Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı İkizköy’de 31 Mart sabahı zeytin ağaçları, YK Enerji tarafından iş makineleri ile sökülmüş ve başka bir alana götürülmüştü. Duruma tepki gösteren İkizköylüler ve çevreciler alanda nöbet tutmaya başlamıştı. YK Enerji daha sonra, “9 zeytin ağacı uzmanlar eşliğinde yine YK Enerji bünyesinde oluşturulan ve 22 binden fazla zeytin ağacının yer aldığı zeytin park alanına taşınmıştır” açıklamasını yaptı. Çevrecilerden gelen tepkiler üzerine YK Enerji, zeytin ağaçları yeniden dikti.
“FİDAN TEZ YAŞLI AĞAÇ ZOR TUTAR”
Yeniden dikilen ağaçlardan birinin yanında ANKA Haber Ajansı’na konuşan İkizköylü Hasan Yorulmaz, şunları söyledi:
“Önceki gün bu ağaçları sökmüşlerdi, bugün dikildiğini görüyoruz. Bu ağaç en 100 yıllık bir ağaç. Bunun sökülüp dikilmiş olması bu ağacın yaşayacağı anlamına gelmez. Zor bir olay. Fidan tez tutar, yaşlı ağaç zor tutar. Bu bakımdan bu ağacın yeşermesi zor bir olay. Yaz boyu sulamak gerekir. Sulansa bile ya tutar ya tutmaz. Ancak bu ağacın eski haline gelebilmesi en az 10-20 yıl ister. Bu büyük bir ürün kaybı anlamına gelir. Zeytinler dokunmayalım, yaşatalım” dedi.
“ÜLKEYE VE İNSANLIĞA AİT BİR MÜCADELE”
Avukat İsmail Hakkı Atal ise şöyle konuştu: “İkizköylülerin aslında bu zeytinleri korumak için verdiği mücadele sadece ait bir mücadele değil, ülkeye ve insanlığa ait bir mücadele. Bizim hep söylediğimiz gibi çevre ekoloji mücadelesi dünya tarihindeki tüm mücadelelerden farklı. Tarih boyunca insanlar ırksal, ideolojik, etnik, dini temelli birçok savaşlar ve çatışmalar içerisinde oldu ama tarihte ilk defa bir mücadelenin tek kazananı tek kaybedeni var, insanlık.
“BİZ KAYBEDERSEK ŞİRKETİN ÇOCUKLARI DA KAYBEDECEK”
Biz kaybedersek, herkes kaybedecek. Bu şirketin sahipleri de kaybedecek, onların çocukları da kaybedecek, hakimlerde kaybedecek. Ülkenin her meslek grubu kaybedecek. Çünkü bilim insanları 2010 yılından bu yana karşılaştığımız korona virüs pandemisine neden olan mutasyonun korona virüslerin değişiklik geçirmesine neden olan koşulların ekolojik koşullardaki değişiklik olduğunu bulguladılar. Yani bilim insanları diyor ki, 'Termik santraller, iklim değişikliği, madencilik, ormansızlaşma, endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık sebebiyle insanlar doğanın dengesini bozduğu için 5 milyon yıldır dünya da olan korona virüs bu yeni doğal ortama uyum sağlamaya çalıştı ve yapı değişti. 250 bin yıldır dünya da olan insanında bu yeni korona virüs mutasyonuna bağışıklığına yok ve insanları öldürüyor.'
04.04.2022 13:25:26