Kıyıların yüzde 70'i işgal altında! Yıkım kararı alınsa da uygulanmıyor...

Kıyı işgallerine karşı halk, 'kıyılar halkındır' diyerek eylem başlattı. Bakan Özhaseki de bu konuda açıklama yaptı. Ancak Bodrum Kent Konseyi'nden Koyuncu, karar alınsa da uygulanmadığını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin plajlardaki kaçak yapı ve iskelelere  ilişkin "Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız" açıklamasından sonra gözler önemli bir turizm destinasyonu olan Bodrum’a çevrildi.

 


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şu anda bir çalışma yapıyoruz. Artvin’den Hatay’a doğru bir hilal çizin, bütün kıyıları denetliyoruz. Mafyavari tutumlarla sahil şeritlerinde bazı bölgelerin işgal edildiğini görüyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Hukuk dışı yapıları, mevzuata aykırı tüm uygulamaları yani bütün kaçak yapıları yıkacağız. Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Ben bunu söyledim ya bana bir sürü ihbar geldi. ‘Şurada siteler kuruldu, bunlar zengin adamlar, oradan sahile inişimizi engelliyorlar.’ diyor. Hiç kimse merak etmesin, devletimiz muktedirdir, üzerine düşeni yapacaktır.” İfadelerini kullanmıştı.

 


Kıyı işgallerine ilişkin en çok sorunun yaşandığı yerlerden birisi ise Bodrum. Özellikle otel ve işletmelerin işgal ettiği sahiller nedeniyle vatandaş sahillere ulaşmakta sorun yaşıyor. Bodrum’da işletmelerce işlenen plajların giriş fiyatı ortalama 2 bin tl.
Bodrum’da sahillerin yüzde 70’i özel işletmelerce işleniyor. Bu tür yerler özel mülk olarak adlandırılıp vatandaşın girişine kapatılıyor. İsteyen vatandaşlar ancak ücret ödeyerek denize girebiliyor.  Bazı işletmeler günlük harcama limitleri koyarken bazıları ise giriş ücretleri almakta.


Kıyıların halka açılması için Bodrum Kent Konseyi, MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) gibi sivil toplum örgütleri de mücadelelerini sürdürüyor.  Sivil toplum örgütleri 20’yi aşkın kıyı işgalini yargıya taşımış durumda. Açılan davalarda 10’yakın kıyı işgaline ilişkin kesinleşmiş yargı kararı  bulunuyor. İşletme hakkında verilen yargı kararlarına rağmen yıkım gerçekleşmedi ve işgaller halen sürüyor.  

 

KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARINA RAĞMEN İŞGALLER SÜRÜYOR

 

Bodrum Kent Konseyi Çevre Ekoloji Meclisi Üyesi Nihat Koyuncu, yaptığı değerlendirmede mahkeme kararlarının yerel yönetimlerce uygulanmadığını belirtti.  Koyuncu, “Gündoğan’da  yapılan bir mega projede kıyı kenar çizgisi değiştirildi. Sahil dolduruldu. Dava açtık ve mahkeme işgalin son bulmasını dair karar verdi ama bu karar uygulanmadı. Sahil dolgusu sürüyor. Ve Firma reklamlarında sahil yürüyüş yolu diye tanıtım yapıyor. Casa Costa diye bir yer var. Gündoğan mahallesinde işgal var. Mahkemenin kesinleşmiş kararı var. Ama uygulanmıyor işgal sürüyor. Üstelik o mahkeme kararından sonra işgal alanı ve iskele büyütüldü.  Bu mahkeme kararlarının uygulanması, aykırı yapıların yıkılması işgallerin kaldırılması için belediye dahil tüm kurumlara başvuruyoruz. Herkes duymazlıktan geliyor. O ona atıyor diğeri diğerine atıyor. Ve sonuçta kararlar uygulanmıyor.” Dedi. 

 


Kıyıların sermeye peşkeş çekildiğine vurgu yapan Koyuncu, “Genel anlayış halkı bir kenara çekip kıyılar sermayeye peşkeş çekiliyor.  Benim halk plajı kavramına da karşıyım. Bütün kıyılar halkındır. Halk plajı olan yer halkındır da diğer alanlar kimindir. Zengin zümrenin midir? 20’den fazla dava açtık bu konuda. 10 yakın davayı kazandık kararlar kesinleşti. Ama uygulama yok. Şahsımın yüzlerce şikayeti bulunuyor. Ama tam anlamıyla net dönüşler yapılmıyor.” Diye konuştu. 

 

Koyuncu, kıyı işgalleri, kaçak iskele ve imara aykırı yapılar Bodrum’un tüm mahallelerinde yaşandığını ve bunun görmezden gelindiğini ifade ederek, “Kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen işgaller kaldırılmıyor. Bu konuda biz belediyeye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama kararla uygulanmıyor. Bizim her yere her olaya dava açma şansımız yok.   Biz davaları açarken de dava ücretlerini kendimi ödüyoruz. Peki bu davaları ne adına açıyoruz. Asıl olarak bu dava süreci belediyenin görevi, biz sivil toplum örgütleri olarak uyarırız ama takibi ve dava sürecini belediye yürütmek zorunda.” Dedi. 

 

“BAKANLIK BU İŞİ LAYIKIYLA YAPSIN BİZ DESTEKÇİLERİ OLURUZ”

 

Bakan Özhaseki’nin açıklamasını da siyasi bir yorum olarak değerlendiren Koyuncu, “Bakanın açıklamasını siyaseten yapılan bir açıklamasıdır. Kıyı haraketlinin nabzını yoklamaktan öte bir anlam taşımıyor.  20 yıldır iktidardalar neden engel olmadınız.   Birileri satıyorsa birileri de alır. Tamam sattın mı bari usulüne göre yaptırt. Bakanlığın asıl görevi bu.  Bizim daha önce mücadelesini verdiğimiz, yıkım kararı aldırdığımız ve bilgini de çevre şehircilik bakanlığına verdiğimiz birkaç yeri için ‘işte yıktık, düzeltiyoruz’ şeklindeki açıklamalara da kanmıyoruz.  Buradan bir çağrı yapıyorum. Bakanlık bu işi layıkıyla yapsın biz destekçileri oluruz.  Biz iskele yapımına karşı değiliz ama usulüne göre yapılmalı” İfadelerini kullandı.


26.05.2024 11:11:38