Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Muğla Valiliği hakkında suç duyurusunda bulundu. ‘Grevi kötüye kullanma’ suçu nedeniyle gerçekleşen suç duyurusu dilekçesinde Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin Yatağan’da bulunan 3. derece arkeolojik sit alanında madencilik faaliyetlerinin hukuka aykırı bulmasına rağmen maden faaliyetlerinin sürdüğü belirtildi
Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Muğla Valiliği hakkında suç duyurusunda bulundu. Bugün gerçekleşen suç duyurusu öncesi Yatağan adliyesi önünde toplanan Muğla Yeşil Yaşam Derneği üyeleri ile çevreciler burada bir abasın açıklaması yaptı. Muğla Yeşil Yaşam Derneği adına açıklama yapan Kazım Erol, mahkeme kararının uygulanmadığına dikkat çekti. Erol, “2017 yılından beri çevre mücadelesini sürdürmekteyiz. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş Yağatan’a yoksulluk, kanser, köy boşaltmaları, kültürsüzlük ve mülksüzleştirme yaşatmış ve yaşatmaya devam ediyor. 6 köy boşaltılarak halk göçe zorlanmıştır. Tarım alanları, toprak ve suyumuz kömüre kurban edilmiştir. Yatağan her sabah zehirle uyanmaktadır. Patronlar daha çok kazanacak diye Yatağan halkı daha mı çok kansere yakalanacak. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş şimdi de hukuksuz bir şekilde yer altı madenciliğine soyunmuştur. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’ye karşı 13 dane hukuki dava açtık. 3 davamız lehimize sonuçlanmıştır. Biz bu davalarla ilgili T.C. Muğla Valiliği Yatırım İzleme Kuruluna bilgi vererek madencilik faaliyetlerinin durdurulmasını talep ettik. Fakat hukuksal kazanımlarımız yok sayılıyor. Yaşam alanlarımız, toprağımız sermayeye kurban ediliyor. Hukuka olan inancımızla T.C. Muğla Valiliği Yatırım İzleme Kurulu hakkında mahkeme kararlarına uygulamayarak görevi kötüye kullanma suçundan dolayı suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.
Ne olmuştu?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun arkeolojik sit sahalarında madencilik yapılmasın protokolü Yatağan Yeşil Yaşam Derneği tarafından yargıya tanınmıştı.
Açılan davada mahkeme 3. derece arkeolojik sit alanında madencilik çalışması yapılmasının hukuka aykırı olduğunu tespit etmişti.
TKİ Güney Ege Linyitleri Maden İşletmesi kömür rezervi ruhsat sınırlarını Lagina Antik kentinin III. derece arkeolojik sit alanını da kapsayacak şekilde 163 hektar genişletilmesi talebinde bulunmuştu.
İzin istenilen alan içerisinde Muğla Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yerinde yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen kalıntıların III. derece arkeolojik sit alanı ve kültür varlığı olduğu tespit edilirken, bu alanda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu‘nun 05/11/1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararındaki koruma kullanma koşullarının geçerli olduğuna karar vermişti.
Bu karar genişletilmek istenen ruhsat sahasının altında bulunan kömür rezervinin Lagina Antik Kenti‘ne ait nekropol ve yerleşim alanı olma olasılığı son derece yüksek olduğu alanda madencilik faaliyeti yapılmamasının önünü açıyordu.
26.10.2022 16:17:53