Kızılağaç’ta  ‘Yol’ isyanı!

Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nın Torba ve Kızılağaç Bölgesi’nde yürütmüş olduğu kanalizasyon kolektör hattı çalışması bölgede büyük sorun ve mağduriyetlere yol açtı.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nın Torba ve Kızılağaç Bölgesi’nde yürütmüş olduğu kanalizasyon kolektör hattı çalışması bölgede büyük sorun ve mağduriyetlere yol açtı. Bakanlığın Yatırım Ve İşletmeler Müdürlüğü üzerinden yapılan çalışma; ihale ile Serfen İnşaat Ve Ticaret Anonim Şirketi ve Karyol İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi ortaklığına verildi. Ancak söz konusu ortaklık taahhüt ettikleri sürede yoldaki çalışmalarını tamamlamadığı gibi, imalat sürecinde teknik sorunlara da sebebiyet verdi.

 

Ortaklığın Torba için, iş bitim taahhüdü 27 Nisan 2021 idi. Yani bitim taahhüdü üzerinden 9 ayı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen Torba’daki çalışma halen devam etmekte! Kızılağaç için ise bitim tarihi 24 Eylül 2021 olarak belirlenmiş. Aradan 5 aya yakın süre geçmesine karşın bitirmek bir tarafa henüz daha yolun başında gibi görülüyor durum. Tek bir gerçek var. Kızılağaç güzergahında Torba-Bodrum yolunun kesiştiği noktadan, Yalı sahiline değin kaotik bir manzara söz konusu. Sorunu daha derinden hisseden Kızılağaçlılar bugün saat 12’de Kızılağaç Pazaryeri’nde buluştu. Ve bir toplantı gerçekleştirdi.


KIZILAĞAÇ, SANAYİ SİTESİ’NE ABONE OLDU


Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca toplantıya katılanlara Bakanlık, Kaymakamlık, Belediyeler nezdinde muhtarlık olarak yaptıkları görüşme ve girişimleri aktararak: “Ben de muhtardan önce burada vatandaşım. En az sizler kadar mağdurum. Hepimiz Bodrum Sanayi Sitesi’ne adeta abone olduk. Sanayi esnafı da artık bizi tanıyor ve gidişlerimizde artık nereden gittiğimizi söylememize gerek bırakmıyorlar. Son olarak bana; ‘2021’in 15 Ekim’inde sizi bu zulümden kurtaracağız’ dediler. Ama Ekim’in altından çok yağmurlar, sular geçti. Ortada biten bir şey olmadığı gibi karamsar tablo önümüzde çok net bir şekilde durmaya devam ediyor. Çözüm için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Ben muhtar olarak özellikle yabancı misafirlerimizin burada batan arabalarını kurtarırken utanır oldum. Kızılağaç Bodrum Yarımadası’nın bataklığı değil, turizmin bereketli bir bahçesidir” görüşlerine yer verdi. Bodrum Belediyesi Teknik Koordinatörü Aslı Karaarslan da yaşanan mağduriyet Bodrum Belediyesi kaynaklı olmasa dahi, soruna duyarsız kalmadıklarını ve kalmayacaklarını belirterek: “Bodrum Belediyesi’ndeki görevim ve vicdani sorumluluğum gereği haftanın birkaç gününü burada geçiriyorum. Sorun çözülene değin de burada mesai yapmaktan kaçınmam söz konusu değil. İhaleyi almış olan ve buradaki hattı yapan ikili ortaklığın önemli ihmalleri söz konusudur. Bunlarla ilgili gereken tespitleri yaptık. Muğla Büyük Şehir Belediyesi’ne bildirdik. Ortaklığa toplamda 56.000 TL ceza yazıldı. Bu cezalar trafiği aksattıklarından ve can güvenliğini tehlikeye düşürdüklerinden dolayı yazılmıştır. Oldukça da gerçekçi bir uygulama olduğunu hepimiz buradan bulunduğumuz yerden görüyoruz. Ama bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Kızılağaç halkı şunu bilmelidir: Bodrum Belediyesi onları asla yalnız bırakmayacaktır. Elbette hattın döşenme süreci tamamlanana dek kulağımız üzerinde yatmayacağız. Çukurlara kalıcı olmasa da, gereken müdahaleleri yapacağız” görüşlerine yer verdi.


