Haber Merkezi - İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde turizm sektörünün bu yıl da büyük kayıplar yaşayacağını ve ayakta kalmasının zor olduğunu ifade etti. Ergun, turizm sektörünün seneyi atlatabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ne tür çalışmalar yaptığını sordu.
İYİ Partili Ergun; “Bilindiği gibi, Koronavirüs Pandemisi’nin turizm hareketliliğini büyük ölçüde azaltmasından dolayı turizm sektörü geçtiğimiz yıl büyük kayıplar yaşamıştır. Pandemi’nin turizme yönelik olumsuz etkilerinin devam etmesi, kaynak ülkelerden Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuşları Haziran ayına kadar durdurması ve AB ülkelerindeki belirsizlik nedeniyle turizm sektörü bu yıl da büyük kayıplar yaşama riski ile karşı karşıyadır. Ayrıca, sektörün ötelenen kredilerinin ödeme zamanının yaklaşması işletmeleri büyük bir finansman sıkıntısına sokmaya başlamıştır.
Son aylarda kredi faizlerinde yaşanan ciddi artışlar, nakit akışı bozulan ve mevcut kredilerini yeniden kredi çekerek çevirme hesabı yapan işletmeleri büyük bir endişeye sevk etmiş durumdadır. Bu hususta, turizm sektörü bileşenlerinin karşı karşıya bulundukları finansal darboğazın aşılması için bazı tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi, sektörün 2021 yılında ayakta kalabilmesi açısından önem arz etmektedir” dedi.
Ergun, Lütfü Elvan’a;
Turizm işletmelerinin kredi borçlarının uzun vadeli ve uygun faiz oranları ile oluşturulmuş kredilerle yeniden yapılandırılıp yapılandırılmayacağını, turizmcilere yönelik sicil affı getirilmesi konusunda bir çalışmaları olup olmadığını ve böyle bir çalışma varsa turizme mal ve hizmet tedarik eden sektörlerin de dahil edilip edilmeyeceğini sordu.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 27. 04. 2021
Metin Ergun
Muğla Milletvekili
Bilindiği gibi, Koronavirüs Pandemisi’nin turizm hareketliliğini büyük ölçüde azaltmasından dolayı turizm sektörü geçtiğimiz yıl büyük kayıplar yaşamıştır. Pandemi’nin turizme yönelik olumsuz etkilerinin devam etmesi, kaynak ülkelerden Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuşları Haziran ayına kadar durdurması ve AB ülkelerindeki belirsizlik nedeniyle turizm sektörü bu yıl da büyük kayıplar yaşama riski ile karşı karşıyadır. Ayrıca, sektörün ötelenen kredilerinin ödeme zamanının yaklaşması işletmeleri büyük bir finansman sıkıntısına sokmaya başlamıştır.
Son aylarda kredi faizlerinde yaşanan ciddi artışlar, nakit akışı bozulan ve mevcut kredilerini yeniden kredi çekerek çevirme hesabı yapan işletmeleri büyük bir endişeye sevk etmiş durumdadır. Bu hususta turizm sektörü bileşenlerinin karşı karşıya bulundukları finansal darboğazın aşılması için bazı tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi, sektörün 2021 yılında ayakta kalabilmesi açısından önem arz etmektedir.
Bu bilgiler kapsamında;
1. Bakanlığınızın, turizm işletmelerinin kredi borçlarının uzun vadeli ve uygun faiz oranları ile oluşturulmuş kredilerle yeniden yapılandırılması konusunda bir çalışması var mıdır?
2. Bakanlığınızın, turizm sektöründeki bazı işletmelerin finansmana erişiminin sağlanması açısından sicil affı çıkarılması konusunda bir çalışması var mıdır?
3. Bakanlığınızın yukarıda zikredilen hususlarda çalışmaları varsa, bu çalışmalar sektöre mal ve hizmet tedarik eden turizme bağlı sektörleri de kapsayacak mıdır?
04.05.2021 12:30:32