Bodrum’a hava yoluyla gelen ziyaretçi sayısının yüzde 3 düştüğü fakat kruvaziyerle gelen ziyaretçi sayısının yüzde 54 arttığı bilgisini veren Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, günlük kiralık evlerin hedef tahtası haline gelmesini doğru bulmadığını ifade etti
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, otel doluluklarından, günlük kiralık evlere, ziyaretçi sayılarından Bodrum’un en büyük kaynak pazarlarına kadar turizm gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Otelciler ve acenteciler büyük fedakarlık yaptı”
Temmuz ayında boşluklar yaşansa da Ağustos ve Eylül aylarında dolulukların toparlandığını belirten Dengiz, “Otellerde Temmuz ayında ve belirli dönemlerde boşluklar oluştu. Bununla birlikte otellerin elinden geleni yaptığını düşünüyorum. Belli bir kısım indirimler yapıldı ve bu indirimle çalışıldı. Ağustos ve Eylül aylarıyla birlikte doluluklar toparlandı. Uçaklarda yüksek oranda bir iptal olmadı. Bu bizim için önemli bir haber. Uçak frekanslarında düşüş olmadı. Böylece Bodrum’un vazgeçilmez bir tatil destinasyonu olduğunu anlamış olduk. Acenteciler ve otelciler ortaklaşa belli bir fiyat oranını yakaladı. Bu işbirliği olumlu cevap verdi. Otelciler de acenteciler de büyük fedakarlık yaptı.” şeklinde konuştu.
“Hava yoluyla gelişler düştü, kruvaziyerle gelişler arttı”
Bodrum’a hava yoluyla gelen yabancı ziyaretçi sayısının düştüğünü fakat kruvaziyerle gelen ziyaretçi sayısının arttığını kaydeden Dengiz, “2022 yılının Ocak –Ağustos dönemini kapsayan 8 aylık dönemde Bodrum’a hava yoluyla 618 bin kişi gelirken 2023 yılının 8 aylık döneminde geçen seneye göre yaklaşık yüzde 3 düşüşle 600 bin kişi geldi. Çok büyük bir düşüş değil. Ama kruvaziyerle gelişler de yüzde 54 oranında arttı. 2022 yılının 8 aylık döneminde kruvaziyerle 195 bin ziyaretçi gelirken bu sene 307 bin ziyaretçi geldi. Gelen ziyaretçilerin bir kısmı otelleri bir kısmı ise kiralık evleri tercih etti. En çok ziyaretçi ise Polonya, Rusya, İngiltere ve İrlanda’dan geldi.” ifadelerini kullandı.
“Sezon Kasım ortasına kadar uzadı”
Bodrum’da sezonun uzadığı bilgisini veren Dengiz, “Sezon uzuyor. Kasım ayının ikinci haftasına kadar sezonun uzamasını bekliyoruz. 2024 yılında ise sezonu Mart ayının ikinci haftasında itibaren başlatmayı planlıyoruz. İrlanda’dan kış boyunca uçaklar Bodrum’a gelecek. Ayrıca İngiltere’den yaz sezonuna göre az da olsa uçuşlar olacak.” dedi.
“Günlük kiralık evler çok büyük oranda tercih edilmedi”
Günlük kiralık evleri hedef tahtası olarak seçmenin doğru olmadığını kaydeden BODER Başkanı, bu evlerin kayıt dışı değil belgeli olması gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Günlük kiralık evler tercih edildi evet ama çok büyük bir oranda değil. Aslında bu ilk defa olmuyor. Biraz tuhaf kaçıyor galiba bu olay. Bu geçmiş dönemlerde de vardı zaten. Böyle bir ürün var. Oteller de de var, günlük kiralık evler de var, kruvaziyerler de var. Bodrum’da çok büyük bir trafik yoğunluğu var. Elektrik ve su tüketimi fazlasıyla arttı. Büyük bir kalabalık vardı sadece kendi içlerinde yer değiştirdi. Daha önce kiralık evde kalanlar otelleri, otelde kalanlar günlük kiralık evleri veya başka seçenekleri tercih etti ya da restoranda yemek yemeyi değil de marketten alışveriş yaparak kendi yapmayı tercih etti.
“Hedef tahtası olarak seçmek doğru değil”
Turizimguncel'in haberine göre Günlük kiralık evler sadece Bodrum’da değil ki, bütün dünyada var. Zamanında Barselona’da halk tabelalar astı ‘Gelmeyin’ diye. Dünyada fazlasıyla örnekleri var. Bodrum sadece otelmiş gibi bir algı olmasın. İnsanların seyahat etme özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. ‘Gel otelde kal’ diyemezsiniz. Oteller para kazanamayınca hata aramaya başlar. Oteli dolmuyorsa, etrafındaki otellere bakar. Etrafındaki oteller de dolu değilse başka nedenler arar. Günlük kiralık evleri hedef tahtası olarak seçmek doğru bir şey değil bence. Bir ürünü kısıtlayamazsınız. Herkes en iyisini yapsın. Günlük kiralık evler de kayıt dışı yerine belgeli olsun istiyoruz. Devletin denetiminin altında olsun istiyoruz. Bu dünyada var, yok değil. “
“İndirimler karşılık buldu"
Yabancı ziyaretçilerin sonbaharda da Bodrum’a ilgisinin devam ettiğini kaydeden Dengiz, “Sonbahar döneminde Bodrum’da yerli turist sayısı otellerin açılmasıyla azaldı. Yerli turizmde de bu artık bir kanun oldu sezon 15 Eylül’den sonra bitiyor. Dünyanın her yerinde böyle. Eylül sonuna doğru okulların açılmasıyla iç pazar biter. Öte yandan yapılan indirimler karşılık buldu. Yabancı ziyaretçilerin sonbahar döneminde Bodrum talebi arttı. Eylül’de iyi bir yoğunluk yakaladı. Bu dönemde de Rusya’da birkaç uçuş haricinde uçuş iptali yaşanmadı. Bu iptaller de durumu çok etkilemedi.” açıklamasın yaptı.
“Artık en pahalı oda boş oda değil dolu oda”
Konaklama sektöründe önceden sıklıkla kullanılan ‘En pahalı oda boş odadır’ teriminin değişerek en pahalı odanın dolu oda olduğunu belirten Ömer Faruk Dengiz, “Eskiden otel sahipleri ve müdürlülerinin kullandığı bir söz vardı. ‘En pahalı oda boş odadır’ diye bir terim var. Mesleki terminolojiye de eklenmiştir. Aslında bu ekonomik konjonktür gereğince ve bu şartlar altında en pahalı oda dolu odadır benim için. Yani otelin ne kadar dolu olduğu önemli değil, kişi başı ne kadar döviz getirdiği, oda fiyatı önemlidir. Dolu olmanın artık bir esprisi kalmadı. İyi bir kişi başı oda fiyatı olduğunda otel de mutlu olur, acenteci de mutlu olur. Sonuçta 150 euroya kalan müşteri de gidip bakkaldan ya da marketten alışveriş yapıyor, 30 euroya kalan da.” ifadelerini kullandı.
15.09.2023 14:09:03