Özel Eğitim Kurumları Tohum Otizm Vakfı Uzmanlığında Güçleniyor�

Konya Özel Derin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi-Meram Şubesi ile çalışmalarını sürdüren vakıf bilimsel temelli UDA yaklaşımını yaygınlaştırmaya yönelik olarak başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde de otizmli çocukların özel eğitim

Tohum Otizm Vakfı, araştırmalara göre otizmli bireyler için etkili ve bilimsel temeli güçlü eğitim yaklaşımlardan olan Uygulamalı Davranış Analizi'ni (UDA) yaygınlaştırmak için çalışmalarına devam ediyor. ABD'nin önde gelen kurumlarından “Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” ile 2005 yılından bu yana iş birliği yapan ve Türkiye'de model okulu bulunan Vakıf; bugüne kadar yurt dışında Azerbaycan ve İran'da; yurt içinde İstanbul, Konya ve Aydın'da UDA'ya dayalı yaygınlaştırma hizmetlerini sundu.  
Vakıf, yaygınlaştırma hizmetlerini Türkiye'nin farklı illerine de ulaştırarak özel eğitim alanındaki kurumları güçlendirmeyi amaçlıyor.


 

Türkiye'de otizm spektrum bozukluğu olan çocukları erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla 20 yıldır çalışmalarını sürdüren Tohum Otizm Vakfı, nitelikli eğitimi yaygınlaştırmak için önemli bir adım daha attı. Alanının öncü yaklaşımı olan Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) üzerine Kurumsal Danışmanlık Hizmeti sunan Vakıf, bünyesindeki öğretmen ve uzmanların mesleki gelişimini desteklemek isteyen özel eğitim kurumlarına rehberlik ediyor. Konya Özel Derin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi-Meram Şubesi ile çalışmalarını sürdüren vakıf bilimsel temelli UDA yaklaşımını yaygınlaştırmaya yönelik olarak başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde de otizmli çocukların özel eğitimini geliştirme çalışmalarına devam ediyor.
 

Uygulamalı Davranış Analizi nedir? 
 

Uygulamalı Davranış analizi (UDA), sosyal açıdan önemli ve acil olarak değiştirilmesi gereken davranışlar üzerinde çalışıyor. UDA'ya dayalı tekniklerle bireylere yeni davranışlar öğretilebiliyor, sahip oldukları davranışların daha sık sergilenmesi sağlanabiliyor veya sorunlu davranışlar daha kabul edilebilir davranışlarla değiştirilebiliyor. 
 
Otizmli çocukların olabildiğince erken dönemde (18 ay civarı) tanı almalarını ve haftada 20 ile 30 saati bulan yoğun bir eğitim görmelerini öneren Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) yaklaşımı; otizmli bireylere akademik, iletişim, sosyal, günlük yaşam, güvenlik ve mesleki beceriler gibi çeşitli alanlarda birçok beceriyi kazandırmada bilimsel olarak etkili olduğu bilinen bir yaklaşım.
 
UDA'ya dayalı uygulamalar sadece otizmli bireylerin eğitimlerinde değil, aynı zamanda diğer gelişim yetersizliğine sahip ya da tipik gelişim gösteren bireyler için de kullanılabiliyor. 
 


Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, ABD'nin öncü eğitim kurumu PCDI ile iş birliği yapıyor 


