(BODRUM) Selçuk Arslan - Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Güvercinlik, Çamlık, Pınarlıbelen, Mazı, Kumköy, Yalıçiftlik ve Kızılağaç köylerinin tepelerindeki ormanlık alanlarda Yıldız Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 2014 yılından bu yana kurulmak istenen RES'lerle karşı mücadele eden köylülerinin açtığı davayı köylüler 4. kez kazandı. Böylelikle Şirketin almaya çalıştığı 'ÇED gerekli değildir' kararı 4. defa yargıdan dönmüş oldu.
"4. KEZ KAZANDIK UMARIM BU KEZ DURURLAR"
Konuya ilişkin açıklama yapan Bodrum Çevre Platformu Sözcüsü ve köylülerin avukatı olan Remzi Kazmaz, Çevre zaferini 4. Kez kazandıklarını söyledi. Şirlketin ısrarla ' gerekli değildir' raporunu almaya çalıştığını belirten Kazmaz, "ÇEDŞirket doğaya, ormanlara ve köylüye vereceği zararların görülmemesi için 'ÇED gerekli değildir' raporunu ısrarla almak istiyor. Bizde 4. Kez bunu durdurduk. Bodrum’dan elde edilecek enerji çok az olup bu nedenle Bodrum’un ve doğanın siluetini bozmaya gerek yoktur. Çünkü Bodrum dünyaca bilinen tarihi bir kültür varlığı yoğun olan antik bir kenttir. Ama yeşil sermayenin bütün bunlarla ilgisi yoktur. Onu ilgilendiren sadece ranttır. Bodrumun RES çöplüğü olmaması için bütün çevre örgütleri ayakta olmasına rağmen Yıldız A.Ş. 4. kez Çevre Bakanlığı’na başvurmuştur” diye konuştu.
Kazmaz, köylülerle birlikte yaptığı açıklamada 8 yıldır verdikleri mücadelede şirket yöneticilerinin Bodrum’un en güzel mahallerindeki denize nazır orman alanları üzerinde tam 8 yıldır 'RES kuracağım' diye şeytanın bile aklına gelmeyecek yollara başvurduğunu belirterek “Haliyle yaşam alanlarını korumaya kararlı köylülerin barikatı ile karşılaşan şirket şaşırdı. Böyle bir tepki beklemiyordu. Davalarımızı açtık ve kazandık. Ama şirketin bu güzel yerleri 'RES yapacağım' diye kamulaştırma yoluyla ele geçirmek üzere ÇED raporu üzerinde birtakım düzenlemeler yaparak köylünün ve mahkemenin gözünü boyamaya çalıştı, yine olmadı. Zaten inandırıcılığı olmayan ÇED raporuna karşı tek bir soru sorduk. 8 tribün RES’ten elde edeceğiniz enerjinin Bodruma ne faydası olabilir, üretilecek enerji sadece iki büyük otelin işletilmesine yeter. Bu kadar enerji için ayrılan alan 448 hektar” diye konuştu
Muğla Valiliği tarafından daha önce şirkete verilen "ÇED gerekli değildir" raporlarına karşı iki kez Danıştay ve Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açarak kazanan köylüler, bu kez iki yıl önce şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı üçüncü ÇED raporunun iptali için dava açmıştı.
13.04.2022 16:56:53