Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı, ölümünün 49. yılında çok sevdiği Bodrum’da sade bir törenle anıldı. Anma etkinlikleri kapsamında ayrıca Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleşen çeşitli etkinliklerle gençler, Halikarnas Balıkçısı’nın hayatını yakından tanıyor.
Ebedi istirahatgahı Gönültepe’de, Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğine Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Balıkçı'nın torunu Sibel Kabaağaçlı ile aile üyeleri, eğitimciler, öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gazeteci, Yazar, Ressam, Şair, Rehber, Araştırmacı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın her yıl öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen anma töreninde konuşan Başkan Aras, “İnsan ömrü bir kelebek kadar, önemli olan bu ömre neler sığdırdığımız. Cevat Şakir’in de ömrü öyleydi ama tarih boyunca yaşamış insanlardan belki de çok daha fazla şey sığdırdı ömrüne. Ben Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı bir yazar, gazeteci, karikatürist ya da ressam olarak değil de bir filozof olarak adlandırıyorum. Özellikle antik çağ filozofları gibi görüyorum. O dünyaya güzellik katmak için yaratılmış insanlardan bir tanesi.” dedi.
“Tarihin en önemli insanlarından birisi olan Halikarnas Balıkçısıyla aynı havayı Bodrum’da soluduğumuz için, bugün onu sizlerle birlikte güzel bir katılımla andığımız için çok mutluyuz.” diyerek sözlerine devam eden Belediye Başkanı Aras, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Onunla ilgili çok güzel çalışmalar yapıldı. Sevgili Hatice Orman hocam, Halikarnas Balıkçısı Platformu, yıllardır onun ismini yaşatmak, anısına ve hatırasına sahip çıkmak için çalışıyorlar. Biz de belediye olarak özellikle mezar alanının ziyarete sürekli olarak açık kalması, burada balıkçının anısının yaşatılması ve onunla ilgili bilgilerin verilmesi için düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. Sürekli olarak burada bir görevli bulunduracağız ve her ziyaret edene buranın ve Balıkçı’nın önemini anlatacak. Aynı zamanda dünyanın her yerinden Bodrum’u ziyaret eden herkes Balıkçı’nın kim olduğunu öğrenecek. Bodrum’da 2023 yılı hem Balıkçı yılı olacak hem de Cumhuriyetimizin 100. yılı olacak.”
Halikarnas Balıkçısı Bodrum Belgeliği ve Araştırma Merkezi
Başkan Aras, “Yakında çok önemli bir yeri Bodrum’a kazandıracağız. Bodrum ile ilgili yapılmış bütün çalışmaların ve yazılmış bütün kitapların bulunacağı Halikarnas Balıkçısı Bodrum Belgeliği ve Araştırma Merkezi. Bu belgeliğin hayata geçirilmesiyle birlikte, birisi Bodrum ile ilgili bir bilgi, belge almak istediği ve çalışma yapmak istediği zaman gelecek ve ona o belgelikte o ortamı sağlamış olacağız. Bu Balıkçı’ya olan borcumuzu ödemenin de bir yolu olacak.” dedi.
Eğitimci Yazar İlknur Hatice Orman Balıkçı’yla ilgili yaptığı konuşmada, “Bizim için Halikarnas Balıkçısı çok büyük bir Bodrum severdir, Bodrumludur, hemşehrimizdir. 25 yıl boyunca sürgün olarak geldiği Bodrum’da, Bodrum’u güzelleştirmek için çalışmıştır. Önümüzdeki yıllarda çocuklarımıza onun çevreciliğini, doğa severliğini, Anadolu uygarlıklarına ve tarihine sahip çıkışını hep birlikte çok iyi anlatmalıyız. Bu mezar alanın düzenli bakımından dolayı Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’a da çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı ise “Halikarnas Balıkçısı sever dostlarımız, her geçen yıl daha sıcak ve coşkuyla onun anısını yaşatmak adına törenler yapıyorsunuz. Dedemi unutturmuyorsunuz, anıyorsunuz. Hepinize çok teşekkür ederim. İnanın artık bir aile olduk, her geçen gün daha güzel şeyler yapılıyor. Bu alanda emeği geçenlerin ellerine sağlık, muhteşem olmuş, seyir terası ayrı bir güzellik. Sevgiyle kalın ve Merhaba!” diyerek duygularını ifade etti.
Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar yaptığı konuşmada, “O, merhaba derken yani benden size zarar gelmez derken bırakın zarar gelmemesini bulunduğu şehirle kaynaşmış, etle kemik gibi olmuşlar ve bugün bizlerin buraya toplanmasına vesile olacak çok önemli işler yapmış. Denizin altıyla, üstüyle, doğasıyla, karasıyla, bir şehirle bu kadar kaynaşabilmek her insana nasip olmaz. İnsanların kaderlerinde dönüm noktaları vardır, şehirlerin de aynı şekilde. Bodrum’un da dönüm noktalarından birisi de Balıkçı’nın buraya sürgün edilmesi. Onun için kötü bir başlangıç gibi görünüyordu ama sonrasında onun için de Bodrum için de büyük güzelliklerin başlangıcı olmuş. Bu alanın bu şekilde güzel düzenlenmiş olmasından dolayı belediyemize teşekkür ediyorum. Bu açıdan onu büyük bir güzellikle, büyük bir iç huzurla, büyük bir gönül ferahlığıyla ruhu şad olsun diyerek anıyoruz. Ne mutlu ki Bodrum gibi bir şehirle anılmak.” dedi.
Törende Bahçeşehir Koleji’nden Kaan Korkmazlı ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gizem Murat tarafından gerçekleştirilen Cevat Şakir’in Bodrum’a gelişinden ölümüne kadar olan yaşam sunumu, izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Anma programı sonrasında Bodrum Belediyesi tarafından tekrar basımı gerçekleştirilen Balıkçı’nın “Mavi Sürgün” adlı kitabı öğrencilere ve vatandaşlara dağıtıldı. Tören aşure ikramının ardından sona erdi.
Bodrum Deniz Müzesi’nde Cevat Şakir Anması
Halikarnas Balıkçısı, 49. ölüm yıl dönümü kapsamında, Bodrum Deniz Müzesi’nde de 13-14 Ekim günlerinde etkinliklerle anılıyor. Balıkçı’nın eski Bodrum’una gönderme yapılarak kent sakinleriyle, balıkçılarla, süngercilerle vakit geçirdiği bir Çardak Altı Kahvesi müzede canlandırıldı. Çeşitli okullardan 80 öğrenci ile vatandaşların katılım sağladığı anma gününde Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın hayatı ve Bodrum’a kattığı değerler konuşuldu.
Ayrıca etkinlikte Halikarnas Balıkçısı’nın çizim tekniklerinden biri olan mumyalanmış kağıt üzerine Balıkçının tekniği olan mürekkep kazıma tekniğinin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte kurulan atölyede çocuklara uygulamalı olarak gösterildi.
Program kapsamında, Arkeolog-Antropolog-Deniz Tarihi Araştırmacısı Timuçin Binder’in “Arşipel’in Sesi: Halikarnas Balıkçısı’nın Mirası ve Uygarlık Eleştirisi” konulu sunumu gerçekleşti.
Sergi, Atölye, Sunum ve Kent Turu Etkinlikleri
Bodrum Deniz Müzesi’nde iki gün boyunca sürecek etkinlikler, çeşitli okullardan öğrencilerin ve vatandaşların katılım sağlayacağı “Halikarnas Balıkçısı’nın Botanik Mirasının Kentteki İzleri”, “Balıkçı’nın Mitoloji Bilgisi Üzerinden Değerler Eğitimi”, “Bir Sözlü Tarih Çalışması Örneği: ‘Halikarnas Balıkçısı Sözlü Tarih Projesi’ Nasıl Yürütüldü” sunumları yapılacak. 14 Ekim Cuma günü saat 11.00’de ise Halikarnas Balıkçısı’nın diktiği, günümüzde hala yaşayan ağaçların görüleceği Bodrum Deniz Müzesi’nden başlayacak kent turu ile program son bulacak.
14.10.2022 11:08:11