İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Tugay Can ile Gün Doğdu'da merak edilen soruları cevapladı. Tabip Odası’nın pandeminin başından beri işbirlikleri için hazır olduğunu dile getirdiğini belirten Çamlı, “Sağlık Bakanlığı başından itibaren sürecin şeffaf yönetilmesi konusunda istenileni veremedi. Gerek bilgilerin paylaşılmaması, gerek sağlık örgütlerinin karar alıcı konumunda olmaması konsuunda. Kurullarda Tabip Odaları yok, aynı şekilde bilgiler paylaşılmadı. Tabip Odaları elde edilen verileri kamuyou ile paylaşmaya devam etti. Süreç gösterdi ki TBB’nin söyledikleri doğru çıkıyor. Örneğin 1 Haziran’daki gevşeme süreci için henüz erken olduğu söylenmişti. Buna karşın ekonomik kaygılarla bu açılım hayata geçti. Geldiğimiz noktada bu tür uyarılan ne kadar doğru olduğu anlaşıldı” dedi. Geç de olsa Türk Tabipler Birliğinin bakanlıkla görüşmeyi başardığını kaydeden Çamlı bunun devamının iyi olması istediklerini vurguladı.
‘BİZİMLE VERİLER PAYLAŞILMIYOR’
İzmir Tabip Odasının pandemi kurulunda olmadığını o yüzden kendileri ile verilerin paylaşılmadığını belirten Çamlı, “İzmir halkı İzmir’de işlerin çok iyi gitmediğini gördü. Hatta Sayın Vali de bu yönde açıklamalar yaptı. Biz başından itibaren göreve hazır olduğumuzu, sağlık çalışanlarının sağlığını çok önemsediğimizi söylüyoruz.Kovid hastalığının meslek hastalığı sayılması yönünde talebimiz var. Sağlık çalışanları bir tükenmişlik yaşıyorlar. Bütün bunlar pandemide ciddi sorunlarla karşılaşabilme durumunu bize gösteriyor. Sağlık çalışanlarını koruyamazsanız, halkın sağlığını korumanız olası değil” ifadelerini kullandı.
600 SAĞLIK ÇALIŞANI POZİTİF, GENEL OLARAK İZMİR’DE 450 TEST POZİTİF OLUYOR!
İzmir’de 600 civarında sağlık çalışanının pozitif olduğunu ancak bu rakamın kendilerinin ulaşabildikleri rakamlar olduğunu ve İzmir’de 5 hekimi Covid’ten kaybettiklerini kaydeden Çamlı, “İzmir’de düzenli olarak 4-5 bin civarında test yapılıyor. Günde yaklaşık 400-450 civarında bir test pozitifliği var.’’ dedi.
Sağlik çalışanlarının sağlığı ile de yakından ilgileniyoruz. En önemlisi haklar, hak kayıpları olmaması için gerekli mücadeleri devam ettiriyoruz. Sağlık çalışanlarının ekonomik kayıpları değil. Sağlık çalışanlarının emeğinin değersizleştirilmesinden şikayetçiydi sağlık çalışanları. Bugün sağlıkçılara ödenen önemli bir kısmını emekliliğe yansımayan geçici performans oluşturmakta. Bu dönemde halkımızın büyük bir teveccühü oldu. Yaşanan süreçte ek ödemeden sağlık çalışanlarının büyük bir bölümü faydalanamadı. Faydalananlar da cüzzi miktarda aldılar. Vaad edilen ücretler geçtiğimiz üç aylık dönemde olmadı. Şimdi tekrar ödemelerin geleceği söyleniyor. Bizim bu dönem için bir ücret talebimiz yok ama maaşlarımıza emeğe yansıması talebimiz her zaman var” diye konuştu.
‘KESİNTİ YAPILIYORDU’
Aile hekimlerinin pozitif olduğunda işe gitmediklerinde maaşlarında kesinti olduğunu söyleyen Çamlı, “Bunlar kabul edilebilir durumlar değildi. Bakanlıkla yapılan son görüşmeden bu konuda bir uzlaşı sağlandı. Artık kesinti olmayacak” diyerek ikinci dalga tartışmalarını değerlendirdi. Çamlı, “Pandemi sürecinde kısmi bir kontrol sağlandı. Bilim insaları bu tür tedbirlere devam edilirse birinin dalganın bitebileceğini ön gördüler ama dediler ki sonbaharda kapalı ortamalara ger dönüş olacağı için ikinci bird alga olabilir. Fakat 1 Haziran’dan itibaren yeni açılım süreçleri sonrasında devam eden düşüş durdu aksine giderek yükseklmeye başladı. Birinci dalga sönümlenmek yerine tekrar yükselişe geçti. Yani bitmeyen bir birinci dalga içerisindeyiz. Birinci dalga bitmeden ikinci dalgadan söz etmek mümkün değil. Sonbaharda vaka artışılarının daha da artabileceği gibi öngörüler var” diye konuştu
08.09.2020 13:12:00