Bodrum'daki Sel Felaketinin Altında Yine Dere Gerçeği Yatağı çıktı!

Muğla’nın Bodrum ilçesinin 3 gün etkisi altına alan kuvvetli sağanak yağışta 131 ev ve iş yerinin sular altında kaldığı tespit edildi.

HABER MERKEZİ - Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde hafta başı başlayan ve üç gün süren yağmur sonrası yaşanan sel felaketinin yaraları sarılıyor. Merkezde metrekareye 150, Turgutreis ve Yalıkavak bölgesine 160 kilogram yağışın düştüğü Bodrum’da, su taşkınları nedeniyle 131 ev ve iş yeri zarar gördü. İlçede etkili olan sağanak yağmur, özellikle İslamhaneleri, Yalıkavak, Turgutreis, Mumcular, Sazköy, Dereköy, Koyunbaba ve Peksimet mahallelerinde su taşkınlarına neden olmuştu.

Selden en çok etkilenen İslamhaneleri Mahallesi’nde 20’yi aşkın ev sular altında kalmış durumda. Yoğunluklu devajantajlı kesimin yaşadığı mahallede, selden etkilenen aileler teker teker evlerine dönerken birçok aile de evini terk ederek ilçede bulunan akrabalarına veya otellere yerleştirilmiş.

 

 

Çarpık kentleşmenin olduğu mahallede, dere yatakları dere taşkın sınırı gözetilmeksizin imara açılmış durumda. Mahallede yerleşim alanlarına dönüştürülen dere yatakları, doğal suyolu olduğu için yağmur sonrası artan debiyle birlikte havzadan taşınan sularla ve balçıkla dolarak sel felaketine neden olmuş. Su taşkınında etkilenen evlerin birçoğu dere yatakları üzerine yapılmış.

 

ZARARLAR KARŞILANACAK

 

Sel felaketinin ciddi boyutlara ulaşmasının diğer bir nedeni ise bölgede alt yapının olmayışı. İslamhaneleri Mahallesi’nde 30 yıldan beri alt yapı sorunu var. 2 sene önce başlayan alt yapı nedeniyle mahallenin birçok sokağı kazılmış ve yollarda dev çukurlar oluşmuş durumda. Yağmurla birlikte kazı yapılan yollardaki toprak var olan suyollarını ve menfezleri kapatarak su taşkınlarına neden oldu.

 

Bölgede yaşanan olumsuzluklara müdahale eden belediye ekipleri, ev ve iş yerlerinde vatandaşların yaralarını sarmaya çalışıyor. Selden etkilenen ailelerin zararları Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi tarafından karşılanacak.

 

MUHTAR CAN: DERE YATAĞINA EVLER YAPILMIŞ

 

Sel felaketinin yaşandığı İslamhaneleri Mahallesi Muhtarı Mustafa Can, yaptığı açıklamada dere yatağı ihmaline dikkat çekti. Muhtar Can, “Bu bir doğal afet. Her doğal afette karşı biz vatandaşlara görevler düşüyor. Başta müttehitler olmak üzere önlemleri kendimiz almalıyız. Dere yatağına evler yapılmış. Dere yataklarının önleri kesilmiş durumda. Özellikle sel bölgesinde bunları çokça gördük. Diğer bir sorun ise kot sorunu var bu bölgede. Özellikle müttehitlerin ve bina sahiplerin dikkat etmelerini istiyoruz. Fazla yapı yapılmak suretiyle kotlar oynamalar yapılıyor evler yol seviyesinin altında bırakılıyor. Her şey yapıp satmaktan ibaret değil. İnsan hayatı daha kutsaldır” dedi.

 

 

Alt yapı olmadığı sürece su taşkınlarının tekrar yaşanacağını belirten Muhtar Can, “ Bu mahallede son iki yıldır alt yapı çalışması var. Ama bu çalışma plansız ve yetersizdir. Kazıları yapıp yarım bırakıp gidiyor yüklenici firma. Bu çalışma da yollarımızın bozulmasına ve çamurlaşmasına neden oldu. Yollar toprakla kaplandı. Bu toprak sel sularının etkiyle çamur olarak insanların evine girdi. Alt yapı konusunda yüklenici firma daha planlı ve programlı bir çalışma yapılmalı. Bu mahallenin kurtuluşu ancak böyle olur. Yoksa biz şimdi temizleriz yarın yine yağmur yağar aynı şeyleri yaşarız. Başta Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras olmak üzere destek sunan tüm kurumlara teşekkürlerimi sunarım. Sayın Bayar ve Sayın Aras, ilk andan beri buradalardı ve bizlere destek oldular” diye konuştu.

 

“BİNALAR YOL SEVİYESİNİN ALTINDA”

 

Mahallede oturan Osman Kurt, adlı vatandaş bölgedeki kot farkına değindi. Müttehitlerin kot farkını dikkate almadığını söyleyen Kurt, “Ben bu mahalleye ilk yerleşenlerdenim. Burada her şeyden öte bir çarpık yapılaşma söz konusu. Bu mahallede inşaat yapan müttehit firmaları kot farkını dikkate almadılar. Ev yapılan alanların kot farkı düşük yani kot olarak yolun altında kaldılar. Binalar yol seviyesinin altında olunca suyun gidecek yeri kalmadı. Yine dere yatağına evler yapıldı. Dere yatağı kepçelerle düzleştirildi ve beton döküldü. Daha sonra o dere yatağının üzerine bina yaptılar. Hal böyle olunca sel kaçınılmaz oldu” dedi.

 

“ÇOCUKLARIMIZ KORKUYOR”

 

Sel mağduru İlyas Açar ise evlerinin kot farkı nedeniyle çukurda kaldığını söyleyerek “İlk defa böyle bir felaket ile karşılaştık. İlk olarak dolu yağdı. Dolu yağışı giderlerin önünü tıkadık ilk olarak evlerimiz o esnada su aldı. Evlerimizin bulunduğu alan daha önce kazılmıştı. Dolaysıyla kot farkı oluştu. Evlerimiz kot farkından dolayı çukurda kaldı. O yüzden sel girdi.  Evimiz neredeyse yarıya kadar su kaldı. Halılarımız dolaplarımız ve beyaz eşyamız zarar gördü. İki gün boyunca evimizden uzak kaldık evimize dönerek temizleyeceğiz. Çocuklarımız korkuyor. Çok tedirginler” ifadelerini kullandı.

 

 

Önemlerin alınmasını isteyen sel mağduru Yıldırım Köşen de “Biz ailece evde oturuyorduk o esnada. İlk olarak hafif bir su geldi içeriye. Birkaç dakika içinde evin tamamı sular altında kaldı. WC’den lağım suyu kapı ve pencerelerden de sel suyu bir anda evi bastı. Eşyalarımızın tamamı sularlar altında kaldı. Elektronik eşyalarımız zarar gördü. Daha önce böyle bir sel felaketiyle karşılaşmadım. Üç gündür başka yerde kalıyorduk bugün evimize yerleştik. Gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz” dedi.

 

 


15.01.2022 12:30:08