BBC TV Program yayımcısı Rajan Datar, gençlerin önemine vurgu yaparak onların vizyonunu genişletmek için çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekliliğini ifade etti. Filip Boyen güvenli turizmin önemine vurgu yaparken Gavin Gulia da misafir bağlılığı ve personel eğitimi konusunda görüşlerini paylaştı.
Panelin ikinci oturumunda ise Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum TÜRSAB Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç ve Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz Bodrum turizmi ve geleceği ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.
“YATAK KAPASİTESİ DÜŞTÜ”
Mahmut Kocadon artan yerleşik nüfus ve konut sayısından dolayı Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Turizm yatak kapasitesinin hızla düştüğüne dikkat çeken Kocadon, “İki yıl boyunca hayat kalmayı öğrendik. Şimdi ise işletmelere nasıl ayakta duracaklarını öğretiyoruz. Bodrum’un geleceği için önemli olan bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Bodrum’da son 10 yıllarda ciddi nüfus artışı yaşandı. 2012 yılında Bodrum’un nüfusu 99 bin iken yatak kapasitemiz yüzde 55 idi. 2022 yılında resmi nüfusumuz 184 bin alama Bodrum’da 480 bin kişi yaşıyor. Yatak kapasitemiz yüzde 25’in altına düştü. Bu rakamlar bize Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini kaybettiğini gösteriyor. Deniz kenarında bir kent olmaya doğru gidiyoruz. Nüfus ile turizm yatak kapasitesinin dengesini korumak lazım. Bodrum turizm kenti olma özelliğini kaybetmek üzere. Herkesin caba göstermesi lazım. Biz deniz kenarında büyük bir kent olmaktansa küçük bir turizm kenti olmayı tercih ederiz. Kuşadası örneği var karşımızda. Bodrum’da artık butik pansiyon kalmadı.Bir kültür yok oldu. Bodrum’u korumalıyız” dedi
Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz de otellerin rezidans ve konutlara dönüşmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve işletme sahiplerini bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti. Orhan Dinç, mavi yolculuğun ve deniz temizliğinin Bodrum için öneminden bahsederken, deniz kirliliğine de dikkat çekti. Bodrum TÜRSAB Başkanı Yüksel Aslan sürdürülebilir turizm sağlamak için eğitimli personel gerekliliğinin önemine vurgu yaptı.
KAPANIŞI ARAS YAPTI
Buluşmanın kapanış konuşmasını ise Bodrum Belediye Başkanı Aras, yaptı.Küresel bir sorun olan büyük bir iklim krizi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Başkan Aras, “Her gün atmosfere karbon salıyoruz ve küresel ısınmayı hızlandırıyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşadığımız orman yangınlarını düşünürsek, hava sıcaklığından kaynaklı ciddi krizler var. Bunlar Akdeniz’e çok uzak değil, ilerleyen yıllarda birkaç yıl içerisinde ne olacağını çok da kestiremiyoruz. Yarın için şimdiden elimizden geleni yapmak zorundayız. Evet belki ülkelerin politikalarını ilgilendiren bir sorun ama yerelde biz de birçok şey yapabiliriz” dedi.
Akdenizli olmanın en önemli yansımalarının da birisinin kültür olduğuna vurgu yapan Aras, “Kültür yozlaşması bizim için çok büyük bir risk. Özellikle yerel kültürün korunması çok önemli. Bu bir şovenizm veya faşizm değil. Kültürün korunması çeşitliliğin korunması anlamına gelir. Bütün Akdeniz ülkeleri için aynı şey geçerli. Malta’nın, Tunus’un, Cezayir’in, Türkiye’nin kültürünün çeşitliliği ile beraber onlara saygı duyularak korunması çok önemli. Hepimiz aynı olursak o zaman turizm diye bir şey ortada olmayacaktır. Çünkü turizm bir kültür alışverişi. Dışarıdan bize nasıl bir gözle bakıyorlar, bunu da çok fazla değerlendirmiyoruz. Bu sebeple bu toplantıdaki çeşitlilik çok önemliydi, farklı görüşler bize aslında bugün en büyük kazanç olarak geldi. Bodrum dışından gelerek burada konuşan ve fikrini beyan eden herkese çok teşekkür ediyorum. Bodrum’u biz iyi bir turizm destinasyonu olarak değerlendirmek istiyorsak kulağımızı kendimize değil dışarıya çevirmeliyiz. Bir turist Bodrum’a geldiği zaman ne düşünüyor? Ne bekliyor? Bunları öğrenmemiz gerekiyor aslına bakarsınız. O yüzden bu toplantının dış sesleri benim için çok önemli” diye konuştu.
“BİZ, DENİZİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”
Dünyaca ünlü ve çok önemli markaların Bodrum’u tercih etmesiyle beraber Bodrum’un lüks bir destinasyon olmak yolunda ilerlediğini ifade eden Başkan Aras, “Tüm bunlar olurken biz kendi markalarımızı da kaybetmemeliyiz, aynılaşmamalıyız. Hem gastronomi sektöründe hem otelcilik sektöründe hem de eğlence sektöründe kendi markalarımız bizler için çok önemli ve onları korumak zorundayız. Bizim yerel yönetim olarak yapmaya çalıştığımız budur. Evet yatırımcı gelecek ama yerel yönetim kendi öz değerlerini korumakla mesuldür. Bunların başında da deniz turizmi ve mavi yolculuk geliyor. O yüzden biz, denizimizi korumak zorundayız ki deniz turizmi devam etsin, guletlerimiz mavi koylarımızda yolculuklarına devam etsin.” dedi.