TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından yöredeki tüm talan girişimlerine karşı başlatılan hukuk mücadelelerine karşı bilgilendirmede bulunuldu. Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı İlhan Erkan konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Muğla’da gerçekleştirilmek istenen özelleştirme ve imar planı değişiklikleriyle mücadelelerinin hukuk yoluyla sonuna kadar peşinde olduklarını söyledi.
“SONUNA KADAR BU İŞİN PEŞİNDEYİZ”
Muğla’da yapılmak istenen bütün talanlara karşı olduklarını ve doğal habitatın korunması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Mimarlar Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Erkan, “Kentimiz ve bölgemiz Türkiye’nin bir yüzük taşı. Bu yüzük taşı her taraftan cazibesine kapılmış iyi kötü buraya talep artmış durumda. İnsanlar, uluslararası kuruluşlar buralarda kendilerine göre bir şekilde yapılanmaya veya turistik tesisler kurmaya geliyorlar. Tabi onlar bunu kar amacıyla yaparken bu sefer burada yüzyıllardır yerleşip bu habitatın meyvesini yiyen, halk bu konuda son derece hassas olarak buradaki habitat bozulmasına bir şekilde karşı çıkıyor. Bu karşı çıkış hukuk kanalıyla oluyor tabi ki. Hukuk kanalıyla olması bizim burada haklılığımızı ve de bizi bir takım başka alanlara sevk etmek veya oraya çekmek isteyenlerinde önüne ket vuruyor. Biz davamızı hukuk tarafından yürütüyoruz. Sonuna kadar bu işin peşindeyiz” şeklinde konuştu.
“ÖNÜNÜZE GELDİĞİ YERE HES KURAMASSINIZ”
Son zamanlarda ciddi şekilde imar hareketi ve yeni yasaların yapısı itibariyle tek kalemden çıkan yeni imar haklarının verilmesinin geriye dönüşü olmayan çevre bozulmasına neden olduğunu söyleyen Başkan İlhan Erkan, “Biliyorsunuz ki Marmara’da bir müsilaj sorunu ortaya çıktı. Yarın bizim kıyılarımıza gelmeyeceği ve buradan tekrar bizi bir kaosun içerisine sürükleyeceğini bilmiyoruz. Geriye dönüşü olmayan ciddi bir altyapıda, deniz yapısında hidroda bozulmalar meydana geliyor. Ergene’de, Menderes’te ciddi bir deniz altı bozulması var. Önünüze geldiği yere HES kuramazsınız, tesis açamazsınız, marina yapamazsınız. Bunların sonuçları vahim ve geri dönülmez olur. Son plan değişikliklerinde 40 bin tane teknelik marina düşünülüyor. Bunu böldüğünüz zaman 20-25 tane marina demek. Bunların atığı, ticareti, seferi, taradıkları alanlar ve alt yapı hizmet birimleri ciddi şekilde trafiğinden insan yabancılaşmasına kar amacıyla kontrol edilemeyen faaliyetlerin oluşmasına neden oluyor. Biz davamızı açarız haklı olduğumuz yerde yasa bu hakkı verir” dedi.
“OKLUK İLE İLGİLİ 4’ÜNCÜ DAVAMIZI AÇTIK”
Oda olarak 40’a yakın dava açtıklarını dile getiren Muğla Mimarlar Odası Hukuk Müşaviri Av. Didem Alaca da, “Muğla Mimarlar Odası 40’a yakın davayla düşünün ki Antalya’dan Aydın sınırına kadar o büyük coğrafyada yapılmak istenen bütün hukuki talanlarla mücadele ediyor. Ocak ayından sonraki davalarımızdan mesela Okluk Koyu, direk oraya giderek inşaat yapamıyorlar. Bunu yapmaları için önce imar planını çevre düzenini değiştirmeleri gerekiyor. Bunun değişikliği ilan edilir. Öğreniriz ve dava açarız. Şuanda Okluk ile ilgili 4’üncü davamızı açtık. Açtığımız son 2 davada bilirkişi raporları lehimize geldi. Büyük ihtimalle de açtığımız son 2 davayı da kazanacağız ve oranın yapılaşmaya açılmasını önüne geçmiş olacağız” dedi.
