Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Köyü sınırları içerisindeki yüzde 97 si orman yüzde 3’ü tarım arazisi olan 156 bin dönümlük alana G Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması 10 türbinli “Sarpege Rüzgar Enerji Santrali” projesi için Yukarı Mazı Köyü’nde "ÇED Sürecinde Halkı Bilgilendirme ve Katılım Toplantısı" düzenlendi..
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya şirket yetkilileri katıldı.Toplantı öncesi köy meydanında toplanan köylülere hukukçu Mehmet Çilsal bilgilendirme yaptı. Köylülere MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Bodrum Çevre Platformu, Emek ve Demokrasi Platformu, TEMA ve CHP İlçe Başkanı Tuna Işın destek verdi.Mazı köyü muhtarı Müjdat Yakar köylüleri yönlendirdi.
KÖYLÜLER TOPLANTIYA KATILMAMA KARARI ALARAK PROTESTO ETTİ
Çilsal’ın yaptığı konuşmanın ardından köylüler ve çevreciler ÇED toplantısına katılma kararı aldı. Hukukçu Mehmet Çilsal, yıllık 35 milyon kilovat saat elektrik üretmesi hedeflenen santralin Proje sahasının yüzde 97’sinin orman, yüzde 3’ünün ise tarla arazisi olduğu ve projenin 205 milyon TL. ye mal olacağı belirterek “Şirketin lisansı 2025 yılının başında bitiyor. Bu nedenle bu ÇED toplantısının yapılması anlamsız bir değeri yok, bölgede yaşayan halkın yaşamını etkileyecek acil kamulaştırmaya neden olacak bu toplantılar sadece göstermelik, ancak bu toplantıya katılım olursa şirket beklentisini elde etmiş olacak o nedenle toplantıya katılmama ve RES’lerin bölgeye sokmama kararı olduk. Hukuk zemininde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
KÖYLÜLELER PANKARTLARLA YOL KAPATIP EYLEM YAPTI
Çoğunluğu kadın olan köylüler Mazı- Ören karayolunu kapatarak yolda eylem yaptı. Jandarma trafik akışını kontrollü olarak verdi. Daha önceki RES toplantısında teneke çalarak görevlileri ve RES şirketi çalışanlarına kovarak toplantı yaptırmayan köylüler sık sık RES’leri istemediklerini belirttiler. Köylüler adına konuşan Cemre Çelikkanat “Biz bu oyunu Muğla’nın başka yerlerinde gördük, ÇED toplantısını usulen yapıyorlar ama biz bu toplantıya katılmadık. Toplantının hemen ardından acil kamulaştırmalar gelmiyor köylünün tarlasına zeytinliğine el koyuyorlar. RES ‘leri burada istemiyoruz. Daha önce başka şirketlerede aynı tepkiyi göstermiştik. Projeye göre RES tribünleri evlerin 330 metre yakınında görünüyor” dedi
EYLEM YAPARLARKEN TUTUNAĞA İMZA ATTI KAVGA ÇIKTI
Köylüler yolda eylem yaparken AKP Bodrum İlçe örgütüne üye olan Ahmet Ligoğlu’nun toplantıya katılım tutanağına imza attığını gören köylüler Ligoğlu’na çok sert tepki gösterdi, üzerine yürüdü. Kavgayı jandarma güçlükle önledi. Ligoğlu “Bu bölgede yaşıyorum ve devletin uygun gördüğü yerlere yatırım yapılmasını istiyorum, bu nedenle imza verdim” dedi. Ligoğlu daha sonra jandarma kontrolünde köyden ayrıldı.
06.11.2024 11:57:07