını daha da yaygınlaştırmaktı. Sezonun ilk yarısı hayal kırıklıkları ve belirsizliklerle geçti, neredeyse temmuz ortalarına kadar tam bir doluluk yaşandığını söyleyemeyiz. Ağustos başında doluluklar doyuma ulaştı. "Sarı yaz" olarak adlandırdığımız güz dönemi dolulukları ilk yarıdaki kayıpların telafisini sağladı. "Sarı yaz"da turist sayısındaki artışla birlikte, otel doluluk oranlarının yüzde 90 seviyelerine ulaşması sektörümüz için önemli bir başarı oldu. Ancak, sadece rakamlarla değil, Bodrum’un sunduğu benzersiz deneyimlerle de fark yarattığını bir kez daha gördük. Bölgemiz, sürdürülebilir turizm ve ekoturizm alanlarında da önemli adımlar atarak doğa dostu projelere ev sahipliği yapmaya devam etti” diye konuştu.

 

Sektörün bazı yapısal zorluklarla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Duman, özellikle nitelikli personel bulma ve bu personelin konaklaması için yeterli imkanların sağlanamamasının turizm işletmecilerini zorladığını vurguladı. 


09.12.2024 16:27:29