Hukuk Müşaviri Av. Didem Alaca, TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi Haziran-2021 Davalar ve Hukuki Süreçler Bültenini açıkladı. Son 6 ayda açılan davalar şu şekilde:
“USULUK KOYU DAVALARI: Bodrum’da bulunan ve içerisinde tabiat parkının da yer aldığı Usuluk Koyu bölgesi ile ilgili değiştirilen imar planları, gelişme planları ve bunlara dayalı verilen yapı ruhsatları ve diğer idari işlemlere karşı Mimarlar Odası Genel Merkezi ile birlikte takip etmek üzere 2012 ve 2013’te açtığımız davalar kazanılmış ve planların iptallerine karar verilmişti. Daha sonra 2020 senesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı alanla ilgili olarak Turizm Konaklama Tesisi Kapasite Artışı Projesi onaylanarak, bu konuda “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” kararı verildi. Mimarlar Odası olarak öncelikle bu projeye ,“ÇED Gerekli Değildir” kararına iptal için ve ayrıca proje içerisinde yer alan işletme sözleşmesi için açtığımız davalarda, işletme sözleşmesi için yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.
FETHİYE TEKNE BAĞLAMA YERİ: Fethiye Tuzla Mahallesinde bulunan Tekne Bağlama İskelesi Projesine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği tarafından açılmış davaya Mimarlar Odası Muğla Şubesi olarak müdahil olduk. Dava devam etmektedir.
KIZ MESLEK LİSESİ: Muğla’nın sembol binalarından olan ve Kültür Varlığı statüsünde bulunan ve halk arasında “Kız Meslek Lisesi” binası olarak bilinen yapıda Kültür Ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun vermiş olduğu karar doğrultusunda verilen restorasyon çalışmaları ile ilgili olarak dava açtığımız davada yürütmeyi durdurma talebimiz kabul edilmiş olup, dava hala devam etmektedir.
AKYAKA REVİZYON İMAR PLANI: Muğla İli, Ula İlçesi, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi, Akyaka Mahallesi Ve Kıyı Alanlarına İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım Ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı iptali için dava açtığımız dava devam etmektedir.
AYDIN- MUĞLA İLLERİ BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlatılmış ve 18.09.2020 tarihinde onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları İmar Planı İdari İşlemlerinin İptali için açtığımız dava devam etmektedir.
KIYIKIŞLACIK YÜK TAŞIMA VE TAHMİL İSKELESİ: Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 20/11/2020 tarihli kurul toplantısında 10165 sayılı karar ile görüşülen Muğla İli, Milas İlçesi, Kıyıkışlacık Mah. 394 Ada 649 Parsel ve önündeki Hazine Arazisi Üzerinde Yapılması Planlanan Yük Tahmil Ve Tahlil İskelesine ilişkin alınmış olan 23.09.2020 Tarih Ve 9863 Sayılı Kurul Kararının iptali için açtığımız dava devam etmektedir.
HİSARÖNÜNDE BULUNAN OTEL ALANI: Muğla İli, Marmaris İlçesi, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi, 1. ve 2. Derece Doğal Sit Alanı Sınırları İçerisinde Hisarönü Mahallesi, Ergöz Mevkii, 170 nolu parselde Turizm alanı (Otel Alanı- D MARİS BAY otel) ve Rekreatif Alan Amaçlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları için açtığımız dava devam etmektedir
DATÇA – KARGI KOYU İMAR DEĞİŞİKLİĞİ: Datça Kargı Koyu yani Datça Mahallesi 2013 Parsel 1 Ada alana ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmış ve 6 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1/100.000, 1/25.000 ölçekli ÇDP değişikliği 1/5.000 ve 1/1.000 imar ölçekli imar planları değişikliğine karşı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak bugün yani 23.06.2021’de Danıştay’a yürütmeyi durdurma talepli dava açılmıştır.”
24.06.2021 21:50:45