Kadınlar yerel seçimlerde "Taraf" ını açıkladı

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD) patriarka üzerine inşa edilen erkek egemen sisteme karşı politika geliştirmek üzere kurulmuş bir dayanışma ağıdır. BKD; kadın karşıtlığının, kadın cinsinin yok sayılmasının, kadın olan, kadın olarak algılanan her bireye karşı düşmanlığın teşvik edildiği, kadın cinayetleri ile bireyin yok edilmesinin meşrulaştırıldığı erkek egemen sistemin tüm politikalarına karşı mücadele etmek için bir araya gelinmiş bir oluşumdur.

Yapılan açıklamalarda şunlar belirtildi:

 

HAYATIN HER ALANINDA,

> kadın politikalarını yaygınlaştırma,

> geliştirme ve çoğullaştırma;

> ayrımcılığın tespiti ve önlenmesi,

> kadın karşıtı politikaların teşhiri,

> siyasal yapılanmalardaki eşit temsiliyet ilkesinin uygulanması,

> her türlü militarist yapılanmanın sorgulanması

BKD’nin öncelediği ilkelerdir.

 

Türkiye'de kadınlara karşı ayrımcılığın, düşmanlığın, kadın karşıtı politikaların normalleştirildiği bir sürece evrildiği bu dönemde yapılacak yerel seçimlerde TARAFIZ.

 

Kadınlar kendi hayatlarını belirleme haklarını devralmadan yaşadıkları hayatı değiştiremeyeceklerdir.

 

400 yıllık kadın tarihimizden gelen deneyim ve birikim, kendi hayatlarımızı ancak taraf olmak ve taraf olduğumuz politikalardan vazgeçmemek ile inşa edilmiştir.

İşte tam da bu doğrultuda 2024 yerel seçimlerinde gösterilecek adayları, kendi hayatlarımızı belirleme hakkımızı kullanmak bağlamında değerlendirmekteyiz.

 

Ahmet Aras, 2019 yılından bu yana yukarıda belirtilen bu talepleri ve politikaları fark eden, fark etmeyi belirli günlerde açıklama yapmanın çok daha ötesine götürerek - TARAF olan bir yerden, ayrımcılık üretmeyen politikaları benimseyerek ve bu politikaları öğrenmeye yüksünmeyen bir yerel yönetici olarak kimseyi dışarıda bırakmayan bir anlayışla belediye başkanlığı görevini yerine getirdi.

Kadın taraflı politikaların günümüz koşullarında bile olsa hayata geçirilmesi,

en az su hizmetleri kadar,

imar planlamaları kadar,

cenaze işlerinin önemi kadar,

yolların pürüzsüz olması kadar ve

trafik sorununun önemi kadar elzemdir.

 

Ayrıca CHP tüzüğünün Kuruluş ve İlkeler bölümünde Madde 1 (5)'de şöyle bir cümle kaleme alınmış: “Cinsiyet eşitliğini temel ilke olarak kabul eder.”

 

Tüzüğün Amaç bölümünde Madde 2. (1) j. İse “Cinsiyet eşitliğinin toplumsal yaşamın her alanında uygulanmasını sağlamak…”

 

Bu ilkeleri yerine getiren mevcut Belediye Başkanı, partisinin amaç edindiği ilkelere sadık politikalar gerçekleştirdiği ortadadır.

 

DÜNYANIN YARISIYIZ, DOLAYISIYLA HANGİ YÖNETİM VE SİSTEMDE OLUR İSE OLSUN, HAYATIN HANGİ ALANINDA OLUR İSE OLSUN BİR CİNSİ YOK SAYARAK, BAŞKA HİZMETLER ÖNCELENEMEZ.

 

Bodrum’da 2019 yılına kadar kadın politikalarının kağıt üzerinde var olup, hayatın ve yerel yönetimin her alanında yok sayılan bir yerdeyken, kadınlarla birlikte, katılımcı yerel yönetim uygulamalarının önünü açarak yerel yönetimin dönüştürülmesi mümkün olmuştur.

 

Bu dönüşüm ile Bodrum’da ayrımcılık üretilmeyen bir kent yaratmak için üretilen hizmetlerin kadınlarla birlikte yapılabileceğini gördük.