 
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya; ‘Otizmli çocukların bilim temelli yaklaşımlar ile eğitim almalarını amaçlayan model okulumuz Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları'nda (TOVEK), 2006 yılından bu yana yürüttüğümüz uygulamalı davranış analizi (UDA) modeli eğitim içeriği; Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü'nden (Princeton Child Development Institute-PCDI) model alındı. Otizmli her yaştaki çocuğun gereksinimini karşılayabilecek zengin içerikli bir müfredata sahip olan TOVEK; bireylerin öğrendikleri becerilerin genelleme ve izleme teknikleriyle başka ortamlarda da sergilenebilir ve sürdürülebilir hale getirilmesini sağlıyor.
Araştırmalara göre otizmli bireyler için etkili ve bilimsel temeli en güçlü eğitim yaklaşımlardan olan Uygulamalı Davranış Analizi'ni (UDA) yaygınlaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya, ‘Otizmin tek çaresi eğitim. Tohum Otizm Vakfı olarak otizmli çocuklarımızın en verimli eğitimi alabilmeleri adına çalışmalarımıza var gücümüze devam ediyoruz. ABD'nin önde gelen kurumlarından “Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” ile iş birliğimiz devam ediyor. Bugüne kadar yurt dışında Azerbaycan ve İran'da; yurt içinde İstanbul, Konya ve Aydın'da UDA'ya dayalı yaygınlaştırma hizmetlerimizi sunduk ve olumlu sonuçlar aldık. Amacımız, bu yaygınlaştırma hizmetlerimizi ülkemizin diğer illerine de ulaştırarak özel eğitim alanında faaliyet gösteren kurumlara daha fazla katkı sunmak.' dedi.
 
Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti ile kurumlar güçleniyor 
 
Türkiye'de ilk kez otizmli çocuklara özgü 0-21 yaş müfredat programını uygulayan Tohum Otizm Vakfı, UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti ile eğitim alanındaki 17 yıllık deneyimini nitelikli ve bilim temelli eğitim modelinin yaygınlaşması için danışmanlık veriyor. 
 
Konya Özel Derin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Meram Şubesi Genel Müdürü Tuba Uysal Bayraç, ‘Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti ile kurumumuzda çalışan öğretmen ve uzmanlarımızın mesleki gelişimlerini destekliyoruz. 2022 yılından itibaren aldığımız bu hizmet sayesinde otizmli ve diğer gelişim yetersizliklerine sahip bireylerin yaşamlarını daha bağımsız hale getirebilmelerine olanak sağlıyor, bireylere daha nitelikli ve bilim temelli eğitim sunuyoruz. Eğitmenlerimiz kendileri de eğitim materyalleri geliştiriyorlar ve müfredatımızı zenginleştiriyorlar. Nitelikli ve bilim temelli eğitim modelinin ülkemizde daha fazla otizmli öğrenciye ulaşmasını yürekten arzu ediyoruz.'dedi.


Kimler Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti'nden yararlanabilir? 
 
Özel eğitim kurumlarındaki tüm eğitim personeline toplam 60 saatlik hizmet içi eğitimler sunan Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti'nden; özel eğitim öğretmenleri, psikologlar, psikolojik danışmanlar, fizyoterapist ya da ergorterapistler, dil ve konuşma terapistleri, çocuk gelişim uzmanları, okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve özel eğitim alanında sertifika sahibi olan meslek insanları yararlanabiliyor. 
 
Yaklaşık 70 yıllık bir araştırma geçmişine sahip olan UDA; çocukların iletişim ve sosyal etkileşim alanlarına ağırlık vererek bireysel eğitim programları hazırlanması ve gelişimin yazılı olarak rapor edilmesi, eğitimcilere işbaşında süpervizyon verilmesi, mesleki becerilerinin artırılması ve bu becerilerinin değerlendirilmesi özellikleriyle hem otizmli çocukları hem eğitimcileri geliştiren öncü bir model oluyor. 
 
Minimum bir sene süren ve teorik eğitimlerin yanında iş başında süpervizyon sunan Tohum Otizm Vakfı, eğitim katılımcılarının süreci birincil elden deneyimlemesini de sağlıyor. Eğitimler süresince periyodik olarak eğitim katılımcıların değerlendirildiği bu hizmet ile sınavdaki başarılarına göre hem öğretmenlere hem de kuruma başarı belgesi sunularak kurumun alandaki yetkinliği belgeleniyor. 


30.08.2023 12:52:44