İkinci ‘Akbelen’ vakası: Bergama’da 283 ağacın kesimine başlandı

Köy muhtarı, “Bu alanda güneş paneli yapıyorlar. Kesim yapılan bölgedeki ağaçların geneli meşe palamudu. Çam ağaçları da var. Vatandaş kestirmemeye çalışıyor. Orası mera olduğu için hayvanlarını otlatıyorlar." dedi

İZMİR - Muğla'daki Akbelen Ormanı’nda kesim işlemlerinin sürdüğü ağustos ayında, AK Partili Bergama Belediyesi, Sarıcalar köyünde yapılmak istenen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi için 283 ağacı ihaleye çıkardı.

Aradan geçen yaklaşık üç ayın ardından söz konusu 45 bin metrekarelik alanda 236'sı meşe, 47'si çam olmak üzere 283 ağacın kesimine başlandı. Kesim yapılan sahada asırlık ağaçlar da bulunuyor.Köy muhtarı, ağaç kesiminin bir haftadır sürdüğünü söyledi. 


'BU PARAYI ARAMIZDA TOPLAYIP SİZE VERELİM'

 

Gazateduvar'ın haberine göre, Sarıcalar köyü muhtarlığından alınan bilgiye göre, ağaç kesimi yaklaşık bir haftadır sürüyor. Köy muhtarı, “Bu alanda güneş paneli yapıyorlar. Kesim yapılan bölgedeki ağaçların geneli meşe palamudu. Çam ağaçları da var. Vatandaş kestirmemeye çalışıyor. Orası mera olduğu için hayvanlarını otlatıyorlar. Ekilip biçilen bir alan değil ancak vatandaşın yararlandığı bir alan. Şikâyetler var ancak bir şey yapılamıyor” dedi.

 

Bergama Belediyesi tarafından yapılan ihale duyurusunda toplam bedel 86 bin 902 TL olarak belirtildi. Buna göre kesilecek bir ağacın bedeli 307 TL'ye tekabül etti. Belediye, ihale sebebinin 'gelir kaynağı yaratmak' olduğunu söyledi. Belediyenin bu söylemi üzerine köylüler, “Bu parayı aramızda toplayıp size verelim, yeter ki siz bu ağaçları kesmeyin” önerisinde bulundu ancak bu öneri belediye tarafından kabul görmedi.

 

Bergama Çevre Platformu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Seçilmiş bir belediye başkanının sıfatlarının yanına artık ağaç katili başkan sıfatı da eklendi” ifadelerini kullandı.


‘DEVLETİN VATANDAŞTAN KORUDUĞU YERLERİ ŞU AN DEVLETTEN KORUYORUZ’


Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, kesimin yapıldığı meranın köylünün 'ata toprağı' olduğunun altını çizerek, “Bergama Belediyesi buradan yeni kaynak elde etmek amacıyla meradaki ağaçlara maalesef gözünü dikti. Buradan alacağı para çok büyük de bir para da değil. O mera, köylülerin geçim kaynağı olan bir bölge. Aynı zamanda Soma’daki termikten gelen hava kirliliğini bertaraf eden, filtre eden bir alan. 'Üç kuruş parayı nasıl buradan alırız' diye küçük hesaplar peşinde koşan belediye başkanını bu yanlıştan dönmesini istiyoruz. O mera bölgenin geleceğidir. GES, RES bunlar doğru yerlere yapılmadığı sürece vicdanları kanatıyor. Geçmişte devletin vatandaştan koruduğu yerleri şu an biz devletten korumaya çalışıyoruz. Bergama Belediyesi’nden Orman Bakanlığı’ndan korumaya çalışıyoruz. Uyarıyoruz. Ağaç katili olarak anılmak istemiyorsanız derhal bu kesimlere son verin” dedi.

 

Davanın devam ettiğini de belirten Engel, “Açtığımız dava devam ederken kesimlerin başlaması ayrı bir hukuksuzluk ve darbedir. Bu darbeye de son verilmesini istiyoruz. Bergama Belediye başkanının yargıya uymasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

 


16.11.2023 10:33:34