 

Kadınlar neyin mücadelesini verdiğini biliyor.

Kadınlar nasıl mücadele edeceğini de biliyor.

 

DOLAYISIYLA ADIMIZA KARAR VERİLMESİ DEĞİL, KENDİMİZ KARAR VERME ORGANLARINDA YER ALARAK ÖZGÜR, EŞİT VE ŞİDDETSİZ YAŞAMI KURMAYA DEVAM ETMEK İÇİN BU MÜCADELENİN İÇERİSİNDE YER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ.

 

Tüm bunlar ışığında, Ahmet Aras, kadınları sadece oy kullananlar olarak görmediğini, Bodrum Yarımadası’nın 56 mahallesinde bulunan tüm kadınlar ile yereli birlikte yönetmeye talip olduğunu açıkça görev yaptığı dönem boyunca göstermiş oldu.

 

Bu nedenle bir sonraki dönem

 

Belediye Başkan adayı olarak AHMET ARAS’ın adaylığını destekliyoruz ve TARAFIZ!

 

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği - 17.01.2024

 

BİLGİ NOTU:

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Bodrum Yarımadası’nda yaşayan kadınlar için neden doğru aday olduğu, Bodrum Belediye Başkanı tarafından hayata geçirilen ve aşağıda özetle yer alan çalışmalar nezdinde anlaşılacaktır.

 

1. Yerel seçimlerden önce, 2019 yılında, Kadınların yerel yöneticilerden talep ettikleri hususların yazılı olan Kadınların Kent Manifestosu imzalanmıştır. Seçim öncesi daima vaat edildiği üzere sivil toplumla birlikte çalışacağını ifade eden Ahmet Aras, seçimin akabinde, bu çalışmaları hayata geçirmiştir. 

 

2. ⁠ Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Birimi I. Çalıştayı başlığı altında 2 ve 3 Eylül 2019 tarihlerinde Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığı ile gerçekleştirildi. Çalıştayın en belirgin sonuçları arasında ayrıntılı bir biçimde bir yol haritasının ve özellikle Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı (CEMR)’nın imzalanması, şartın yükümlülüklerini yerine getirecek planlamanın yapılması ve Belediyede Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Biriminin kurulması, Belediye Meclisinde toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonun kurulması öncelikli hedefler olarak belirlendi. Bodrum’u katılımcı, eşitlikçi, ayrımcı olmayan, şiddetsiz yaşam alanına dönüştürmek için Bodrum’daki kadın örgütleri ile Bodrum Belediyesi’nin birlikte çalışması kararlaştırıldı.

 

3. 25 Kasım 2019 - Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Bodrum Belediyesi ile Bodrum Kadın Dayanışma Derneği arasında kurumsal iş birliği protokolü imzalandı. Bu protokol nezdinde BKDD’nin ve Bodrum Kent Konseyi Kadın meclisi üyelerinin de bulunduğu Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonun kuruldu ve Kasım ayı sonunda çalışmaya başladı.

 

4. Protokol gereği, tüm Belediye personelinin toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet tanımı, kadına yönelik erkek şiddeti tanımı, uluslararası ve ulusal mevzuata ilişkin bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmeye başlandı, bugün sayısı 900’e ulaşan personel, bu atölyelere katılım sağladı.

 

5. Bodrum Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınların sosyal ve siyasal yaşamdaki yerini güvence altına alan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın - Erkek Eşitliği - CEMR protokolüne imza attı. Bodrum Belediyesi, Türkiye’de bu anlaşmaya imza veren 27’nci belediye oldu.

 

6. ⁠2016 yılından itibaren Kadın Sığınağı çalışmaları, Ahmet Aras’ın Belediye Başkanlık sürecinde hayata geçirilebildi.

 

7. ⁠08.03.2021 tarihinde Bodrum Belediyesi Kadın Danışma Merkezi açılarak, etkin bir şekilde kadına yönelik şiddetle mücadele çerçevesinde çalışmalar başlatıldı.

 

8. ⁠Yoksulluk ağı çalışmaları, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden alınarak, 2022 sonu oluşturulan Kadın ve Aile Müdürlüğü kapsamında faaliyetlerini daha etkin ve yerinde sürdürmeye başladı.

