Gören Kalpler Eğitim derneği Muğla il temsilciliği açıldı

Kamuoyunda Sivil toplum çalışmalarıyla tanınan Seher Yılmazer “Onurlu yaşam mücadelemizi görünür kılmak zorundayız…”  Sloganı ile Gören Kalpler Eğitim Derneğinin il temsilciliğini açtı.

Kamuoyunda Sivil toplum çalışmalarıyla tanınan Seher Yılmazer “Onurlu yaşam mücadelemizi görünür kılmak zorundayız…”  Sloganı ile Gören Kalpler Eğitim Derneğinin il temsilciliğini açtı.

 

Engelli bireylerin ve ailelerinin toplumsal yaşama daha etkin bir şekilde katılmalarını ve toplumla bütünleşmelerini hedefleyen Gören Kalpler Eğitim Derneği merkezi Ankara da bulunan bir sivil toplum örgütü ve özel eğitim merkezi olarak hizmet vermekte. Türkiye’nin çeşitli illerinde  teşkilatlanmasını sürdüren dernek Konya’dan sonra Muğla’ya da temsilcilik açtı.

 

Kamuoyunun yakından tanıdığı engellik alanında sivil toplum çalışmalarıyla bilinen Sosyolog ve Aile Danışmanı Seher Yılmazer ve genel merkez yönetim kurulu üyesi Çağlar Karsantı’nın Muğla Valiliği İl Dernekler müdürlüğüne verilen bildiri ile Gören Kalpler Eğitim Derneğinin il temsilciliği açıldı. Temsilciliğin açılmasıyla birlikte Seher Yılmazer yanındaki heyetle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret etti.

 

İl Dernekler Müdürü Murat Kemal’i makamında ziyaret eden heyet görüşmede görme engelli bireylerin yaşamın her alanında ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşam süreçlerine etkin bir şekilde katılımlarının sağlanması için kamu ve sivil toplum işbirliğiyle çalışacaklarını belirttiler.

 

 

Kurum ziyaretlerini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde devam ettiren heyet üniversitenin Engelsiz Kampüsünde araştırma görevlisi Elif Iliman Püsküllü ile toplantı yaptı. Hem üniversite öğrencilerini hem de engelli öğrencileri kapsayacak, geniş katılımlı ve uzun soluklu bir iş birliğinin ilk adımlarını attılar. İlk somut iş birliği çalışması 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü etkinliklerinin üniversite ile birlikte yapılması planlandı.

 

İl temsilcisi Seher Yılmazer ve genel merkez yönetim kurulu üyesi Çağlar Karsantı kurum ziyaretlerindeki bir sonraki durağı Muğla Büyük Şehir Belediyesi Sağlık ve sosyal işler dairesi başkanı Ünsal Paşalı’yı makamında ziyaret etti. Heyet; yerel yönetimlerin yetki alanlarına giren toplumsal yaşam alanlarında, çevre düzenlemelerinde ve erişilebilirlik sorunlarının çözülmesi süreçlerinde işbirliği halinde ve çözüm odaklı bir tutumla çalışmalar sürdürme hususunda temennilerini ilettiler.

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünü de ziyaret eden dernek yetkilileri; Müdür vekili Osman Toprakcı ile görüştü. Gören Kalpler Eğitim Derneğinin faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan heyet; sivil toplum ve kamu işbirliği kapsamında kurumlarla koordineli çalışma hususunda kurum yetkilileriyle mutabakat sağladıklarını aynı zamanda Muğla ilinde yaşayan başta görme engelli bireyler olmak üzere, engelli bireylerin yaşamış oldukları çeşitli sorunlara, kamu ve sivil toplum kuruluşları olarak getirebileceğimiz çözümler üzerine de kurum yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirttiler.

 

 

"onurlu yaşam mücadelemizi görünür kılmak zorundayız"

 

Gören Kalpler Eğitim derneği  Muğla il temsilcisi Seher Yılmazer kamuoyuna şu açıklamaları yaptı. “Eğitim, özel eğitim, istihdam, sosyal, kültürel, sportif alanların tamamında görme engelli bireylerin  yanında olacağız. Erişilebilirlik sorunlarının ivedilikle çözülmesi için çalışmalar sürdüreceğiz. Yaşamın her alanında standardı  yükseltmek üzere faaliyetlerde bulunacağız. Toplumun engelli bireylere bakış açısını pozitif yönde etkilemek  üzere bir çok kurum ve kuruluşlarla ortak faaliyetler gerçekleştireceğiz. Onurlu yaşam mücadelemizi görünür kılmak zorundayız…”

amaç ve hedeflerini sıralayan Seher Yılmazer sözlerine şöyle devam etti. “Gören Kalpler Eğitim Derneği, 1997 yılında kurulan, görme engelli bireylerin ve ailelerinin toplumsal yaşama daha etkin bir şekilde katılmalarını ve toplumla bütünleşmelerini hedefleyen bir sivil toplum örgütüdür. Engellilerin benzerlikleri sadece engelli olmalarıdır. Her engelli grubunun eğitimi ayrı bir uzmanlık işidir. Biz, sadece yaşadığımız ve bildiğimiz görme engellilerin eğitimiyle ilgileniyoruz. Metroda gördüğünüz beyaz baston kullanan birine (yardıma ihtiyacınız var mı?) diye sormak. trafikte aynı bastonu gördüğünüzde durmak, birlikte düzenlenecek sanat ve spor etkinliklerine katılmak, gönüllü kitap okuyucusu olmak… Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmakla beraber farklı hassasiyetleri olan bireylerin yaşamın her alanını ortaklaşa kullanabiliyor olmasının haklı gururunu hisseder ve pozitif etkilerini yaygınlaştırmış oluruz.

 

Engelliliğin tespit edildiği andan itibaren, erken müdahale hizmetlerinin verilmesi, öncelikle aileye psikososyal desteğin sağlanması ve aynı anda engelli bireyin eğitimine, özel eğitimine, sanat ve spora yönlendirilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle: engellilere yönelik hizmet üreten sağlık, özel eğitim, rehabilitasyon, sanat ve spor kurumlarının aile ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği içinde çalışmaları gerekmektedir.

 

Amacımız: engelli bireylerin akranlarıyle birlikte, aynı zamanda, eşit, erişilebilir ve engelsiz bir biçimde yaşamın her alanını kullanabilmesidir “dedi.


22.09.2021 13:47:05