Rusya’nın Ukrayna harekatı turizmi vurdu: Rezervasyonlar durdu

Geçen yıl Rusya ve Ukrayna’dan milyonlarca turist ağırlayan turizm sektöründe Rusya’nın harekatı nedeniyle bu seneki beklentiler düştü, ön satış rezervasyonları tamamen durdu.

Geçen yıl Rusya ve Ukrayna’dan milyonlarca turist ağırlayan turizm sektöründe Rusya’nın harekatı nedeniyle bu seneki beklentiler düştü, ön satış rezervasyonları tamamen durdu.

 

SELÇUK ARSLAN- Türkiye’nin turizmdeki ana pazarlarını oluşturan Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz turizm sektörünü vurdu. Son birkaç günde bu ülkelerden rezervasyonlar, durma noktasına geldi.


‘İKİ GÜNDÜR ÖN SATIŞ REZERVASYONLARI TAMAMEN DURDU’


Ukrayna ve Rusya genel olarak Türkiye turizmi için çok kritik iki kaynak pazar durumunda. 2021 verilerine göre, Türkiye’ye gelen toplam turistin yüzde 27,34’ü (yüzde 19 Rusya, yüzde 8,34 Ukrayna) bu iki ülkeden geliyor.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nin (BOYD) verilerine göre ise gerçek anlamda tatil ve turizm amaçlı gelen Rus turist sayısı, 4 milyona yakınken Ukrayna’dan ise 1,5 milyon turist geldi. Her iki ülkenin Bodrum’daki turizm payı ise yüzde 50 civarında. Bu derece öneme sahip turizm destinasyonda yaşanan harekat nedeniyle son birkaç günde rezervasyon iptalleri yaşanmaya başlandı. Garantili tur satışlarımım iptalinin yanı sıra ön satış rezervasyonlarında da durağanlık söz konusu. Son iki gündür ön satış rezervasyonları tamamen durdu. Ücret garantili rezervasyonlarda ise iptaller arttı.


Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, turizm sektörünün çok kırılgan bir yapısı olduğunu ve savaştan etkileneceğini söyledi.


‘TURİZM SEKTÖRÜNDE KRİZ VAR’


İki ülke arasında yaşananların Türkiye turizmine etkisini Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, turizm sektörünün çok kırılgan bir yapısı olduğunu ve savaştan etkileneceğini söyledi. Turizm sektöründe krizin söz konusu olduğunu belirten Karcılıoğlu, “Hiçbir dönemde iki yakası bir araya gelemeyen sektörümüz, komşu ülke Suriye’deki iç savaş, mülteci krizi ve daha önemlisi uçak krizi ile yaşadığı ağır travmalara bir de 2020 yılında yaşanan ve tüm dünya turizm sektörlerini vuran pandemi ile birlikte ne yazık ki artık ayakta duramayacak hale gelerek dibe vurdu. Zaten büyük bir ekonomik krizde olan ülkemiz, sektöre gerektiği gibi destek olamadı. Sektör tek başına yaralarını sarmaya çalışırken geldiğimiz bu noktada Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlar bir anlamda ülkemizde belki de çok uzun yıllar turizmi konuşamayacağımız bir duruma getirebilir” dedi.

 



Karcılıoğlu, savaş nedeniyle rezervasyonların durma noktasına geldiğini ifade ederek, “Rezervasyon akışlarımım son bir haftadır önce yavaşladığını ve Rusya’nın Ukrayna’ya girişi ile birlikte de durma noktasına geldiğini üzülerek belirtmeliyim. Umut ediyorum ki, bu savaş uzun sürmez ve en kısa sürede barışla sonuçlanır. Bu bahtsız sektör en azından toparlanma sürecinin başını kaçırmamış olur” diye konuştu.


Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, bu senenin turizmciler için zor geçeceğini söyledi. 