YOLSUZLUK, SADECE ULAŞIMI ETKİLEMİYOR


Toplantıya katılan Kızılağaç sakinlerinden Hüseyin Çağlayan: Biz sorunumuza sahip çıkmazsak, kimse bize sahip çıkmaz. Burada sorun şu: Liyakat ile rantiye karşı karşıya geldiğinde halk mağdur oluyor. Liyakat esas olmalıdır. İhalelerin nasıl yapıldığı ortada. Bu kanalizasyonun, hattın ihalesinde de bunun dışına çıkılmamıştır. Şu anda inşaat teknolojisinde gelinen noktada 6 ayda bir şehir yapılıyor. Burada 6 ayda, 6 metre yol alınamıyor. Bu gelinen noktada bizim bir sorumluluğumuz ve suçunuz yok. Ama maalesef sıkıntısını biz çekiyoruz. Bedelini biz ödüyoruz” ifadelerini kullandı. Kızılağaç yaşayanlarından Didem Ökten ise: “Aylardır yaşanan bu sorunun ülkenin; en gözde turizm ili olan Muğla’nın, en değme turizm ilçesi olan Bodrum’unun, nazar boncuğu konumundaki Kızılağaç’ında yaşanması oldukça ironiktir. Haftada en az bir kez sanayideyiz. Ve orada mahalleliler olarak birbirimizle karşılaştığımızda ağlanacak halimize, gülüyoruz. Artık bu işte sorumluluğu olanlar sorumlu gibi hareket etmelidir. Tribünden sahaya inmelidirler. Çünkü esaslı aktör onlardır. Daha ne olsun? Yolların bu halinden dolayı anne-babamıza hasret kaldık. Ne onlar gelebiliyor, ne de bizler gidebiliyoruz” diyerek düşüncelerini belirti.


Toplantının Kızılağaçlı genç katılımcılarından İlhan Kurt da: “Her tarafı bu yollar gibi çamura bulanmış bir sorunla yüz yüzeyiz. Dikkatinizi çekerim. Burada bu sorunun failleri yoklar. Ne ihaleyi alan ortaklık var. Ne de ihaleyi verenler. Burada kimse kendisi çalıp, kendisi oynamak için bir araya gelmedi. Çözüm için bir aradayız. Bu iş çözülene kadar da meselenin takipçisi olacağız. İyi bir yol haritası belirledik. Asıl işimiz ve sorumluluğumuz bundan sonra başlıyor. Yaşadığımız yere sahip çıkmalıyız” dedi. Turizmci ve Kızılağaç sakini olan Mehmet Altay ise: “İlhan arkadaşımız doğru bir noktaya temas etti. Sorunun gerçek sorumluları burada yok. Devlet yapmış ihaleyi. Devleti ilçede Kaymakamlık, ilde Valilik temsil eder. İhaleyi alan ortaklık zaten adeta mezarlık kenarından geçer gibi havaya ıslık çalarak yürüyor yarattığı sorunun etrafında. Burada insani dramlar yaşanıyor. Hani nerede sakat sandalyeleri ile yollarda görmeye alıştığımız engelliler. Yoklar. Çünkü tekerlekli araçlarını sürebilecekleri bir yol yok artık. Kızılağaç yolsuz kaldı. Yolsuzlukla mücadele edeceğiz. Bu bir anlamda; ‘Kızılağaç’ın yolsuzlukla imtihanıdır” diyerek konuşmasını tamamladı.

 


Toplantıya katılanlar görüş birliği ile Bodrum Kaymakamlığı’na verilmek üzere; “Çalışmaların tamamlanmasını, yolun standartlara uygun asfaltlanmasını, yol nedeniyle hasar gören araçlarının masraflarının karşılanmasını, yıkılan duvarların yapılmasını, tahrip olan yağmur suyu kanallarının yenilenmesini” talep eden bir dilekçeyi kaleme aldılar. Ve toplu halde imzaladılar. Konunun hukuken takibi için Muğla Barosu, Bodrum Temsilciliği ile görüşme ve mümkün olursa hukuki süreci baronun takip etmesi, ayrıca bu konuda kamuoyu duyarlılığını arttırma hedefli girişimler de bulunma, sorunu Bodrum’daki sivil toplum örgütleri gündemine de taşıma kararları alındı. CHP’nin Bodrum İlçe ve Muğla İl örgütlerinin toplantıya katılmaları, görüş bildirmeleri katılımcılar tarafından oldukça anlamlı ve işlevli bulundu.


07.02.2022 12:07:05