Muğla’nın Bodrum İlçesi Torba mahallesinde yapılacak olan Sağlık Ocağı ve 112 Acil Merkezi’ne ilişkin süreç devam ederken asılsız haberler tartışma yarattı. Söz konusu arsanın bağış değil zorunlu terk olduğu ortaya çıktı. Kaygusuzer, ise “ Kamu hizmeti yapan bir sağlık kurumu olacaktır” dedi.
Haber merkezi- Muğla’nın Bodrum İlçesi Torba mahallesinde yapılacak olan Sağlık Ocağı ve 112 Acil Merkezi’ne ilişkin tartışmalar sürüyor. Tartışmanın fitili ateşleyen ise geçtiğimiz günlerde Bodrum’da yayın yapan yerel bir internet sitesinin “Torba Mahallesi'nde yeşil alan ve çocuk oyun alanı betona dönüşüyor” başlığıyla yaptığı haber oldu. Haberde Sağlık Ocağı’nın yapılacağı alanın Anter ailesi tarafından bağış olarak Bodrum Belediyesi tahsisi edildiği bilgisine yer verilmişti. Yine söz konusu haber de alanın yeşil alan ve park olduğu ifade edilmişti. Haberde yeşil alanın betonlaşacağı bilgisine yer verilmişti.
BAĞIŞ DEĞİL ZORUNLU TERK
Ege Alternatif Gazetesi’nin ulaştığı belgelere göre söz konusu Sağlık Ocağı’nın yapılacağı alanın bağıl olmadığı ve imar mevzuatı gereği terk alanı olduğu ortaya çıktı. Anter Ailesine ait olan arsa 1985 yılında yapılan imar ve parselasyondan işleminden sonra terk payı olarak ayrıldı. Daha sonra terk alanı Bodrum Belediyesi’ne devredildi. Yani arsa bir bağıştan ziyade, zorunlu imar mevzuatı süreci sonrası Bodrum Belediyesi’ne devredilmiş durumda.
Söz konusu arsa daha sonraki yıllarda Torba 1. Etap Revizyon ve İlave İmar Planında ‘Sağlık Tesisi Alanı’ olarak ilan edildi. Söz konusu plan değişikliğinde yapılacak olan tesisin yükseklik sınırı ise 2 kat olarak belirlendi. Böylece sağlık tesisinin bölgede oluşturacağı imar kirliği riski ortadan kaldırılmış oldu.
Söz konusu Sağlık Ocağı yapım süreci ise Torbada artan nüfus sonrası doğan ihtiyaçtan sonra gündeme geldi. Torba Güzelleştirme Derneği’nin öncülük ettiği ve Torba halkının talebi ile gündeme gelen talebe ilişkin Bodrum Belediyesi’ne başvuru yapılarak Sağlık Ocağına ilişkin sürecin başlatılması istendi. Gelen talebi değerlendiren Bodrum Belediyesi konuyu meclis gündemine taşıdı. 2020 Şubat ayı olağan meclis toplantısında gündeme alınan konu karara bağlandı. Kararda Mülkiyeti Bodrum Belediyesi’nde olan Torba Mahallesinde 178 ada 4 parsel taşınmazın, ‘Sağlık Tesis Alanı’ kalmakta olduğu ve bu alana bir hayırsever tarafından bedelsiz olarak sağlık ocağı yapılacağı sözü alınması nedeniyle Sağlık Bakanlığına devredildi. Ayrıca kararda arsanın sağlık tesisi dışı kullanımı halinde devir işlemlerinin iptal edileceği de belirtildi. Karar sonrası planı askıya çıktı. Arada geçen süreye rağmen proje için herhangi bir itiraz gelmedi. Bakanlıktan gerekli izinlerin alınmasından sonra inşaat çalışmalarına başlandı. Sağlık ocağının inşaatı sürüyor.
"Kamu hizmeti yapan bir sağlık kurumu olacaktır"
Sağlık tesisi sürecine ilişkin Gazetemize konuşan Torba Güzelleştirme Derneği Başkanı Sencer Kaygusuzer, “Son yıllarda artan nüfus nedeniyle sağlık ocağı açılması talep edilmiş ve derneğimiz bu ihtiyacı nedeniyle uzunca uğraşlar vererek Sağlık Bakanlığı’nın ve Belediyenin desteğiyle bunu başarmıştır. İçinde bulunduğumuz Pandemi döneminde de bir kez daha sağlık kurumlarına yakınlık, kurumların hasta sayısı, sağlığa acil ulaşım biri etkenlerin önemi ciddi şekilde hissedilmiştir. Yapılacak olan sağlık ocağı bir kişinin ticari faaliyetiyle para kazanacağı bir işletme değil, kamu hizmeti yapan bir sağlık kurumu olacaktır” ifadelerini kullandı.
Sağlık Ocağı Bodrum başta olmak üzere sayısız okul, cami, sağlık tesisi gibi kurumları ülkemize kandıran Hayırsever İş İnsanı Yunus Büyükkuşoğlu tarafından yapılmakta. Hayırsever İş İnsanı Yunus Büyükkuşoğlu, Bodrum Ortakent Polis Lojmanları, Dereköy İlkokulu, İslamhaneleri İlkve Ortaolulu inşaatlarını da yaptırmıştı. Büyükkuşoğlu, Bodrum dışında da Türkiye’nin değişik şehirlerinde birçok hizmette imza atmış.
19.12.2020 15:44:00