Efes Selçuk’un Çamlık, Havutçulu ve Gökçealan köylerinde bir kez daha gündeme gelen Jeotermal Kaynak Arama Projesi halkın ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir kez daha reddedildi. Havutçulu Köyü’nde geniş katılımla düzenlenen direniş ile Efes Selçuk üçüncü kez jeotermale geçit vermedi. Vatandaşlar köyün girişinde zincir oluşturdu, firma yetkililerinin köye girmesini engelledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından proje için Çevresel Etki Değerlendirme süreci (ÇED) kapsamında bugün Havutçulu’da düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısı halkın protestosu ile engellendi. Bölge halkının JES istememe gerekçeleri tutanak ile kayıt altına alındı.
Selçuk Kent Konseyi öncülüğünde düzenlenen direnişe Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal, Ege Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri ve Kuşadası Kent Konseyi Başkanı Mustafa Ünver, CHP İzmir Önceki Dönem Milletvekili Musa Çam, Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, AYÇEP Doğa Derneği Başkanı Mehmet Vergili, EGEÇEP Derneği Başkanı Tekin Karadağ, Köy ve Mahalle Muhtarları, siyasi parti temsilcileri, Efes Selçuk’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve halk katıldı.
MÜCADELEYE DEVAM
Selçuk Kent Konseyi Genel Sekreteri Özgür Gökdemir yaptığı konuşmada JES’in zararlarına vurgu yaparak; “Daha önce hep birlikte direnerek iki kez iptal ettirdiğimiz JES Projesine karşı bir kez daha hayır demek için buradayız. Biz Selçuk Kent Konseyi olarak yaşamı tehdit eden; doğaya, tarım ürünlerine, insan sağlığına zarar veren projeleri durduruncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Kuşadası Kent Konseyi Başkanı ve Ege Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Ünver Germencik ve İncirliova’nın JES’lerden gördüğü zarara değinerek; “JES doğanın ve köylülerin yaşama alanını tehdit ederken, ekonomik olarak sürdürülebilir değildir. Havutçulu ve çevresindeki JES Projelerine karşı kent konseylerimizle birlikte kararlılıkla mücadele edeceğiz” dedi.
BAŞKAN CERİTOĞLU SENGEL: BURADA DİRENEN BİR HALK VAR
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel hukuki sürece vurgu yaparak; “Bu ülkede artık nefes almak bu kadar zorlaşmışken, kadınların ve çocukların geleceğe olan kaygıları bu kadar artmışken; toprağımızdan, suyumuzdan, geleceğimizden yaşam hakkımızdan uzak durun diyoruz. 5-6 yıl önce aynı firma Havutçulu’da ve Naipli’de yeni kuyular açmak istedi. O zaman da gelmiş, direnişimizi sergilemiş ve davamızı açmıştık. Açılan davada ÇED gereklidir kararı verildi. İlk girişimleri ortadan kaldırıldı. Açılan ikinci davada nasıl olduysa ÇED raporu olumluyken İzmir İdare Mahkemesi tarafından ÇED’in uygun olmadığı ve bu toprakların üzerine kurulmayacağı mahkeme üzerinde kesinleşti. Kamu yararı diyor ki burada JES yapılamaz. Ama sermaye diyor ki “JES yapılabilir”. Ama biz kamudan yanayız. Bizim incire ihtiyacımız var. Bizim üzüme ihtiyacımız var. Bizim geleceğe, temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı geleceğe ihtiyacımız var. Burada JES’e ihtiyaç yok, burada JES’E geçit yok. Çünkü burada direnen bir halk var” dedi.
JEOTERMALDEN İLK DAYAĞI BİZ YEDİK
Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, Germencik’in JES Projesinden büyük zarar gördüğünü belirterek; “Bu Jeotermalin dayağını Germencik’te ilk yiyen biziz. Buradaki direnişiniz bize çok büyük güç veriyor. Germencik olarak Havutçulu’nun arkasındayız” dedi.
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Güner her zaman Selçuk halkının yanında olacaklarını belirterek; “Selçuk Belediye Başkanım olayın hukuki yönünü anlattı. Özetle diyor ki; yaptığınız iş ekosisteme de aykırı, hukuka da aykırı. Halka rağmen, millete rağmen, milletin geleceğini belirleyemezsiniz. Halk bu topraklardan geçiniyor, çocuklarını bu topraklardan kazandıkları paralarla okutuyor. Siz onların geleceğini yok edemezsiniz. O yüzden protestomuza sonuna kadar devam edeceğiz. Kuşadası her zaman Selçuk’un yanında olacak” dedi.
Havutçulu’da JES direnişinin sembolü olan Mürüvet Üstdağ 8 yaşından bu yana toprakla iç içe olduğunu belirterek; “Ben bu toprakları veremem. Herkes bu topraklarda temiz hava alacak. Ben torunlarım, evlatlarım için mücadele ediyorum. Ben köyümde jeotermal istemiyorum.
ASLANOĞLU: “BÜTÜN DÜNYAYI AÇ BIRAKACAK KADAR AÇ GÖZLÜLER”
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ise eylemde şöyle konuştu:
“Dağlarından bal, ovalarından yağ akan bu coğrafyadan ne istiyorlar? Bunların tek bildikleri var. Rant ve beton. İstiyorlar ki her yer beton olsun. Ama halk zeytinini ekmek istiyor, üzümünü toplamak, incirini toplamak istiyor. Aç gözlülükleri o kadar büyük ki… Bütün dünyayı aç bırakacak kadar aç gözlüler. Bundan sonra asla yalnız yürümeyeceksiniz. Eylemleriniz sürdüğü müddetçe bir adım gerinizde, sağınızda, solunuzda olmaya devam edeceğiz. Burayı onlara ham yaptırmayacağız” dedi.
ÇOCUKLARIMIZA GÜZEL BİR DOĞA BIRAKMAK ZORUNDAYIZ
CHP İzmir Önceki Dönem Milletvekili Musa Çam; “Burada çiftçimizin, köylümüzün alın terini zehirlemek isteyenlere karşıyız. Karşı olmaya devam edeceğiz. Biz, JES’e karşıyız. Çünkü doğanın kirlenmesine, sularımızın ve bitkilerimizin zehirlenmesine karşıyız. Geçtiğimiz yıllarda Gökçealan Köyü’nde, daha önce de yine bu meydanda aynı mücadeleyi verdik. Bizler geldik gidiyoruz. Ama çocuklarımıza ve torunlarımıza daha güzel bir doğa bırakmak gibi bir sorumluluğumuz var. Mücadeleye devam” dedi.
15.10.2024 15:30:43