Türk Tabipler Birliği Manisa OSB Raporunu Yayınladı

Raporda işçilere haftada 5 maske verildiği, koronavirüs şüpheli işçilerin aynı araçta sevk edildiği ve bu işçilerle temaslı kişilerin işten atılma baskısıyla susturulduğu ifade edildi.

TTB  İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu ve Halk Sağlığı Kolu Manisa’daki artan koronavirüs vakalarıyla ilgili rapor hazırladı. İli gezen heyet raporunda, bazı firmaların koronavirüs nedeniyle üreteme ara verdiğini ancak bazılarının üretime devam ettiğinin altını çizerek, “Bunun sonucunda,yüzlerce işçi COVID-19 nedeniyle yaşamını kaybederken, bazı işletmelerde de olguların kümelendiği gözlenmiştir” dedi.

Raporda Manisa’da çalışan işçilerin aynı servisleri kullanıldığı ancak seferlerden önce veya sonra araçlarda dezenfektasyon yapılmadığı belirtilerek, “Özellikle 1 Haziran sonrası servislerde yan yana oturma düzenine geçildiğini, sadece Vestel’de COVID-19 ( ) olgular ve ölümlerin başlamasından sonra, aralıklı oturma düzenine geçildi” denildi. İldeki işçilerin aynı duraklardan servise bindiği ve yer yer izdiham yaşandığı aktarılan raporda, bu izdiham nedeniyle fiziki mesafenin ihlal edildiği eklendi.

‘HAFTADA 5 MASKE’

Rapora göre Manisa Organize Sanayi Bölgesinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları da çalışmıyor. Soyunma odaları dip dibe bulunuyor. Bir dolabı iki işçi kullanıyor. İşçiler iş güvenli uzmanları ve işyeri hekimlerine ulaşmakta güçlük çekiyor. İşçiler maskeye ulaşmakta da zorluk yaşıyor, bazı yerlerde işçilere haftada 5 maske veriliyor. Bazı işyerlerinde yaşanan iş kazalarının bildirimi bile yapılmıyor.

‘VAKA SAYISI BİNE ÇIKTI’

Raporda Vestel fabrikasında çalışan işçilerin durumuna ayrı yer verildi. Raporda, 1 Haziran günü atılan normalleşme adımlarıyla tedbirlerin gevşetildiği kaydedilerek, “11 işyeri hekiminin bulunduğu fabrikada vaka sayısı bine çıktı” denildi.

‘KALABALIKLAR ARTTI’

Rapora göre, işçilerin bindiği servislerdeki kalabalık 30 Haziran’dan sonra giderek arttı.  Fabrika girişinde kontrollerde de gevşeme yaşandı. Koronavirüs teması olan kişilerin bulunması için filyasyon çalışmalarındaki önem göz ardı edildi. İşçilere koronavirüs testinin uygulanmadığı görülürken, temaslıların OSB’nin aracı ile üçer kişilik gruplar halinde hastaneye gönderildiği tespit edildi. 

TTB heyeti Vestel’de çalışan işçilerle görüşmenin sonucunda da şu tespitlere yer verdi:

“Organize Sanayi Bölgesinde çalışan işçilerin yüzde 70’inin evlere iş kıyafetleri ile gidip geliyor. Servisler koronavirüs vakalarının artmaya başladığı son zamanlara kadar tam kapasite ile çalıştı, son günlerde kapasite azaltılma yoluna gidildi. 1 Haziran öncesi servislere binişlerde gruplar arasında, 15’er dakika zaman varken, daha sonra bu uygulamanın kaldırıldı, servislere binişlerde yığılmalar olmaya başladı.”

‘KORONAVİRÜS FORMUNDA AYNI KALEM KULLANILDI’

“Servislerde işyerine gelirken koronavirüs ile ilgili bir form dolduruldu. Bu formu bütün işçilerin aynı kalemi kullanarak doldurdu ve fiziksel temasın engellenemedi. İşçilere ayda iki adet bez maske verildi, bez maskelerin de üst tarafında tel çubuk olmadığı için, burnun sürekli açıkta kaldığı belirlendi. Pandemi döneminde vardiyalar 12 saate çıkmasına rağmen verilen yemek 12 saatlik çalışmayı karşılayacak düzeyde olmadığı görüldü.”

‘ORTAK MALZEME KULLANILIYOR’

“Ekip çalışmalarında ekipteki işçiler aynı malzemeyi kullanırken, malzeme el değiştirdiğinde de dezenfeksiyon yapılmadı. Beyaz yakaların bulunduğu bürolarda yetersiz de olsa ortak kullanılan alanların dezenfeksiyonu sağlanırken, üretim alanlarında ortak kullanım alanları, kapı kolları, merdiven korkulukları ve her türlü malzeme dezenfeksiyonu gerçekleştirilmedi.”

‘ARAÇTA 3 KİŞİ HAREKET EDİYOR’

“Yemekhanede fiziksel mesafeye dikkat edilmezken, ölümlerin gerçekleştiği son zamanlarda masalarda tek kişi oturtularak fiziksel mesafe sağlanmaya çalışıldı. Fabrika girişinde COVID-19 şüpheliler için bir panelvan tipi araç ayrıldı. Aracın üç kişi olduğunda hareket ettiği ifade edildi. Şüpheli işçiler üç kişilik gruplar halinde hastaneye sevk ediliyor.”

‘TEMASLILAR TESPİT EDİLEMİYOR’

“Koronavirüs şüpheli bir kişi test pozitif çıktığında temaslılarının tespit edilemiyor. Pozitif çıkan işçinin de temas ettiği işçileri söylemesi bir şekilde engelleniyor. Diğer pozitiflerin bulunmasının önüne geçildiği ifade edildi. Bu şekilde, pozitif vakaların tespit edilmesinin engellenerek, üretimin devam etmesinin sağlandığı aktarıldı. Koroavirüs pozitif çalışanlardan sadece en yakınındaki işçiler, 14 gün eve gönderiliyor ama diğer temaslıların tespiti için çalışma yürütülmüyor.”

 

‘İŞTEN ATILMA BASKISIYLA ENGELLENİYOR’

 

“ Temaslıların kendilerini ifşa etmesinin de, işten atılma baskısı altında engellendiği ifade edildi. Bu şekilde temaslılar, test yapılmadan, pozitif olup olmadığı araştırılmadan, diğer sağlam işçilerle birlikte çalışmaya devam etmektedirler. Şikayetleri olmasına rağmen, 1 hafta hastaneye başvurması engellenen, ama daha sonra koronavirüs pozitif çıkan işçilerin olduğu söylendi. Ölümlerden ve pozitiflerin artmasından sonra revir önünde yığılmalarla; fiziksel mesafenin ortadan kalktığı durumların sık sık yaşanmaya başladığı ifade edildi.” 

 


26.08.2020 10:13:00