Muğla’nın Fethiye ilçesinin koylarıyla dünyaca ünlü Göcek Mahallesi’ndeki Osmanağa Koyu’nun kiralanarak yapılaşmaya açılmasına Göcek Halk Meclisi ve STK temsilcilerince protesto edildi.
"FETHİYE-DALAMAN KOYLARINDAKİ YAPILAŞMA GİRİŞİMLERİ SON YILLARDA ARTTI"
Çevreci gruplar adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Yeşim Ukan, Fethiye-Dalaman koylarındaki yapılaşma girişimlerinin son yıllarda artarak devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muğla Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ne (MUÇEV) verilen koylar, MUÇEV tarafından da farklı şirketlere kiralanmış ve kiralanan bu koylarda hayata geçirilmek istenen talan projeleri teker teker karşımıza çıkmaya başlamıştır.
"BİRDEN FAZLA YAT LİMANI PROJESİ İÇİN ÇALIŞMALAR VAR"
-MUÇEV tarafından yapılan kiralamalar sonucu bu koyları/kıyıları kiralayan şirketlerden, Osmanağa Koyu’nu kiralayan Hasay Emlak İnşaat Turizm Ltd. şirketine yakın geçmişte, tesis yapımına başlamak üzere Fethiye Belediyesi’nden Yapı Ruhsatı verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Aynı şekilde, İnceburun’da planlanan proje için de yapı ruhsatı verilmiştir. Doğamızı ve yaşam alanlarımızı korumak için bitmeyen bir mücadele içinde olan bizler, doğal varlıklarımızı işgal ve talan etme üzerine kurulu projelere izin verilmesini üzülerek ve endişeyle takip ediyoruz.
"GERİ DÖNÜLMEZ TAHRİBATLARA YOL AÇACAK"
-1. ve 3. seviye Doğal Sit Alanı olarak belirlenen bu koylarda yapılaşmanın önünün açılması çok büyük riskler barındırmaktadır. Bakanlık tarafından başlatılan ve halen devam eden, Göcek Fethiye Özel Çevre Koruma Bölgesi çalışmaları tamamlanmadan ve bölgeye ait ÖÇK raporu oluşturulmadan yapılacak kiralamalar ve inşaat faaliyetleri geri dönülmez tahribatlara yol açacaktır."
"KOYLARIMIZ RANT UĞRUNA BİRER BİRER FEDA EDİLMEKTEDİR"
“Koylarımız rant uğruna birer birer feda edilmektedir” denilen açıklamada, “Bugün Osmanağa Koyu’nda yapılmak istenen tesis için verilen yapı ruhsatı yarın diğer koylardaki kiralamalar için de bir emsal oluşturacaktır. Bütün bu risklerin önüne geçmek ve Fethiye-Dalaman koylarında ortak bir çözüme ulaşmak amacıyla, bölgedeki tüm paydaşlar ile Bakanlık yetkililerinin en kısa zamanda bir araya gelmesi en doğru davranış olacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
TALEPLER SIRALANDI
Açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:
* Öncelikle, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, MUCEV üzerinden yapılan kiralamaların ve tahsislerin hemen iptal edilmeli.
* Fethiye Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatlarının gecikmeden askıya alınması uygun olacaktır.
"FETHİYE VE GÖCEK KOYLARININ TESİSLERE DEĞİL, TALANA KARŞI KORUNMAYA İHTİYACI VAR"
Açıklamada talana karşı mücadeleden asla vazgeçilmeyeceği belirtilerek, “Fethiye ve Göcek Koylarının daha fazla marinaya, bağlama iskelesine, günübirlik tesis alanına değil, talana karşı korunmaya ihtiyacı var. Yaşadığımız bu çok özel coğrafyayı çocuklarımıza da aynı güzellikte bırakmanın ortak sorumluluğumuz olduğuna inanıyor dolayısıyla koylarımızdaki talan projeleri ile hukuki zeminde mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi buradan duyurmak istiyoruz” denildi.
Fethiye/Göcek koylarında birden fazla yat limanı projesi için çalışmaların devam ettiğini ve bu projelerden bazıları ile ilgili yerel halk tarafından hukuki süreçlerin başlatıldığı belirtildi.
04.12.2023 13:55:23