Ne oldu da satışlar şubat ayında ivmelendi? Satışların normal düzeyine doğru indiği bu dönemde istisnai bazı aylarda yükselmeler de görüldü. Geçen yılın ocak ve temmuz aylarında olduğu gibi. Son haftalarda konut kredilerinde bir ivmelenme söz konusu. Yüzde 40’ın üzerinde kredi maliyetiyle konut alma eğilimde aylık bazda bir artış var. Bu nedenle konut kredi stoku 440 milyar liranın üzerine çıktı. Yıllık artış hızı da şubat ayı başında yüzde 20’ye kadar inmişken bir ayda yüzde 30’a yükseldi. Ocak ayında ipotekli konut satışı 5.915 olurken şubat ayında bu rakam 8.827’ye çıktı.
KONUTTA SEÇİMİN ETKİSİ
Ancak ivmelenmiş haliyle bile konut kredi artışı toplam kredi artışının yaklaşık 20 puan gerisinde bulunuyor. Şubat sonu itibariyle toplam kredi artışı yüzde 53 düzeyinde. Asıl büyüme ise yabancı para kredilerinden geliyor. Döviz kredilerindeki artış oranı şubat ayı sonunda yüzde 66’yı buldu. TL kredilerin artış oranı ise yüzde 47’ye geriledi. Seçim sonrasında ne olur ne olmaz diyerek potansiyel alıcıların bir miktarı harekete geçmişse mart ayında da satışların artması gerekir. Yerel olmasına karşılık seçim sonrası yeni bir sayfa açılması, buna göre de konut piyasasında koşulların değişmesi söz konusudur. Bu koşullar seçim sonucuna bağlı ve siyasi konjonktüre göre daraltıcı yönde olabileceği gibi genişletici yönde de olabilir.
Ayrıca seçime iki hafta gibi kısa bir süre kaldı. Beklenen konut kampanyası son dakikada mı açıklanıp devreye girecek yoksa mart sonrasına mı kalacak? Bunu da bilmiyoruz.