Bölge halkı ÇED kararına tepkili: "Kirazlı’da JES olmaz"

Bölge halkı ÇED kararına tepkili: "Kirazlı’da JES olmaz" Kuşadası’nın Kirazlı Köyü Değirmendere ve Sazdeğirmeni mevkiinde yapılmak istenen jeotermal sondajlarına karşı bölge halkı tepkili. Açılan dava kapsamında bölgede bilirkişi keşfi yapıldı.

Aydın’ın Kuşadası ilçesi Kirazlı Köyü Değirmendere ve Sazdeğirmeni mevkiinde jeotermal sondajı yapılmak isteniyor. Yedi Yol Şirketler Grubuna bağlı Bozyazı Körfez Turizm A.Ş. şirketi tarafından alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararına bölge halkı ve yaşam savunucuları tepkili.

 

Kirazlı Küplüce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kirazlı Sulama Kooperatifi, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Aydın İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Açılan dava kapsamında bugün bilirkişi incelemesi gerçekleşti. Bilirkişi incelemesine dava açan derneklerin yanı sıra, Kuşadası Kent Konseyi, Aydın Çevre Kültür Derneği, Kızılcaköy Çevre Derneği, Sol Parti Aydın Ekoloji Meclisi temsilcileri katıldı.

 

Birgün Gazetesi'nin haberine göre Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, “Bu bölge tamamen 1’inci sınıf tarım arazisi. JES’in her girdiği yere önce sağlık turizmi, seracılık veya konut ısıtma amaçlı yapılacağı söyleniyor. Burada arama yapan şirket daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurduğunda o zaman ‘ÇED Gereklidir’ kararı verilmişti. Bizde ona göre hazırlığımızı yaptık. ÇED süreci başlatıldı ve kurumlar görüşler vermeye başladı. İki kurum olumsuz rapor verince şirket ÇED raporunun geçmeyeceğini anladı ve şirket ÇED sürecini durdurdu. İki olumsuz kuyuyu dosyadan çıkararak tekrar başvurdu ve bu kez ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldı. Bu bölge tamamen zeytinlik. Hala daha zeytin yasası geçerli. Bizde açtığımız davada bu yasaya güveniyoruz” dedi.

 

Kirazlı köyünde yaşayan Rafet Belen de şunları söyledi: “Tarımın feda edilmesi, Menderes Havzası gibi Türkiye’yi tek başına besleyecek bir coğrafyanın tek başına yok edilmesine hiçbir şekilde izin verilmemesi gerekir. Bu mücadeleyi biz yürütüyoruz. Bu sorun önümüzdeki yıllarda herkesi etkileyecek. Bu yatırımlar enerjiye ihtiyacımız olduğu için yapılmıyor. Bu coğrafyanın ormanlarını, topraklarını tüm değerlerini başkasına devretmek amacıyla yapılıyor.”

 

'OLUMLU KARAR BEKLİYORUZ'

 

Davanın avukatlarından Cem Altıparmak ise keşif sonrası yaptığı açıklamada, “Heyete beraber keşif sondaj noktalarını dolaştık. Gerekli notları ve incelemeleri yaptılar sadece sondaj alanı değil diğer tarımsal arazilerin de fotoğraflarını çektiler. Raporu vermeleri için 30 günlük bir süreleri var ancak heyet ek süre talep edebilir. Rapor geldikten sonra zaten mahkeme burada yaşananlar için işleyişin durdurulmasına yönelik bir karar verecek. Biz olumlu çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.


08.09.2022 15:37:22