TED’li Öğrenciler Akdeniz Fokları İçin Umut Işığı Oldu

Akdeniz fokları, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından dünyada "nesli tehlike altında", Akdeniz genelinde ise "kritik derece tehlike altında" olarak gösteriliyor.

 

TED Bodrum Koleji öğrencileri nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Akdeniz fokları için umut ışığı oldu. Öğrenciler, yüzyıllardır bölgemizde yaşayan ama nesli tehlike altında olan fokların korunması ve neslinin devamlılığını sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı.

 

Projeyi uluslararası platforma taşıyan TED’li öğrenciler, Yunanistan’ın Chalki adasındaki proje ortakları, WWF Doğa Öncüleri, Sualtı Araştırmaları Derneği ile Change.org (Kampanya linki: https://chng.it/cq4zw2dP) gibi paydaş gruplarla çalışıyor.  

 

Proje kapsamında bu nadir türün yaşam alanlarının korunmasında; tür ve habitat araştırma çalışmaları, kıyı temizliği, türe yönelik tehditlerin belirlenmesi, tehditlerin ortadan kaldırılması, eğitim bilinçlendirme çalışmaları yapan öğrenciler daha fazla kişiye ulaşarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

 

Öğrenciler en son SAD AFAG (Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu) ile Gökova körfezinde canlı bağlantı yaparak son çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

 

Soyu kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz foku, dünyada sadece Türkiye, Yunanistan, Fas, Mortanya ve Madera Adaları'nda yaşıyor. Dünya üzerindeki sayıları 700 olarak bilinen Akdeniz fokunun korunmasında Türkiye, bu yüzden önemli bir ülke konumunda.

 

Türkiye'de yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda bireysel tanımlama yolu ile 31-44 arasında Akdeniz foku tanımlanırken, kıyılarda yalnızca 100 civarında fok yaşadığı tahmin ediliyor.


12.05.2022 17:12:06