Kimler Bodrum’u Bu Hizmetten Mahrum Bırakıyor

Ölümlü kazalarla da gündeme gelen eski çöp kamyonlarının yerine, 360 derece görüş açısı olan kameralarla ve akıllı çöp toplama teknolojileri ile donatılmış yeni kamyonların alıp alamayacağı merakla bekleniyor.

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde hurda çöp kamyonları ve araçları can alamaya devam ediyor. Son olarak önceki gün Turgutreis Mahallesi’nde Bodrum Belediyesi’nin yaşı geçmesine rağmen çöp toplamakta kullanılan hurda niteliğinde aracın ezmesi sonucu bir sahipli köpek öldü. 

 

Yaşanan vahim olay karşısında bölge sakinleri tepki gösterirken, “modern araç ve teknolojik alt yapının kullanıldığı bir hizmet neden alınmıyor?” sorusu akıllara geldi. Üstelik  geçtiğimiz haftalarda yapılması  gereken “Çöp toplama ihalesi ise bu modern araçlar ve akıllı sistem çöp toplama yöntemi ile yapam şansı varken neden ihale yapılmadı?” Diye soran vatandaşlar yetkili birimin bir an önce kamuya açık ihaleye gelmesini istiyor. Gazetemize ulaşan bilgilere göre üstelik  teknolojik alt yapısı, akıllı sistemlere ve sıfır km’ye sahip olan firmalar ihale için teklif vermeyi bekliyor. Bodrum’un bu hizmetten yok bırakmak kime ne kazandırır? Sorusu Bodrum kamuoyunda da sıkça sorulmaya başlandı.

 


360 DERECE GÖRÜŞ AÇILI VE AKILLI ARAÇLAR NEDEN ALINMIYOR?

 

Ölümlü kazalarla da gündeme gelen eski çöp kamyonlarının yerine, 360 derece görüş açısı olan kameralarla ve akıllı çöp toplama teknolojileri ile donatılmış yeni kamyonların alıp alamayacağı merakla bekleniyor.

 


Bir can dostumuzun ölümüne neden olan hurda araçlar ve teknolojiden yoksun araçlar daha önce de ölümlü ve yaralanmalı kazalarla gündeme gelmişti.  Geçtiğimiz yıllarda Bodrum’un Göltürkbükü Mahallesi’nde yaşayan mimar Muzaffer Aksoy,   çöp  kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Evine dönerken Atatürk Caddesi ile 39’uncu Sokak’ın kesiştiği köşeye gelen Aksoy’a geri manevra yapan Günday Akar (34) yönetimindeki 07 MVS 23 plakalı çöp kamyonu çarpması sonucu yaralanmıştı ve tüm müdahalelere rağmen kurtulamamıştı.

 


Yine 2022 yılında Ortakent Kemer Sokak'ta işe  gitmek için evden çıkan Tülay Öncül, çöp kamyonun altında kaldı. Şoför, çevredekilerin ikazı ile birkaç metre sonra kamyonu durdurdu. Çağrılan ambulansla hastaneye kaldırılan Öncül'ün kaburgalarının  çatladığı belirtildi.  Tedavi gören talihsiz kadın daha sonra sağlığına kavuşmuştu. 


Yetkililer ihale yapmamakta ısrarlı davranırken konu Bodrum Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında gündeme geldi.  AK Parti Meclis Üyesi Nevzat Kanber, konuyu meclis gündemine taşıyarak, neden eski hurda kamyonlarla ve eski teknoloji ile çalışıyoruz? diye sormuştu. Kanber, Türkiye’de giderek yaygınlaşan akıllı çöp toplama sistemlerinde son teknoloji araçlar kullanılıyorken Bodrum Belediyesi 7-8 yaşını doldurmuş, kazalara ve ölümlere sebep olan, yakıt sarfiyatı ve bakım masrafı yüksek kamyonlarla çalışmakta ısrar ettiğine vurgu yapmıştı.

 

KİMLER BODRUM’U BU HİZMETTEN MAHRUM BIRAKIYOR?

 

Son zamanlarda yapılan Çöp Kamyonu Kiralama İhalelerinde Fethiye, Milas, Marmaris gibi çevre belediyelerin son teknoloji ile donatılmış ve 2022 model ve üzeri kamyonları tercih ettiği görülürken, Muğla’nın ve Türkiye’nin en gözde turizm beldesi Bodrum’da neredeyse 10 yaşına yaklaşmış, teknolojik olarak çağın gerisinde kalmış, kötü görüntülü araçların tercih edilmesine hiç kimse anlam veremiyor.

 


BAŞKAN MADALİNCİ: 5 YAŞ ÜZERİ ARAÇ ALINMAYACAK!

 

Genç ve vizyoner Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu konudaki rahatsızlıkları dile getiren Meclis üyesine, son meclis toplantısında kesinlikle 5 yaşından yaşlı araçlarla çalışmayacağız demişti. Bugünlerde yapılması planlanan çöp kamyonu kiralama hizmeti alım ihalesinde Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin 8 yıldır Bodrumda hurda araç çalıştıran firmaya yeter deyip diyemeyeceği ve akıllı çöp toplama teknolojisine geçip geçemeyeceği herkes tarafından merakla bekleniyor.  Ölümlü kazalarla da gündeme gelen eski çöp kamyonlarının yerine, 360 derece görüş açısı olan kameralarla ve akıllı çöp toplama teknolojileri ile donatılmış yeni kamyonların alıp alamayacağı merakla bekleniyor


11.09.2024 15:27:10