 

9. ⁠ Bodrum’da yaşayan kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ve haklara dair farkındalıklarının geliştirilmesi, kadınların aktif katılımıyla daha kapsayıcı yerel hizmetlerin ve kadın dostu kentlerin oluşmasına katkı sunulması amacı ile Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ile Bodrum Belediyesi Proje ortağı oldu. “Bodrum'dan Türkiye'ye Kadınlar Şiddetsiz Ve Eşitlikçi Kentini Yaratıyor” Projesinin başarısının genişletilmesi ile yeni mahalle kadın meclisleri kurulmaya başlandı. 24 Aralık 2021 tarihinde Proje lansmanı Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenleri Saniye Dedeoğlu, Aysun Danışman, Çisel Ekiz Gökmen, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Kadın Liderler Proje koordinatörü Duygu Arığ, Kadın Koalisyonu Bağımsız Araştırmacı Bahar Yalçın, Ulusal Demokratik Enstitü NDI Program Yöneticisi Bahar Coşgun Özden, Kadın Koalisyonu İlknur Üstün, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD) Başkanı Figan Erozan, CHP Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl ile mahalle temsilcisi kadınların katılımı ile gerçekleşti.

 

Bu projenin tamamlanması sonrası, sürdürülebilirliği sağlanan proje kapsamında, kurulan kadın mahalle meclisleri sözcüleri ve Bodrum Belediye Başkanı’nın bizzat katıldığı rutin toplantılar gerçekleştirildi.

 

10. Belediye ve İştirakleri ile yetkili sendikalarla yapılan tüm Toplu İş Sözleşmelerine  ‘’Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ayrımcılığın Önlenmesi’’ başlıklı madde eklendi.

 

11. 8 Mart 2022 tarihinde Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği politikaları kapsamında Şiddet Tutum Belgesi imzalandı. Bu kapsamda, henüz İLO 190 imzalanmamışken, özellikle Bodrum Belediyesi bünyesinde çalışan ve kadına yönelik şiddet uygulayan kadrolar, ivedi bir şekilde işyerinden uzaklaştırılmıştır.

 

12. Bodrum Belediyesi sorumluluk alanı içinde, şiddete veya istismara uğrayan kişilerin, maruz kaldıkları olaylarla mücadelede hukuki ve psikolojik destek-danışmanlık ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanabileceği Acil Yardım Hattı Protokolü imzalandı. İmza töreni Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi katılımı ile gerçekleştirildi.

 

13. Bodrum Belediyesi’nin 2020 yılında imzaladığı Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı-CEMR kapsamında hazırlanması ve uygulanması gereken Bodrum Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP) çalışmaları tamamlandı ve Bodrum Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile karara bağlandı.

 

14. 2 Eylül 2022 tarihinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Muğla İli Eylem Planı 2022-2025’’ kapsamında İl Teknik Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Bodrum Belediyesi’nin sunumu iyi örnek uygulaması olarak gösterildi.

 

15. Kadın ve Aile Müdürlüğü, Belediye Meclisinin 06.12.2022 tarihli kararı ile kurulmuştur.

 

16. Kadın ve Aile Müdürlüğü’ne uzman personel / kadro alımları gerçekleştirildi.

 

17. Deprem bölgesindeki kriz yönetimi ve desteğin yanı sıra, özellikle kadınlara destek sağlamak amaçlı çalışmalar yapıldı. Kadınlara tahsis edilen çadır ve konteynerler ile kadınlara yönelik özel çalışmalar sağlandı.

 

18. Bugüne kadar 900 personele toplumsal cinsiyet eşitliği, ulusal ve uluslararası sözleşmelere yönelik atölyeler gerçekleştirilmiş olup, bu çalışmalar tüm Belediye Personeli ile yapılacak.

 

19. Çocuk istismarı farkındalığı atölyeleri çalışmaları başlatıldı.

 

20. 22-24 Ağustos  Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Bodrum Belediyesi ile Farkındalık Atölyeleri Düzenledi. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women/BM Kadın Birimi) Bodrum Belediyesi ile Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Sona Erdirilmesi hakkında atölye çalışması gerçekleştirildi.

