Tiyatro empati yeteneğini geliştirir

Yapılan bir araştırmaya göre çocukların zihinsel ve duygusal becerilerinin gelişmesinde sesli tiyatronun olumlu etkisi bulunuyor.

Çocuklar için sesli tiyatro platformu Tikutu, usta sanatçıların ses verdiği eserlerle, çocukların hayal gücünü, duygusal, zihinsel ve dil becerilerini geliştiriyor. Tikutu'nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, her hikayede sözlü iletişimin ve hikaye konularına ilişkin bilgilerin örnekleriyle karşılaşan çocukların, bilgi dünyalarının geliştikçe duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebildiklerini dile getiriyor.

 

Tikutu'nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, sesli tiyatro formatının çocukların duygusal ve zihinsel gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu şu sözlerle anlatıyor: “İnsan yaşamının en kısa dönemlerinden biri olan çocukluk evresi neredeyse tüm alışkanlıkların kazanıldığı önemli bir dönemdir. Çocukluğun değerini gözeterek hazırlanmış eserlerle, kitapların açtığı hayal gücü kapılarından içeri sızan tiyatronun sihirli değneği empati yapma becerisini çocuklara kazandırmayı hedefler. Her hikayede sözlü iletişimin ve hikaye konularına ilişkin bilgilerin örnekleriyle karşılaşan çocuklar, bilgi dünyaları geliştikçe duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebilirler. Sesli tiyatro eserleri çocukların kendilerini iyi ifade etmeleri kadar dinleme alışkanlığı edinmelerine de yardımcı olur.

 

İşitsel yolla ulaşabilen hikâyelerin çocuk gelişimi için çok önemli

 

Pedagog İnci Vural ise sesli tiyatronun önemini şu sözlerle anlatıyor: “Görsel olan şey son derece somuttur; beyin bu malzemeyi çok fazla işlemek zorunda kalmaz. İşitsel dünya ise farklı bir şeydir. İnsanı soyut düşünmeye yönlendirir. Kişi, duyduklarını zihninde canlandırır, kendi hayatından süzdükleriyle üstüne bir şeyler katar. Tüm bunlar soyut düşünme, hayal kurma ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeye katkı sağlar. Çağımızda çocukların geliştirmeleri gereken özelliklerin en başında esnek düşünebilme, görünenin ardındakini görebilme ve hayal kurma yetenekleri geliyor. Bu nedenle çocuklara işitsel yolla ulaşabilen hikâyelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tıpkı eskiden var olan Radyo Tiyatrosu gibi.

 

Tiyatro empati yeteneğini geliştirir


Tiyatronun empatiyi ve başkalarını anlama yeteneğini geliştirmek için harika bir yol olduğunu sözlerine ekleyen Kocatürk, “Çocuk tiyatrosu öğrenme aşamasındaki dostlarımıza erişmeleri gereken birçok bilginin yanı sıra sosyal hayatı, duyguları, sorun ve çözümleri anlayacakları bir deneyim sunar: Kahramanın yerine geçme. Bu durum tanıklık ettikleri hikayenin kahramanlarıyla empati yapmalarını sağlar.Kahramanın başından geçenleri dinleyen çocuklar, maceralarla, sorularla, kahramanın yaşadığı pek çok olayla güvenli bir ortam içinde karşılaşır” ifadelerini kullanıyor.

 


 


29.01.2024 13:06:28