Muğla'nın Bodrum İlçesi Türkbükü Mahallesi Çetili Burnu’nda yapımı süren turizm kompleksi projesi ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından verilen “olumsuz” görüşün sümen altı edildiği ortaya çıktı. Müdürlük kendilerinden projenin uygulama ve imar planı teklifine ilişkin görüş talep eden Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdiği yanıtta; “Uygun bulunmamaktadır” derken, bu resmi yazı ÇED dosyası içinde yer almadı.
Evrensel'den Özer AKDEMİR'in haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünün yazısı Kültür ve Turizm Bakanlığının, 7 Eylül 2016 tarihli yazısına yanıt niteliğini taşıyor. Kültür Bakanlığının imar planları ile ilgili görüş istediği Genel Müdürlük yaptığı inceleme sonrasında verdiği yanıtında Besa Marin Turizm İşletmeleri AŞ’ye ait parsellerin bulunduğu alandaki hafriyat çalışmaları sırasında denize izinsiz dökülen molozlarla ilgili idari yaptırım kararlarının uygulanmasına karar verildiği belirtildi.
"İMAR PLANI TEKLİFİ UYGUN BULUNMAMAKTADIR"
Genel Müdürlük, yazının sonunda görüşünü şu şekilde ifade etti:
“Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda 655 sayılı KHK’de belirtilen Genel Müdürlüğümüz görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde; ‘çevrenin, denizin ve kıyı şeridinin korunması ilkesini gözeterek’ hükmü, çerçevesinde Muğla ili, Bodrum ilçesi, Göltürkbükü Mahallesi, Hebil mevkii .... parsellerin deniz yönünde hazırlanan ‘İskele ve kıyı düzenlemesi’ amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planı Teklifi uygun bulunmamaktadır.” Yazıda Bakan adına Genel Müdür Salim Özpak imzası yer alıyor.
Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının imar ve uygulama planları ile ilgili alanda yaptığı değerlendirmede teklife dair işlemlerin devam ettiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
“Bu planın usulüne uygun olarak henüz onaylanmadığı ve ayrıca, ilgili ve yetkili kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli izin ve onaylar da alınmadığı halde; kıyıda ve denizde, yasalara aykırı biçimde ve izinsiz ve kaçak olarak hafriyat malzemesi döküldüğü, bu şekilde kıyının özelliğinin bozulduğu ve kıyının yıpratıldığı, çevrenin kirletildiği, kıyının doğal yapısının bozulduğu, böylece bölgedeki biyoçeşitliliğin tahrip edildiği ve koruma ve kullanma dengesinin bozulduğu, hem kıyıda yapı ve tesis yapılmak, hem de deniz doldurularak arazi kazanılmak suretiyle... ilgili mevzuata aykırı hareket edildiğinden; bu eylemlerinden dolayı şirket yetkilileri hakkında kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılması amacıyla Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması...”
ÇED TOPLANTISI TEPKİLER ÜZERİNE YAPILMADI
Yöre halkının tüm tepkisine rağmen otel ve turistik villa inşaatları Çetili Burnu’nda yaklaşık 154 bin metrekare kıyı alanında 2016 yılında başladı. TMMOB’nin açtığı dava sonucu inşaat projesi ile ilgili olarak önceden verilen “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edilirken, büyük kısmı tamamlanan ve alanı tamamen tahrip eden proje için ÇED süreci başlatılabildi. 18 Aralık’ta halkın “Pandemi koşullarında bu ÇED yapılamaz” itirazlarına rağmen yapılmak istenen ÇED toplantısı halkın protestoları nedeniyle yapılamadı.
Proje kapsamında 8 bin 458 metrekare büyüklüğündeki bir alan içerisinde 90 odalı turizm konaklama tesisi, 119 bin 434 metrekare büyüklüğündeki bir alanda 261 adet konut ve 11 bin 327 metrekare büyüklüğündeki alanda ise 56 adet konut yapımı planlanıyor. Projede ayrıca bir kısmı denizin doldurulması ile elde edilecek alanda 4 adet sportif ve güneşlenme amaçlı iskele yapımı planlanmakta. İskelelere tekne, yat vb. konaklama ve/veya barınma amacıyla deniz taşıtı bağlanması söz konusu olmadığı ileri sürülen proje alanı “Önemli Doğa Alanı” ve “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi” kapsamında yer alıyor.
VİLLA SAYISI AZALTILARAK YENİDEN ÇED BAŞVURUSU YAPILDI
Besa Marin Turizm İşletmeleri AŞ tarafından planlanan proje ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2015 yılında “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Otel, konut, iskele ve kıyı düzenlemesi projeleri için ayrı imar planı çalışmaları yapıldığından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden proje ile ilgili ayrı ayrı kapsam dışı görüşleri alınırken, inşaat süreci devam ederken ÇED kapsam dışı görüşleri mahkeme tarafından iptal edildi.
Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mart 2019’da şantiyedeki inşaat çalışmalarını “Proje için yeni bir ÇED olumlu ya da ÇED gerekli değildir kararı alıncaya kadar” durdururken 108 adet konut ve depolu konutlardan, 54 adet bağımsız bölüme ait 12 blok yıkıldı. Yıkım kararı ile beraber tadilat proje çalışmaları ile yapılacak konut ve villa sayısı azaltılarak proje revize edilerek proje için ÇED başvurusu yapıldı. Mart 2020 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilen projeye karşı açılan davada Muğla 2. İdare Mahkemesi projenin ÇED sürecine tabi tutulması gerektiğine karar verirken büyük kısmı tamamlanan projenin ÇED süreci yıllar sonra başlatılmış oldu.