 

21. Bodrum Belediyesi’nin aylık gazetesinde iki sayfalık Kadın Sayfası ile yerel yönetimde özellikle kadınlar için gerçekleştirilen faaliyetlerin haberleri yayımlanmaya başlandı.

 

22. Mahalle kadın sözcüleriyle Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Arası, periyodik toplantılar yaparak, bu doğrultuda servis, kreş ve yoksul çocuklara yönelik çalışmaları hayata geçirmeyi sağlamıştır.

 

23. Ocak 2023 sonu Brüksel'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği toplantılarına katılarak, Avrupa Birliği Komisyonu ve parlamenterler ile ilişki başlatılması sağlanmıştır. Avrupa Kadın Lobisi’nden Av. Aslıhan Tekin’in organizasyonu ile Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ilk Türk İlçe Belediye başkanı olarak Avrupa Konseyi Parlamenterleri ilk toplantı gerçekleştirildi.

 

24. 2019 yılında imzalanan Manifesto vasıtasıyla, BKDD ve Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden gelen gündem önerilerinin oylama yapılmaksızın aylık gerçekleştirilen Bodrum Belediye Meclis Toplantılarının gündemine alınması uygulaması hayata geçirildi.

 

25. Yerel Eşitlik Eylem Planının hazırlanmasından sonra 26 Müdürlük ile yapılan çalışma sonrası, YEEP’den sorumlu Personelinin belirlenmesi tamamlandı.

 

26. Kadın politikaları konusunda sahada çalışan feminist danışman kadrolarıyla ve BKDD ile ortak çalışmalar sürdürülmektedir.

 

27. Üç ayda bir tüm Yarımadada bulunan kadınlar ile Büyük Kadın Buluşmaları gerçekleştiriliyor.

 

28. Ka.Der (Kadın Adayları Destekleme Derneği Ankara) ile yerel seçimlerde kadın adayları destekleme ve güçlendirmesine yönelik 3 ayrı siyaset okulu toplantıları hayata geçirildi. Bu toplantıların ilkinde, çok sayıda Muhtar, Aza adayı ve Belediye Meclis adayları açıklandı.

 

29. Deprem sonrası sahada çalışacak personele ilk müdahale ve travmadan korunma yöntemleri atölyeleri düzenlendi.

 

30. Malatya Arguvan'da BKDD, Kadın Koalisyonu, Arguvan Belediyesi ve Bodrum Belediyesi protokol imzalanması ile Arguvan'da kadın Yaşam Merkezi Kurulması çalışmaları başlatılmıştır.

 

31. Sığınaklar Kurultayına Bodrum Belediyesi personelinin görevlendirilerek katılımı sağlanmıştır.

 

32. Kadın Sığınağından çıkan kadınlara iş bulmak ve yeni hayat kurabilmelerine yönelik Bodrum Ticaret Odası ile Boder (Bodrum Otelciler Derneği) ile vasıflı personel eğitimleri sonrası işe alım protokolü imzalanmıştır.

 

33. Bodrum Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü’nün Mor Minibüsü faaliyete geçti, mahallerde şiddete yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmekte.

 

34. 6284 sayılı Kanun’un açıklayıcı kitapçığının mahallerde ve muhtarlıklarda dağıtımı yapılmakta.

 

35. Görme engellilerine yönelik Bodrum Belediyesi Kadın Danışma Merkezi Braille alfabesi ile yazılı magnetlerin dağıtımı yapıldı.

 

36. Yerel Seçimlere yönelik Kadın adaylara görsel, yazılı materyal sağlanacağı söz verilmiştir. Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ankara)’nın çalışmaları Bodrum Belediyesi tarafından etkin bir şekilde desteklenmekte ve çalışmaların gerçekleşmesi için gerekli lojistik sağlanmaktadır.

 

37. 30 Kasım 2023 tarihinde (ILO) 190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi imzalandı.

 

Tüm yukarıda ifade edilen faaliyetler, 2019 yılından bugüne kadar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın sözde değil, etkin çalışmaları ve faaliyetleri, Sivil Toplum Kuruluşu ve Kadınlar ve kadın örgütleriyle birlikte gerçekleştirilmiştir


 


18.01.2024 13:45:16