‘UKRAYNA’DAN TURİST GELMEZ’

Gelişmeleri değerlendiren diğer bir isim ise Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz oldu. Dengiz, Ukrayna’dan bu sezon turistin gelmeme durumuyla karşı karşıya olunduğunu söyleyerek, “Ukrayna bu şartlar altında savaş bitse de toparlanma sürecine girecektir. Bu süreç mayıs ayını bulabilir. Bu sene Ukrayna’dan turist gelmeyecek diye düşünüyorum. İlgili acenteciler ile temas halindeydik. BODER olarak yaptığımız görüşmelerde bu sene zor olacağını söylediler. Şu an alınmış bir karar yok ama Ukrayna turizmde olmayacak. Rusya ile ilgili de net bir şey söylemek imkansız. Henüz karar verici durumda değiller. Olası bir siyasi olayın yaşanması durumunda Rusya’nın da bu sezon kayıp olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


'OTELLERİN GARANTİLİ ANLAŞMALARI İPTAL OLDU'


Her iki ülkede çalışan acentelerin garantili anlaşmalarının iptal edildiğini söyleyen Dengiz, “Geçen sene Ukrayna’dan 143 bin turist geldi Bodrum’a, Rusya’dan ise 95 bin kişi geldi. Bu Bodrum’daki sektörün yüzde 50’si demek. Bu sene nasıl olacak bilemiyoruz. Şu an rezervasyonlar zamanı değil, nisan ayında yapılıyor asıl rezervasyonlar. Her iki ülkede çalışan acenteler garantili anlaşmalarını iptal ettiler. Otellerin garanti altına aldıkları anlaşmaları da askıya alındı. Ön ödemeler de askıya alınmış durumda. Bu durum otelciler açısından olumsuz bir gelişme” dedi.


‘PANİK İPTALLERİ GELMEYE BAŞLADI’

 



Bodrum Otelciler Birliği Derneği Genel Sekreteri ve turizmci Yiğit Girgin de destinasyon olarak bölgenin önemine vurgu yaptı. Panik iptallerinin başladığına dikkat çeken Girgin, “Süreç herkesi tedirgin ediyor ve olmaz dediğimiz her şey şu an gerçekleşiyor. İnce bir çizgide yürüyor süreç. Temennimiz savaşın bir an önce son bulması. Baktığımızda Ukrayna ve Rus pazarı Türkiye için önemli ve kalabalık bir pazar. İyi bir tatilcinin geldiği bir pazar. Şu an görüştüğümüz otelciler ve acenteciler net bir şey söylemek için erken olduğunu ilettiler. Fakat durağan bir piyasa var. Panik iptalleri gelmeye başladı. Bu haftadaki beş günlük süreç çok önemli, bu sürede işin rengi beli olur” dedi.


‘SEKTÖR OLARAK UMUDUMUZU YİTİRDİK’
 


Krizin sonuçlarını değerlendiren Bodrumlu turizm işletmecisi Ecevit Ertaş, Bodrum ekonomisinin turizme bağlı olduğunu, Rusya ve Ukrayna’dan ciddi turistin geldiğini  söyledi. Ertaş, “Son iki senedir pandemi nedeniyle zaten sektörümüz zorlu bir süreçten geçti. Bu yıl özellikle beklentimiz yüksekti. Avrupa’da ülkelerin karantina uygulamalarını kaldırmaları ile umutlanmıştık. Rus ve Ukrayna bölgesindeki talep bizi mutlu etmişti. Rahat bir nefes almayı bekleyen turizm sektörü, bu gelişme karşısında umudunu yitirmiş durumda. Ukrayna ile Rusya arasındaki siyasi kriz ve savaş önlemezse başta turizm olmak üzere ekonomiyi olumsuz etkiler. Buna göre çalışmalıyız. Ukrayna-Rusya krizi başımıza bela oldu. Süreç böyle devam eder ve iptaller olursa birçok işletme sezon ortasında iflas bayrağı çeker. Umudumuz, beklentimiz savaşın son bulması ve hareketli bir sezonun yaşanması. Devletimize ve turizm bakanlığımıza güveniyoruz. Alınacak önlemlerle inşallah bu zor günleri de aşarız” diye konuştu.

 



Turizm acentesi sahibi İlker Bardak da bölgeden gelen taleplerin durduğunu belirti. Bardak, “Üst sekmen hizmet veren bir acenteyiz. Şu an net bir şey söylemek doğru olmaz. Durağan bir durum söz konusu şu an için. İptaller yok ama son iki gündür rezervasyonlarda durağanlık yaşanıyor” dedi.

 



01.03.2022 14:29:16